BLAUNDUS’TA TARİHE IŞIK TUTACAK BİR SİLİNDİR MÜHÜR BULUNDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Uşak Üniversitesi adına Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Can başkanlığında yürütülen Blaundos Antik Kenti kazılarında, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’na ait olduğu düşünülen silindir mühür bulundu.

Uşak Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından gazetecilere mail olarak ulaştırılan habere göre; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş kazı alanında inceleme yaptı. Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kazıda bulunan mührün antik kentin tarihini daha da eski dönemlere götürebileceğine dair bir tahminde bulundu.

Ulubey ilçesinin tarihi ve kültürel yapılarıyla çok zengin bir ilçe olduğuna dikkat çeken Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kazılarda bulunan silindir mührün antik kentin tarihini daha da eskilere götürebileceğini, konuyla ilgili incelemelerin Uşak Üniversitesi akademisyenleri ve yetkililer tarafından yapılacağını belirterek, kazı çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Blaundos antik kentinde, Uşak Üniversitesinin değerli hocaları tarafından gerçekleştirilen kazıların 5’inci yılına girdiğini aktaran Vali Dr. Ergün, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Valiliğimiz ve Uşak İl Özel İdaremiz olarak bu kazıları destekliyoruz. Kültür Bakanlığı buraya 385 bin TL ödenek ayırdı. Biz de İl Özel İdaresi ek bütçesinden 400 bin TL ayırdık. Burada temel gereksinimler için de Uşak Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü ve Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte yeni bir proje hazırladık. 2,5 milyon TL’lik bir kaynakla bu karşılama ünitesi ve küçük küçük satış üniteleri yapacağız. İhalesini yaptıktan sonra bu üniteler gelecek yıl tamamlanmış olacak. Ayrıca burada güzel bir yol da yapacağız” dedi.

2018 yılından beri Blaundos’ta gerçekleştirilen kazılarla önemli bilgilere ulaşıldığını belirten kazı başkanı Prof. Dr. Birol Can, “Kazıların yoğunlaştırıldığı kent merkezinde bereket tanrıçası Demeter’e ait kutsal alan büyük ölçüde açılmış, kutsal alanın anıtsal girişinin kazıları tamamlanmış, ana cadde kısmen açığa çıkmış, kentin hamam yapısı keşfedilmiş, Bizans dönemi atölye ve dükkanları açığa çıkarılmıştır. Bazı yapıların restorasyon çalışmaları projelendirilmekte olup çok yakında yıkılan mermer yapılar tekrar ayağa kaldırılacaktır. Kentin etrafını çevreleyen kanyonun yamaçlarındaki yüzlerce kaya mezarının duvarlarında saptanan renkli duvar resimlerinin konservasyonları tamamlanmış olup yakın zamanda bunların ziyaretine yönelik yürüyüş yolları tasarlanacaktır. Diğer yandan, bilgilendirme tabelaları dikilerek ziyaretçilerin doğru bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Kazılar süresince sikkeler, seramikler gibi çok sayıda buluntunun yanı sıra, kaliteli işçilikleriyle dikkat çeken heykeller açığa çıkarılmış, kentin idarecilerinin onurlandırıldığı yazıtlar gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu sezon ele geçen eski Asur dönemi (MÖ 18.-17. yüzyıl) mührü hepimizi şaşırtmıştır. Bu buluntu, bölgenin kültür tarihinin yeniden düşünülmesi gerektiğini göstermiştir” dedi. Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon ise bu yıl bulunan mühürü tanıtarak, Blaundos’ta bulunuşunun ne anlama geldiğini aktardı. UŞAK ÜNİVERSİTESİ

Editör: TE Bilişim