“KOMŞUNUN ÇOCUĞUNDAN ÖĞRENDİ”
Uşaklı bir vatandaş komşusunun 13-14 yaşlarındaki oğlundan öğrendikleri karşısında şok oldu. Gazetemize açıklamada bulunan ve isminin verilmesini istemeyen vatandaş yaşadıklarını şu şeklide anlattı;     “ Çocuk bana geldi, ağabey ismini soy ismini söyler misin dedi, ben de söyledim. Senin annenin adı bu, babanın adı bu, T.C. kimlik numaran bu deyince çok şaşırdım. Sen bunu nasıl yaptın diye sorunca gel göstereyim dedi. Bana Telegram üzerinde açılmış bir gurubu gösterdi, gruba baktığımda bir çok sorgunun yapıldığını gördüm.  Buraya kişinin adı soyadı ve yaşadığı şehir girildiğinde, kişinin kendisinin, annesinin , babasının T.C numaraları, uyruğu çıkıyor.”
Böyle bir sorgunun neden yapıldığını anlayamadığını belirten vatandaş; “ Mevlana sorgu diye bir grup. Bunu neden sorguluyorlar, insanlar gerçekten  meraklı mı? Sadece meraktan dolayı mı bunu yapıyorlar yoksa birilerinin peşine mi düşmek mi istiyor? T.C Kimlik numarası üzerinden herhangi bir işlem mi yapıyorlar bilmiyorum ama çok fazla sorgu yapıldığını gördüm.” Şeklinde konuştu.


“ULAŞILAN BİLGİLERE BAKILIRSA VERİ TABANI ÇOK GENİŞ”
Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada bu grubun bir bot hesabı (robot anlamında kullanılan yaygın bir terimdir. Birçok bilgisayar işlemini yapabilen robotlar bilişim bütün alanlarında  kullanılmaktadır) olduğunu söyledi. Keleş; “Bot’u da programlayan bir insan ama program bot olduğu için vatandaş buradan yazdığı komutlarla aramayı kendisi gerçekleştiriyor. Bu arama bir veri tabanı üzerinden yapılıyor. Sorgulamada girilen bilgiler bu veri tabanında aratılarak sonuçlar gösteriliyor. Yapılan sorgulara göre veri tabanının çok geniş olduğu düşünülebilir çünkü Türkiye’deki bütün illeri kapsayan bilgilere ulaşabiliyor.” Dedi. 
“İNSANLARI KORKUTABİLİRLER”
Bu bilgilerin dolandırıcılık yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan olarak niteleyen Keleş; “Çünkü günümüzde yaşlı bir insanı veya bu konularda bilgisi olmayan biri aranarak senin şu şu bilgilerin elimde diyerek onları korkutabilir.  Ayrıca TC. Kimlik numarası kullanılarak giriş yapılan platformlara saldırı gerçekleştirilebilir,  örneğin Brute-force saldırısı yapılabilir.  Kullanıcı isminin bilindiği bir hesabın şifresi  wordlist oluşturularak kırılmak istenebilir.  Sonuçta bu yapılan kanunsuz bir işlemdir.” İfadelerini kullandı. 


“ÇİFT FAKTÖRLÜ DOĞRULAMA KULLANIN”
Keleş internet üzerinden herhangi bir dolandırıcılığa karşı alınabilecek önlemler hakkında da şu bilgileri verdi ; “ Vatandaşlarımızdan herhangi bir uygulama veya hesap için çift faktörlü doğrulama seçeneğini açmalarını tavsiye ediyorum.  Eğer bu şekilde bir koruma yapılırsa kullanıcı adınız ve şifreniz ele geçirilse bile saldırgan sizin hesabınıza erişemez.  Böyle gurupların kötü amaçlı kişiler tarafından kurulduğunu düşünüyorum, vatandaşlarımızdan bu tarz gruplardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum.” 
HABER /  BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Duygu Bekmezci