Evren Devrim Zelyut'un ortaya koyduğu bu düşünce Uşak için ne kadar geçerli? Uşak'ta ev satanlar da dericilerin 9'uncu ayı beklediği gibi seçim önü kredi kampanyası bekliyor.

Uşak’ta konut fiyatları düşecek mi? Avrasya Yatırım’dan Evren Devrim Zelyut, konut fiyatlarının bir balona dönüştüğünü ve bunun önümüzdeki günlerde patlayacağını ve fiyatların düşeceğini öne sürdü. Konuyla ilgili Uşak’taki bazı müteahhitlerle görüştük ve bunun mümkün olup olmayacağını sorduk. Konuyla ilgili görüştüğümüz müteahhitler, alım gücünün çok düşük olduğunu ve bu nedenle konut satışlarının eskiye nazaran düştüğünü ifade etti. Söz konusu öngörünün 10 milyon TL’ye varan konutlar için geçerli olabileceğini ve bunun Uşak ve diğer küçük illerdeki inşaat projeleriyle ilgisi olmayacağını kaydetti.

Uşak ve benzeri ölçeklerdeki kentlerde ortalama konut maliyetinin 5 bin ila 6 bin TL civarında olduğunu ifade eden müteahhitler ve inşaat mühendisleri, arsa maliyetinin eklenmesiyle bunun metrekare bazında 10 bin TL’ye yükseldiğini kaydetti. Uşak’ta konut stokunun eskiye nazaran ortalama düzeyde bulunduğunu belirten bir müteahhit, “Şu anda konut fiyatlarının düşeceğini öne sürmek pek akla ve mantığa uygun değil. Daire çok değil ama müşteri de yok. Uşak’ta şu anda bin konut vardır. Sürekli de inşaat yapılıyor. İki yıl önce anlaştığımız yerlere de yeni başlıyoruz. Büyük konut projelerinde düşüşler olabilir ama maliyete olan şeyler düşmez. İnşaat yapıyoruz ve bir dairenin maliyetine göre yüzde 15 kar koymanız lazım. Şu anda müteahhitlik de değişiyor. Eski müteahhitler giderek azalıyor. 2 yıl yapıyor ve talep varsa bir daha yapıyor. Devamını getiremiyor. Güzel bir piyasa yok” dedi.

Doların sabit kalmasının konut fiyatlarına Türk Lirası bazında aylık zam yapılmasına neden olduğunu belirten bir inşaat firması sahibi de, “Enflasyon olunca alan kar ediyor. Seçime kadar alan karlı. Seçimden sonra enflasyon devam ederse karlı. Borçla mal alanlar karlı. Şu anda maksimum 400 bin TL. En son 400 bin verdi daha fazlasını vermiyor. Dolara zam gelmediği için dolardan dolayı da zam var. Eskiden 90 bin dolar istiyorduk ve bunun hesabını şimdi 90 bin dolardan yapamıyoruz. Dolar stabil kaldığı için bizim dolar, enflasyona yenik düşüyor. 2 ay önce 65 bin TL olan çimento 85 bin TL olmuş. Dolara endekslesek ne olacak. İşçiliğe de zam gelecek. İkinci el konut satışı fazla ve ikinci el konutu satanlar ev alıyor. Daire alacaklar evini satıyor ve büyütmek için daire alıyor. Durup dururken daire alalım olayı kalmadı. Daire alanların sosyo – ekonomik durumu değişkenlik gösteriyor. Herkesin bütçesine göre semt var ve oradan ev alıyorlar. Semt seçenler de 8-10 yıllık ev alıyor. 8 yaşındaki araba 1 milyon lira ve enflasyonlu bir ortamda sonuç bu” diye konuştu.

DERİCİLER 9’UNCU AYI BEKLERDİ, ŞİMDİ MÜTEAHHİTLER DE SEÇİM ÖNÜ KREDİ KAMPANYASI BEKLİYOR

Önceleri deri sektöründekilerin sürekli Eylül ayını beklediklerini belirten başka bir inşaat firması sahibi de, “Biz müteahhitlerin işleri de dericilerin işlerine döndü. Müteahhitler bir gün güneş doğar diyor. Eski dericilere döndük. Tekstilcilerin sıkıntısı doların düşüklüğü. Onların ham maddeleri dolar ve satışları euro ve bundan dolayı satışlar düştü. Avrupa’da da piyasa euro ve bu resesyon nedeniyle işler durdu. Enerjiye gidiyor pahalı ve enflasyon var. Ukrayna ve Rusya da durdu. Tüm bu etmenler hem piyasaları olumsuz etkiliyor, hem de bizim iş hacmimizi” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim