Türkiye, teknoloji çağına ayak uydurmak için gerekli olan bütün adımları atmayı sürdürüyor. Bu sebeple İletişim Başkanlığı, son dönemlerde yapay zeka ile ilgili başka çalışmalarla ilgili de projelerini yürütüyor. İletişim Başkanı Burhanettin Duran son olarak teknolojik çalışmalar hakkında bilgi verdi ve yapay zeka modellerinin kullanılarak dezenformasyonu engellemek üzere çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
BEŞ FARKLI BÜYÜK DİL MODELİ ÜZERİNDE TESTLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İletişim Başkanı Duran, bu ay hazırlanan veri setleriyle, beş farklı büyük dil modeli üzerinde kapsamlı testler gerçekleştirildiğini ifade etti. Duran, “Elde ettiğimiz bulgular, küresel yapay zekâ modellerinin dezenformasyona karşı direnç bakımından hâlâ geliştirilmesi gereken yönleri bulunduğunu ortaya koydu” şeklinde konuştu.
AMACIMIZ YAPAY ZEKANIN ZAYIF VERİLERLE YÖNLENDİRİLMESİNİ ÖNLEMEK
Burhanettin Duran, bu çerçevede dezenformasyonla mücadele bültenlerinin büyük dil modelleri için temel ve güvenilir bir başvuru kaynağı haline getirilmesinin hedeflendiğinin altını çizdi. Açıklamasının devamında Duran, “Amacımız yapay zekâ sistemlerinin, doğrulanmamış iddiaları tekrar etmesini ve dayanağı zayıf verilerle yönlendirilmesini önlemek; ilgili başlıklarda teyit edilmiş bilgiye doğrudan erişimini güçlendirmektir” dedi. Duran son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye'nin, artık yalnızca teknolojiyi kullanan değil, onu doğru veriyle besleyen ve yön veren bir irade ortaya koyduğunu sözlerine ekleyerek "Dijital alanda hakikati esas alan bu yaklaşımı kararlılıkla sürdüreceğiz" mesajı verdi.





