Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, bu yıl ikinci kez düzenlenen Geri Dönüşüm Çalıştayı’nda, göçle ilgili düşüncelerini anlattı. Göçün kentin nüfus ve maddi anlamda büyümesinin yanı sıra, suç ve asayiş olaylarını artıran bir unsur olduğunu belirten Çakın, “Evet göç, büyüme kaynağıdır ve göç bir zenginlik sebebi de olabilir. Ama göç, aynı zamanda bir asayiş problemidir, göç aynı zamanda kirlilik, trafik ve hava kirliliği problemidir” dedi. Nitelikli iş gücünün kentte kalması gerektiğini düşünen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Daha nitelikli evlerde yaşayan, daha yüksek gelire sahip olan ve daha yüksek harcama rakamlarına sahip ama daha az sayıda bir nüfusla Uşak’ımız daha güçlü bir yer sahibi olabileceğine, daha temiz ve yeşil bir gelecek sahibi olabileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak OSB ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği ve Uşak Üniversitesi’nin de akademik bazda destek verdiği 2. Geri Dönüşüm Çalıştayı programında, göç olgusuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Uşak’ın köklü bir sanayi kenti olduğunu ve kaliteli işler çıkarmanın herkesin ortak talebi olduğunu anlatan Başkan Çakın, “Uşak çeşitli alanlarda öncü bir sanayi kentidir ve yaptığı çalışmaları bilimsel etkinliklerle desteklemesi ve kuvvetlendirmesi çok önemli. Hepimizin ortak görüşü, ilimizdeki sanayideki üretimin katma değerlendirilmesidir. Böylelikle rekabet anlamında daha güçlü bir noktaya gelen şirketlerimizin güçlenmesi, şehrimizin bu katma değerden daha fazla istifade etmesi ve daha nitelikli çalışanlarla birlikte kaliteli işler çıkarmak hepimizin arzusudur. İnsanlar rekabet ediyor, şirketler rekabet ediyor ve şehirler de rekabet ediyor. Bizler de Uşak Belediyesi olarak da; Türkiye’de ve dünyada yarış bir Uşak olması için hem kendi faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bir taraftan da üniversitemiz, OSB ve Ticaret Odamızın şehrin kalkınması için yaptığı çalışmalardan gurur duyuyor ve destekliyoruz” dedi.

“GÖÇ, ASAYİŞ OLAYLARINDAKİ ARTIŞ DEMEKTİR”

Uşak’ın göçle büyüyen bir kent olmasının doğru olmadığını savunan Başkan Mehmet Çakın, şöyle söyledi: “Rahmetli Halil İnalcık hocamız, Uşak’ta halı sanayisinin önemli bir yeri olduğundan bahseder. 1900’lü yılların başlarında ve öncesinde Uşak’ta çok fazla halı ve dokuma tezgahı olduğu anlatılır. Uşak’ta yabancı yatırımcıların da dahil olduğu fabrikalar kurulduğu anlatılır. Bununla övünüyoruz ve Ticaret Odamızın kuruluş tarihi de bunun bir göstergesi. Tabii ki; büyümek çok güzel ve ben aynı zamanda bir sanayiciyim ve içinizden olan bir kardeşiniz olarak da bu görüşlerimi paylaşıyorum. Şehircilik anlamında. üyümek güzel, daha fazla istihdam sağlamak da güzel. Fakat Uşak için daha güzel olanı katma değersiz ürünler üreterek, düşük maliyet amacıyla düşük nitelikli ucuz işçilikle, ilimize göç yoluyla nüfus artışına yol açmak ilimiz için iyi bir şey değil. Evet göç, büyüme kaynağıdır ve göç bir zenginlik sebebi de olabilir. Ama göç, aynı zamanda bir asayiş problemidir, göç aynı zamanda kirlilik, trafik ve hava kirliliği problemidir. Göç aynı zamanda ihtiyacınızdan fazla yatırım yapmanızı gerektiren kaynak israfı anlamına da gelir. “

“DAHA AZ NÜFUSA SAHİP VE DAHA YÜKSEK HARCAMA YAPAN BİR KENT, DAHA İYİ BİR YERE GELİR”

Çakın, değerlendirmesini şöyle tamamladı: “Bu yüzden bizim Uşak Belediyesi olarak hayalimiz göçle büyüyen ve zenginleşen bir kent olmaktansa, Uşak Üniversitesi’nin sağlayacağı bilimsel destekle, Uşak’taki sanayimizin katma değerini yükseltmektir. İlimizdeki personelin niteliklerini yükselterek, ihtiyaç duyduğumuz personele Uşak’ta kalmaya imkan vererek, az nüfusla daha zengin bir şehir olmamız gerektiğimize inanıyorum. Daha nitelikli evlerde yaşayan, daha yüksek gelire sahip olan ve daha yüksek harcama rakamlarına sahip ama daha az sayıda bir nüfusla Uşak’ımız daha güçlü bir yer sahibi olabileceğine, daha temiz ve yeşil bir gelecek sahibi olabileceğine inanıyoruz.”

Editör: TE Bilişim