Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, market ürünlerindeki fahiş fiyat zamlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, market ürünlerine gelen fahiş zamlarla ilgili önemli değerlendirmede bulundu.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Burada 11 Haziran 2022 tarihinde Ankara Merkez’de bulunan bir maketin alışveriş fişi elime geçti. Bu fişe bakarak sakın bir tarihi eser sanmayın! Bu fiş bundan tam 6 ay önce yapılan bir alışveriş fişidir.Bu fişte yazılı olan 12 parça ürün 11 haziranda %8 KDV’li olarak 218,90 lira tutuyordu. Birebir aynı marka 12 kalem ürünün bugün fiyatlarını internetten birebir bulup ortalama fiyatlarını tek tek çıkarıp ekteki tabloda hesapladım. Ürünler daha 6 ayı bile doldurmadan tüm fiyatlar misli ile artarak 218,90 lira tutan toplam fiyatı bugün 952 liraya satın alınabilmektedir. Toplamda ürünlerde yüzde 334,90 artış olmuştur. Yüzde 7 KDV’yi düşersek fişin toplam bedeli 204,40 lira yapar. Bu durumda tekrar artış oranını hesaplarsak artış oranı yüzde 365,75’dir” dedi.
 

“Memur ve emekliler kredi ve kredi kartları ile ayakta kalmaktadır. Günden güne borçları artmaktadır” diyen Yalım, şöyle devam etti: “Şayet gerekli olan artış 2023 yılı ocak ayında yapılmazsa bu kesimler kaosun içine tam olarak hükümet eli ile atılacaktır. Gelin memura ve emeklilere verilen zam nasıl erdi şimdi görün; Bu alışveriş yapıldıktan 1 ay sonra memur ve memur emeklileri yüzde 34,85 enflasyon farkı ve yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı ile temmuz ayında toplam zam oranı yüzde 41,69 olarak zam aldılar. Temel ihtiyaç ve gıda ürünlerinin ortalama artış oranı tam olarak yüzde 365,75 zam yapılırken, memura verilen zam oranından neredeyse 10 katı daha zam gelmiştir. Hesap açık seçik gözükmektedir. Bu millete bu zamlar karşısında sabırlar diliyorum. AKP bundan sonra enflasyonu düşüreceğini söylemektedir enflasyon düşüşü demek bundan sonra bu ürünlerin fiyatlarının düşeceği anlamına gelmez. Burada yaptığım hesapta %8’den %1’e düşürülen KDV oranın bile ürün fiyatlarını düşürmek adına hiç faydası olmadığı açık ve nettir. Ülkemizde bakkallar ve küçük esnafı el birliği ile ortadan kaldıran zincir marketler tekelleşerek ortak fiyat belirleyerek vatandaşa ucuz mal satmak yerine vatandaşın elini kolunu bağlamışlardır. Marketlerin fiyat politikaları devlet eli ile gözden geçirilmedir."

Öte yandan Yalım mesajında, Türkiye'nin insan hakları konusunda örnek teşkil eden ülkelerden birisi olduğunu ifade ederek şu açıklamada bulundu: "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin, tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu ilkesi doğrultusunda, insan hakları bilincinin tüm dünyada güvence altına alınarak geliştirilmesi amacıyla her yıl 10 Aralık tarihi ‘Dünya İnsan Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasını garanti altına alan ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ ile herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın bu beyannamede belirtilen hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanabilmeleri ilan edilmiştir. Aynı yıl içerisinde bu düzenlemeyi ilk onaylayan ülkeler arasında yer alarak ve tarih boyunca farklı kültürlere, farklı dinlere kucak açarak dünyada barış kültürüne önemli katkılarda bulunan ülkemiz, bu konudaki duyarlılığını ortaya koymuştur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ikinci maddesi, “Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir” şeklindedir. Bu hüküm gereği, bu özelliklerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin değiştirilemeyecek nitelikleri arasında sayılması ve anayasamız ile güvence altına alınması, insan hakları kavramının taşıdığı önem ve önceliği ifade etmektedir. İnsan hak ve özgürlüklerinin sağlanmasında, tüm kamu kuruluşlarında insanlarımıza hizmet üreten kamu görevlilerinin yanı sıra, tüm kişi ve kuruluşların gösterecekleri duyarlılığın büyük önemi bulunmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya İnsan Hakları Gününü kutlar; bütün vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler diliyorum" dedi. BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim