Alınacak basit önlemlere bu kazaların önüne geçilebileceğine vurgu yapan Alp : “ Bu yüzden Uşak halkımızdan ve toplumuzdan inşaat sektöründe iş güvenlik uzmanlarının çalıştırılmasının daha iyi denetlenmesi konusunda dikkat edilmesini talep ediyorum.” Dedi.
Konuşmasının başında Uşak’ta yüksekten düşme sonucunda vefat eden işçiye rahmet, ailesine başsağlığı dileyen Alp sektöre ve camiaya geçmiş olsun dileklerini iletti.

Whatsapp Image 2024 06 06 At 13.53.33 (1)
İnşaat sektöründe meydana gelen iş kazalarında Türkiye’nin neredeyse dünya lideri olduğunu ifade eden Alp Türkiye’de yıllık ortalama 400 binin üzerinde iş kazası meydana geldiğini söyledi. Bunun yüzde 10’nundan fazlasının inşaat sektörüyle ilgili olduğu belirten Alp: “ Yıllık 2 bin 500 ile 5000 kişi arasında ölüm yaşanıyor, bu yüzden inşaat sektöründe iş kazasının önüne geçmek önemli. İnşaat sektöründe bir yüklenici firma yetkilisi, fenni konuları bilen bir şantiye şefi bir de iş güvenlik uzmanı çalıştırılması gerekiyor.” Dedi.

Whatsapp Image 2024 06 06 At 13.53.33
Bundan 10 yıl önce çıkan iş güvenlik kanununa rağmen ülkemizdeki inşaatların ancak yüzde 10’unda iş güvenlik uzmanının çalıştırıldığına dikkat çeken Alp; “ Geri kalanına cezai yaptırımlar uygulanacağı söyleniyor fakat bugüne kadar bu yaptırım uygulanmadı, son günlerde de bu kanun maddesinde değişiklik yapılarak geçmişe yönelik cezaların kaldırılacağı ifade edildi. Ölenler ölsün kalan sağlar bizim olsun anlayışı. İdareler bir an önce iş güvenlik uzmanlarının sahaya çıkmasını sağlamalı. İş güvenlik uzmanları da gerekli tedbirlerin alınması noktasında çalışma yapmaları gerekiyor. İş güvenlik uzmanlığı özel bir daldır bu yetkiyi devlet ancak iş güvenlik eğitimi almış bu konuda açılan sınavları başarıyla geçmiş kişilere verir. İş güvenlik uzmanlığı yetkisi üst sınıftır C, B ve A. Yeni bir uzman ancak C’yi alabilir, 7 yılını tamamlayan bir uzman ise A sınıfı bir uzman olur. İnşaat sektöründe ise A sınıfı dışındaki iş güvenlik uzmanları görev alamaz çünkü inşaat sektörü çok tehlikeli sınıfta yer aldığı için bu konuda yeterliliği yüksek olan iş güvenlik uzmanları görev alır.” Şeklinde konuştu.
BASİT TEDBİRLERLE SONUCA ULAŞILACAK MEKANİZMALAR KURGULANABİLİR
Uşak’taki inşaatlarda iş güvenlik uzmanı çalıştırılması yönünde müteahhitlerin bir an önce bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Alp alınacak basit tedbirler ile iş kazaların önüne geçilebileceğini ifade etti. Bu anlamdaki istatistiklere bakıldığında Avrupa’nın tamamından daha fazla ülkemizde iş kazası meydana geldiği bilgisini veren Alp; “Neden diye bakıyoruz orada basit tedbirlerle sonuca ulaşılacak mekanizmalar kurgulanmış ama bizde maalesef gerekli tedbirler alınmıyor, ekonomik kaygılar ve farklı sebeplerle sonuca ulaştırılmıyor.” Dedi. 
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MEYDANA GELEN İŞ KAZALARI

Whatsapp Image 2024 06 06 At 13.53.34
Alp inşaat sektöründe meydana gelen kaza türlerini ise şu şekilde sıraladı;
- Genel olarak yüksekten düşme sonucu ölümler ve yaralanmalar çok fazla,
- Malzeme düşmesi sonucu ölüm ve yaralanmalar söz konusu,
- Malzeme sıçraması sonucu meydana gelen iş kazaları yoğun,
- Kazı kenarının çökmesi, toprak göçmesi nedeniyle oluşan kazalar,
- Yapının bir kısmının çökmesi sonucu oluşan olaylar,
- Elektrik çarpması,
- Patlayıcı madde kazaları (kazan vs,),
- Yapı makinalarının oluşturduğu kazalar,
- Uzuv kaptırma, uzuv sıkıştırma,
- El aletiyle ele vurma, sivri uçlu keskin cisimlerle yaralanma,
- Şantiye içi trafik kazaları.

UŞAK HALKI İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA DAHA HASSAS OLMALI
Alınabilecek kolay önlemlerle bu gibi kazaların önüne geçilebileceğini anlatan Alp ancak neredeyse bu kazaların önüne geçmemek için mücadele edildiğini ileri sürdü. Alp : “ Bu yüzden Uşak halkımızdan ve toplumuzdan inşaat sektöründe iş güvenlik uzmanlarının çalıştırılmasının daha iyi denetlenmesi konusunda dikkat edilmesini talep ediyorum. Uşak halkına iş kazasız günler diliyorum” diyerek konuşmasına son verdi
 

Muhabir: HALİL ASLAN