Tohumu ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Müdürlüğünden aldığını belirten Terziler: “Biliyorsunuz Ankara Belediyesi de aynı şeyi yaptı Karakılçık buğdayını çoğalttılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Müdürlüğünün Menemen’de  siloları var oraya gittim oradan bir kontrat karşılığında aldım. Kontratta buğdayın ekilmek ve ekildikten sonra aldığı kadar tohumu geri getirmek koşuluyla verildiği ekilmediği taktirde cezası olduğunu yazıyordu, kabul ettik. Oradan 300 kg aldım, bunu 12 dekara ektim. Buğdayın verimi şu an yaygın olarak kullanılan buğdaylara göre biraz daha az. Benin yanımda kardeşimin tarlası var onun da benim gibi 12 dekar. Toprak aynı toprak, iklim aynı iklim o bu tarladan 100 ölçek civarında bir buğday kaldırdı ben 65 ölçek aldım.  Verimi az ama kalite yüksek, glüten eksik, protein değeri var, genleriyle oynanmamış besleyici yönü çok değerli, ekmekleri  de pahalı normal buğday unundan yapılan ekmek 40 liraysa Karakılçık Buğdayından yapılan ekmek 80 lira.” Şeklinde konuştu. 


PARAYA DEĞİL ÖDÜNÇ VERECEK
Örnek olsun diye aldığı Karakılçık Buğdayı ektiklerini ve  2 tondan fazla buğday kaldırdığını belirten Terziler bunu çoğaltmak için ekmek isteyenler ödünç  verebileceğini aktardı. Terziler konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “ Kaldırdığım tohumu ben şimdi elekten geçireceğim, insanlara satmayacağım, para yok… Sadece bu tohumu ekmek isteyenlere tohum vereceğim, onu da ödünç vereceğim, seneye kaldırdıkları zaman vermek şartıyla.  Mesela birkaç doktor beni Eşme’de gördü ve bu buğdayı un yapmak için istediler ben de şimdilik tüketmek için satmadığımı söyledim. Daha ilk defa aldık ürettik şu andaki elimizdeki 65 ölçek buğdayı tamamen tohum olarak dağıtacağız. Bu elimizdeki 65 ölçek buğday seneye diyelim ki 300 ölçek veya 500 ölçek olacak o zaman bunun tarhanasından, bulgurundan, unundan faydalanabiliriz.”


ATA TOHUMUNU ÇOĞALTARAK SAĞLIKLI YİYECEKLER ÜRETEBİLİRİZ”
Terziler buğday üretimin noktasında yapmak istediklerini şu şekilde anlattı; “ Bu işi çoğaltabilirsem, gençlere verebilirsem, bu buğdaydan organik bulgur üretilmesini istiyorum. Fabrikasyon değil, fırında kurutma değil, köy usulü, kaynatsın, kurutsun, çektirsin, paketlesin, organik olarak versin. Zaten buğdayın kendisi ata tohumu bu şekilde düşüncelerimiz var ama ne kadar olur ne kadar olmaz bilemiyoruz.”
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Duygu Bekmezci