Uşak’ın komşusu Afyonkarahisar’da Belediye Meclisi toplantısı yapıldı ve burada bölgedeki aktif fay zonlarının ve depremselliğin araştırılmasıyla ilgili önemli kararlar alındı. Uşak’ın komşusu Afyonkarahisar’daki Belediye Meclisi toplantısına Burcu Köksal Başkanlık katılmadığı için başkanlık etmezken, Belediye Başkan Vekili Gökhan Günal oturumu yönetti. Afyonkarahisar Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Belediye Meclisi’nde Uşak ve Kütahya’ya da olası etkileri öngörülen deprem tehlikesine karşı bir çalışma yapılması kararlaştırıldı.

UŞAK’IN KOMŞUSU AFYON BELEDİYESİ, İMAR PLANINI FAY HATTININ DURUMUNA GÖRE YAPACAK
Afyonkarahisar’ın aktif fay zonlarına yakın olan konumu ve geçmişte meydana gelen depremler ile bölgesel jeolojik yapı nedeniyle bilimsel veriler ışığında detaylı bir çalışma ortaya konacağını aktaran Başkan Vekili Gökhan Günal, belediyenin olası bir depremi hesaba katarak buna göre imar planlamalarını sürdüreceğini aktardı. Günal, “Elde edilecek veriler doğrultusunda ise yerleşime uygunluk değerlendirmeleri, deprem tehlike analizleri, zemin davranışlarının belirlenmesi, sağlıklı ve güvenli şehirleşme politikalarının geliştirilmesi hedefleniyor. Belediye tarafından yürütülen çalışmalarla, şehrin gelecekteki imar planlamalarının daha güvenli, bilimsel ve sürdürülebilir bir altyapıya kavuşması amaçlanıyor” ifadesini kullandı.

SON DÖNEMLERDE UŞAK’A YAKIN BİR KONUMDA OLAN SİMAV’DA YOĞUN DEPREMLER OLUYOR
Öte yandan son dönemlerde Uşak’a yakın bir konumda bulunan Simav’da yoğun depremler meydana geliyor. Depremler, Uşak ve çevre illerde etkisini gösterirken bölgede ciddi bir riski de barındırıyorlar. Daha önce Uşak fay bloğu için uyarılarda bulunan Deprem ve Yer Bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, “Bu deprem bekleniyordu ve 10 Ağustos’ta yine 6,1’lik deprem olduğunda, Uşak bloğuna değindik ve buranın bir kanser gibi deprem tümörü büyüttüğünü belirttik. Ege’de bir çok fay bloğu var ve bunlar parçalanmış bölgeler ve bunların içinde en aktif ve deformasyon gösteren blok Uşak bloğudur. Biz bunu uydudan ölçüyoruz ve Uşak bloğunun hareketlerini inceliyoruz. Kuzeyde Simav ve güneyde de Gediz’le sınırlandırılan bir bloktur bu ve bu bölge 7 büyük deprem üretti ve bu depremler bu blokta oluştu. Bölgenin deformasyonu devam ettiği sürece, bu depremler de devam edecek ve bölgedeki gerilmeler ve var olan depremlerin oluşturduğu stres transferiyle depremsellik daha da genişleyecek” ifadesini kullanmıştı.




