UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Yayınlanan istatistiklere göre bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,20, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,42 arttı.

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ;

İnşaat Maliyet Endeksi 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94 , bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,31 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,05 , işçilik endeksi yüzde 1,67 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 54,26 , işçilik endeksi yüzde 111,83 arttı.

BİNA İNŞAATI MALİYET ENDEKSİ;

Bina İnşaatı Maliyet Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,20 , bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,42 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,46 , işçilik endeksi yüzde 1,58 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 52,72 arttı, işçilik endeksi yüzde 111,62 arttı.

BİNA DIŞI YAPILAR İÇİN İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,13 , bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 70,28 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0,83 , işçilik endeksi yüzde 2,00 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 59,18 , işçilik endeksi yüzde 112,63 arttı.

Whatsapp Image 2024 02 12 At 12.08.08

“DOLAR KURU NEGATİF ETKİLİYOR”

Uşak’ta inşaat sektöründe yıllardır hizmet veren bir inşaat mühendisi yaşanan durumu şu şekilde anlattı; “ Beton bayramdan önce  bin lirayken şu anda bin 900 lira oldu, yine demirin tonu  15 bin lirayken iken şu anda  25 bin lira civarında. Kalıp işçiliği geçen yıl 600 liraydı şu an 900-1000 lira istiyorlar” Dedi. Yaşanan bu artışı direk enerji maliyetine bağlayan inşaat mühendisi konuya şu şekilde açıklık getirdi; “ Biz enerjiyi Dolar ile alıyoruz, bütün enerji kaynakları da dolara bağlı , doğalgaz, petrol… Mesela demir yaparken enerji lazım, enerji alırken de yine dolar lazım.”

“AKARYAKIT PAHALI”

İnşaat sektöründe en fazla gider kalemlerinden birinin de akaryakıt olduğunu anlatan inşaat mühendisi; “ Demir gelirken, beton gelirken, işçileri inşaatlara götürürken, inşatta kullandığımız bilumum malzemeleri taşırken hep akaryakıt kullanıyoruz. Şu anda dizele yine zam geldi. Zaten Uşak’ta bir şey üretmiyoruz her şey çevre illerden ve İstanbul’dan geliyor bu da ciddi bir taşıma maliyeti demek” şeklinde konuştu

“ÜRETİMDE ENERJİNİN UCUZLAMASI GEREKİYOR”

Uşak’taki konut fiyatlarında geçen yıla göre minimum yüzde 50 artış olduğunu belirten inşaat mühendisi, önümüzdeki süreçte de enflasyonun durumuna göre artışların devam edeceğini ileri sürdü.  Üretimin en önemli argümanı olarak nitelediği enerji maliyetinin düşürülmesinin enflasyon artışını azaltacağını iddia eden İnşaat Mühendisi; “ Muhakkak temiz enerjiye geçmemiz lazım. Alternatif enerji yolları üretmemiz gerekiyor, arabalarda olduğu gibi benzinden, dizelden kaçıp elektriğe dönülmesi, bu daha ilerde  güneş enerji sistemlerine dönecek. İnşaat sektörüyle bağlantısı da ise ; inşaatta kullandığımız malzemeleri üretirken kullandığımız enerjinin daha ucuz hale getirilmesi, maksat enerjiyi ucuzlatmak. ”ifadelerini kullandı.

HABER : HALİL ASLAN

Editör: Zülal Karadedeli