Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, yaz ayları boyunca güneşin yaydığı zararlı ultraviyole (UV) ışınlarının göz sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, UV ışınları göz çevresindeki ciltte lekelenme, kırışıklık, göze et yürümesi, katarakt, sarı nokta hastalığı ve hatta kanser riskine bile sebep olabildiğini ifade etti.

Gözleri, güneşin yaydığı zararlı UV ışınlarından korumanın en etkili yollarından biri güneş gözlüğü kullanmak olduğunun altını çizen Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, “Yaz aylarında özellikle güneş altında uzun süre vakit geçirenler mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı. Ancak gözlük seçerken öncelikle yüzde 100 UV bloke edici özelliği olan gözlüklerin tercih edilmesi gerekir. Güvenilir olmayan yerlerde veya sokak tezgahlarında satılan gözlüklere karşı temkinli olunmalıdır” dedi.

Gözleri korumak ve görme kalitesini artırmak için güneş gözlüklerinin gerekliliğine değinen Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, “Normal şartlarda güneşli ve parlak ışıklı ortamlarda göz bebeklerimiz, göze zararlı ve fazla ışığın girmesine engel olmak için küçülürler. Gözlük kullandığımızda ise ışık koyu renk bir camı geçerek geldiği için göz bebeklerinde bir büyüme meydana gelir ve daha fazla ışığa maruz kalır. Bu nedenle, eğer kullanılan güneş gözlüğünün UV bloke edici etkisi yoksa veya yeterli değilse istenmeyen, göz için zararlı olan ışınlar göze zarar verir. Güneş gözlüklerinin koruma özelliği camlarında UV filtresi olup olmamasına bağlı” diye konuştu.

UV filtresinin gözlük camının hamurunda bulunduğunu anlatan Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, gözlük alırken markasına ve fiyat avantajına bakılmadan önce yüzde 100 UV koruması olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Gözlüklerin zararlı UV ışınlarından korumanın yanı sıra, görme kalitemizi arttırmak, göze zararlı toz ve yabancı cisimlerin gelmesine engel olmak gibi faydaları olduğu da unutulmamalıdır” dedi. Gözlük camlarının kolay kırılabilir malzemeden üretilmiş olmaması ve çerçevelerinin de yüze tam olarak oturması gerektiğini belirten Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, “Gözlük çerçevesi güneşten koruma amacıyla yüzün boyutları ile doğru orantılı, geniş ve yan taraftan gelecek ışınları engelleyecek şekilde eğimli olmalıdır. Aksi durumlarda zararlı UV ışınları aralardan sızarak gözlere zarar verebilir” şeklinde konuştu.

Açık renkli gözlere sahip olanlara da uyarılarda bulunan Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, “Mavi, yeşil veya ela gibi açık renkli gözlere sahip olan kişiler daha az pigmente sahip olduklarından güneşin yaydığı zararlı UV ışınlarına karşı daha hassas olabiliyorlar. Bu kişiler UV filtreli güneş gözlüğü kullanmanın yanı sıra güneşin en yoğun olduğu saatler olan sabah 11 ile öğlenden sonra 4 arasında dışarıda olmamaya özen göstermelerinde fayda var” ifadelerini kullandı.

Küçük çocukların sevimli görünmeleri için ya da onlar istiyor diye gözlük takmalarına müsaade edilmesinin hatalı bir davranış şekli olduğunu da sözlerine ekleyen Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, “Küçük çocuklar için hekim tarafından önerilmedikçe sadece aksesuar olarak üretilmiş güneş gözlükleri yarar yerine zarar verir. Bu nedenle küçük çocuklarda güneşten koruma için gözlük yerine önü siperlikli şapka tercih edilmelidir” diyerek ebeveynlere de uyarıda bulundu.

GÜNEŞİN GÖZLERE VERDİĞİ ZARARLAR NELERDİR?

Öte yandan Uysal, güneşin göze verdiği zararlara da değindi. Uysal, güneşin göze verdiği zararları şöyle sıraladı:

- Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan gözlerde 'Kar Körlüğü' gibi hastalıklara neden olur. Işınlardan dolayı fazla ışık dalgası alan sarı nokta baktığı yerlerdeki ışığı kırma özelliğini kaybettiğinden bakılan yer bembeyaz olur.

- Gözde en büyük değişim merceklerde yaşanır. Görme duyusundaki en temel yer göz merceğidir. Görmedeki ilk alım mercek sayesinde gerçekleşir. Ancak merceğin uzun süre güneşe maruz kalması ve korunmaması durumunda incelmeye neden olur. Bu da katarak gibi ciddi hastalıklara bile yol açar.

- Güneş ışınlarının özellikle çocuklarda neden olduğu sağlık sorunu ise şaşılıktır. Göz kamaşmasında belirgin olmazsa bile gizli şaşılık yaşanabilir. Buna bazı uzmanlar göz kayması olarak da adlandırır. Estetik açıdan sorun olmasının yanı sıra özellikle araba kullanırken perspektif bir açıyı çift görme ya da perspektif açıda yamuk göme gibi sorunlara neden olur.

- Güneş ışınlarının göze vereceği en riskli dağlık sorunu ise göz kapağında kansere neden olmadır. Göz çevresindeki hücrelerin mutasyona uğramasına sebebiyet verir.

BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim