UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Uzmanlar, gençlerin alkol ya da diğer maddelere yönelme sebeplerinin kişisel farklılıklara göre değiştiğini belirtiyorlar. Bu sebeplerin genel olarak merak duygusu, arkadaş etkisi, akran baskısı, özenti, eğlenme amaçlı ve stresle başa çıkmak olduğunu ifade ediyorlar. Son yıllarda ise sosyal medyanın da bu etkiler arasında yer aldığı vurgulanıyor.
SOSYAL MEDYAYA DİKKAT
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan, sosyal medya ve diğer platformların özellikle Z kuşağı için bir yaşam tarzı vitrini işlevi gördüğünü ve hedonistik (Felsefede, hazcılık veya hedonizm, hazzın mutlak anlamda iyi olduğunu, insan eylemlerinin nihai anlamda haz sağlayacak bir biçimde planlanması gerektiğini, sürekli haz verene yönelmenin en uygun davranış biçimi olduğunu savunan felsefi görüş) değerleri pekiştirdiğini belirtiyor. Alkol kullanımıyla sınırlı kalmayan bu eğilimlerin, alışveriş alışkanlıkları, güzellik ve kişisel bakım çabaları, markalı ürün tercihleri ve yemek yeme alışkanlıkları gibi farklı konularda da kendini gösterdiğini ifade ediyor.
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan, gençlerin alkol kullanımına yönelik eğilimlerini değerlendirerek, bu konuda ailelere önerilerde bulundu.
Prof. Dr. Noyan, gençlerin alkol ya da diğer maddelere başvurma nedenlerinin kişisel farklılıklara göre değişiklik gösterdiğini ifade etti. Ancak, genel olarak beş temel etkenin belirlenebileceğini belirten Noyan, bunların merak duygusu, arkadaş etkisi, akran baskısı, özenti, eğlenme amacı ve stresle başa çıkma olduğunu belirtti. Son yıllarda ise sosyal medyanın da bu etkiler arasında yer aldığını vurguladı.
Bağımlılık konusunda farkındalık yaratma çalışmalarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Noyan, gençlerin meraklarını doğru bilgilerle tatmin etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu doğrultuda, gençlerin bilgi arayışlarını sağlıklı bilgilerle desteklemeyi ve bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
ALKOLA KOLAY ERİŞİM KULLANIMI ARTIRIYOR

Whatsapp Image 2024 04 03 At 2.17.13 Pm (1)
Ergenlik döneminde beyin gelişiminin tamamlanmamış olması sebebiyle, gençlerin duygusal olarak daha hareketli ve riskli davranışlara eğilimli olduğunu kaydeden Noyan, bu dönemde alkol kullanımının artmasında etkili faktörlerin başında gelen erişim kolaylığına da dikkat çekti. Ayrıca, sosyal medya ve diğer platformlardaki alkol tüketiminin olumlu bir şekilde tasvir edilmesinin de gençlerin alkol kullanımını artırabileceğini belirtti.
Alkol kullanmaya başlama yaşına ilişkin net bir veri olmamakla birlikte, lise döneminin bu açıdan riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Noyan, gençlere yönelik eğitimler ve farkındalık çalışmalarının önemli olduğunu ifade etti. Noyan; “Elbette daha önceki yaşlarda kullananlar olabileceği gibi daha sonraki yıllarda başlayanlarda olacaktır. TÜİK’in yaptığı diğer araştırmalara göre 2022 yılında 15-24 yaş aralığındaki bireylerde hiç alkol kullanmamış olma durumu yüzde 90’a yükselmiştir. Bu oran geçtiğimiz yıllarda 2019 (yüzde 84), 2016 (yüzde 85) iken 2022’de artış göstermiş olması önemlidir. Verilen eğitimlerin, farkındalık çalışmalarının, merak duygusunun azalmasına sebep olan yaşam tarzının etkili olduğunu düşünmekteyim.” dedi.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ