Ağustos 2019’da Çevre Bakanı Murat Kurum’un “Uşak’ta kent merkezine 3 bin kişilik cami yapılacak” açıklamasının ardından başlayan cami tartışması, yeniden alevlendi. Önceki gün, Egem Tv’de Ali Osman Aşçı’nın hazırlayıp sunduğu “Sivil Toplum” programında, Millet Bahçesi’nin bulunduğu alana caminin inşa edileceğini söyleyen AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş’e, Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı tepki gösterdi.

KENT MEYDANINA 3 BİN KİŞİLİK CAMİ TARTIŞMASI

Uşak’ta daha önce okullar bölgesi olarak bilinen ve valilik binasının bulunduğu bölgeyi de kısmen kapsayan yaklaşık 110 bin metrekarelik alanın 5 bin metrekarelik kısmına, cami yapılacağı açıklandı. Söz konusu açıklama Ağustos 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapıldı. Kurum, o dönemde yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız bu projeye destek verdi ve 110 bin metrekarelik alanda bir çalışma başlatıldı. Buradaki 40 bin metrekarelik alanı bir önceki belediye yönetimi, kendi imkanlarıyla tamamladı ve kalan 70 bin metrekarelik alana Uşak Belediyesi bir cami inşa edecek. Hayırseverlerin katkılarıyla 3 bin kişilik, camiyi Uşak’a kazandıracağız. Kalan kısımda yaklaşık 65 bin metrekarelik alanda projenin devamı gelecek. Stadyum da alanın içinde ve burada bulunan tescilli binaları restore edeceğiz. Yeşil alan düzenlemesi de TOKİ marifetiyle hayata geçirip, teslim edeceğiz. İçinde millet kıraathanesi olacak ve tarihi binaları koruyup, tescilli hale getireceğiz. Halı ve kilim kursları buradaki atölyelerde verilecek” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum’un bu açıklamasının ardından, dönemin Kent Konseyi Başkanı Cemil Cevher, camiye ihtiyaç olmadığını ifade etti. Cevher, o dönemde yaptığı açıklamada, “Cuma namazı erkeklere farzdır. Maalesef Cuma günleri bazı camilerde dışarıda namaz kılındığı da doğrudur. Lakin 2014 tarihli verilere göre İstanbul'da 3 bin 190 cami var ve bu rakam Uşak'ta 544 cami olarak hesaplandı. 2 kentin nüfus oranı hesaplandığında, Uşak’taki rakamın yüksek olduğu net bir şekilde anlaşılıyor. Yine Uşak’ta toplam 280 okul bulunuyor ve bu bütün il geneli rakamıdır. Dini veya ilmi eğitim okullarda verilmelidir. Camilere de Elhamdülillah Müslüman’ım diyen Sadece Cuma için değil beş vakit gitmeli ve tüm camilerin dolması içinde özellikle son yıllarda çoğalan cami evlerin denetlenmesi gerekmektedir” diye konuştu. Daha sonra Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve AK Partili bazı yöneticiler de camiyle ilgili açıklamalar yaptı ve o günden bu yana bölgede cami inşaatına dair her hangi bir çalışma yapılmadı.

AK PARTİ UŞAK MİLLETVEKİLİ GÜNEŞ, CAMİ İNŞAATINI TEKRAR GÜNDEME GETİRDİ

Önceki gün Egem TV’de yayınlanan ve Ali Osman Aşçı’nın hazırlayın sunduğu “Sivil Toplum” programına konuk olan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, bölgeye caminin yapılacağını tekrar ifade etti. Kentte büyük bir caminin eksikliğinin hissedildiğine değinen Güneş, endüstri meslek lisesinin bulunduğu atölyeleri valilik binası olarak planlandığını ve ihalesinin yapıldığını söyledi.
Programın yapımcısı Ali Osman Aşçı’nın “Orası tarihi eser” sorusuna yatın veren Güneş, “Tarihi eser değil. Bizim bir ufkumuz var. Uşak’ta Uşaklıların, sanatsal  ve müziksel gösteri, parti gösterisi veya başka amaçla Uşak’ın bir meydana yok. Biz ne yapıyoruz yolu kapatıyoruz. Bina yapmıyoruz. Bizim meydanımız yok. Eski Uşak Lisesi’nin bulunduğu alan 8 bin metrekare alan ve bunun altına otopark yapacağız. Üstüne de şehir meydanı olacak. Buradaki temel amaç, yolun kapatılması ve insanların geçişinin engellenmesi. Bunun bir köşesinde, Uşak’ta Allah göstermesin şehit cenazesi oluyor, bayram ve Cuma namazları oluyor. Şehirde bahçesi olan geniş bir cami var mı, yok. Ulu cami ve Yücetepe caminin bahçesi kısıtlı ve bunu vatandaş yaptıracak. Kaç bin kişilik olduğunu bilemiyorum ve o zamanla belli olur. Bizim millet bahçemiz arkada kalıyor. Milletin yüzde 99’u Müslüman. Burada meydan, millet bahçesi ve cami de gerekli. Buranın yolla bir alakası yok ve meydanı kısıtlamıyor” dedi.

MİMARLAR ODASI İL TEMSİLCİSİ SAMANCI’DAN İSMAİL GÜNEŞ’E TEPKİ: CAMİYE İHTİYAÇ YOK, BUNU YAPMAK İSRAFTIR

Güneş’in millet bahçesine cami inşa edileceğine dair açıklamasına Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, karşı çıktı. Samancı, yaptığı yazılı açıklamada, ihtiyaç dışı cami inşaatının da israf olduğunu ifade etti. Samancı, “Uşak kentinin merkezinde yer alan ve uzun yıllardır atıl olarak değerlendirilmeyi bekleyen bu alanla ilgili Uşak Mimarlar Odası açıklamalarda bulunmuş, bu alanın kent belleği ve kentte yaşayan insanlar için ne kadar değerli ve önemli olduğunu dile getirmiştir. Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi düşünülen alan da tüm Uşak Halkına ait olup, Uşak Halkının ve ilgili Sivil Toplum Örgütlerinin görüşü alınmaksızın bütüncül olarak ele alınmadan adeta parçalanarak her bir köşesinde farklı projeler inşaa etmeye çalışmak uzun uğraşlarla yeşil alan olması için terk edilmiş bu alanın kaybedilmesi demektir. Söz konusu alan da insanların dini vecibelerini yerine getirebilmesi için bir alan düzenlenmeli ancak şehrimizdeki mevcut camilerin kullanım yoğunluğu düşünüldüğünde büyük bir cami yapmak düşüncesi israftan öteye geçmeyeceğinden kararın tekrardan gözden geçirilmesi gerekliliği önem arz etmektedir. Cami gibi kutsal mekanların yer seçimlerinde özen gösterilmeli park gibi insanların çok rahat hareket ettiği alanlarda inşa edilme gereksinimi tekrar düşünülmelidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim