Türk deri ve deri mamulleri ihracatçıları, konuyla ilgili hazırladıkları kamu spotunda, kurban derilerinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, Kurban Bayramı'nda 1 milyon hayvanın kesildiğini ve bunlardan ortalama 300 bin derinin ekonomiye kazandırılamadığını belirtti.

Kurban Bayramı'nda uzman olmayan kişilerin yanlış işlemleri sonucu parçalanan derilerin, 1,5 milyon adet çanta ve 6 milyon adet ayakkabı üretmek için yeterli olabileceğini vurgulayan Gündoğdu, “Kurbanlıkların derileri makine ile yüzülmeli, kristalize tuzla tuzlanmalı ve serin bir yerde saklanmalıdır. Poşette bekletilmemeli, tüylü kısmı dışarıda kalacak şekilde katlanmalıdır” dedi.

Derilerin hızlıca soğutulup tuzlanması gerektiğini vurgu yapan Gündoğdu, derilerin doğru işlenmemesi durumunda milyonlarca liralık kayıpların olabileceği uyarısında bulundu.

UŞAK’TA ARTIK BÜYÜKBAŞ HAYVAN DERİLERİ DE İŞLENİYOR

Uşak Büyükbaş Deri İşleme Tesisi (UBDİT); Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin toplam 5.1 milyon Euro ile  ortaklaşa finanse ettiği, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen’’ Uşak Büyükbaş Deri İşleme Projesi’’ kapsamında, Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruldu.

UBDİT; Uşak Deri Karma OSB’de 8000 metrekare kapalı alana ve günlük 20 ton deri işleme kapasitesine  sahip, yurt dışı ve yurt içi firmalardan temin edilen 35 makine ve ekipman ile büyükbaş deri işleme alanında ülkemizin en modern ortak kullanım tesislerinden birisidir.

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Karadedeli