Pandeminin etkisiyle yüz yüze eğitimin yapılamaması insanları uzaktan eğitime ve dolayısıyla internete ve bilgisayara mecbur bıraktı, döviz kurundaki artış da işin tuzu biberi oldu. Bilgisayar sektöründe son 2-3 ayda fiyatların en az yüzde 30 arttığını talep fazlalığı nedeniyle sıfır bilgisayar bulamadıklarını söyleyen Türkmen, dar gelirli vatandaşlara yönelik çözüm önerilerini anlattı.

Bilgisayar sektörünün döviz üzerinden işlediğini hatırlatan Türkmen buradaki bir dalgalanmanın ve artışın sektörü direk etkilediğini söyledi. Piyasadaki arz talep dengesinin de bozulduğunu ileri süren Türkmen ; “Bilgisayar ithal bir malzeme ve şuan ülkemize ithal edilen bilgisayarlar kısa zamanda tükeniyor.  Hali hazırda alınabilecek  orta halli bir laptop 4 bin 500, 5 bin liradan başlıyor ama yok, bulamıyoruz.  Piyasada kalanlar üst segment bilgisayarlar” dedi.

Dar gelirli vatandaşın çocuklarının uzaktan eğitime katılabilmesi için bilgisayar almaya mecbur kaldığını vurgulayan Türkmen bazı vatandaşların borç harç bilgisayar aldıklarını anlattı. Uzaktan eğitim için en uygun çözümün tablet bilgisayar olduğunu aktaran Türkmen; “ Tabi bunu  alırken de dikkat etmek lazım EBA yeni sürüm istiyor yani Android 8 ve üzeri bir işletim sistemi tercih edilmeli. Daha eski bir tablet alınırsa EBA’ya girişlerde sıkıntılar yaşanabilir vatandaş mağdur  olabilir.” Şeklinde konuştu.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim