Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde usulsüz atamalar olduğunu öne süren Ercan Uzun, önceki hafta bir açıklama yapmış ve bu iddiaların aslı ve astarı olup olmadığını İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne soran tek gazete ve internet haber sitesi olarak, karşı tarafında görüşüne haberimizde yer verdik. Haberde Ercan Uzun’un kentte meydana geldiğini öne sürdüğü usulsüz atamalarla ilgili kısmın altına, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler ve onların neden böyle bir tutum izlediklerine dair ifadelerine de yer verdik. Bizim karşı tarafın görüşlerine yer vermemiz üzerine Eğitim İş Uşak Şube Başkanı Ercan Uzun, ikinci bir açıklama daha yaptı. Uzun, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bize yaptığı açıklamaların doğru olmadığını iddia etti. Uzun, “Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 02.12.2022 tarihli basın açıklamamızda belirttiğimiz hizmet puanları ile oynanır mı başlığına verdiği sistemsel hata açıklamasını kabul etmiyoruz” dedi.

Gerçeklerin Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıkladığı gibi olmadığını iddia eden Uzun, “Üyemizin 13 Ocak 2021 tarihinde Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne vermiş olduğu dilekçeye binaen ilgili kurumun cevabı “İlgili atamada herhangi bir hata olmadığı, ilgili öğretmenlerin hizmet puanı üstünlüğüne göre yerleştirildikleri” şeklinde olmuştur.  Atamada sistemsel hatadan bahsedilmiştir. Eğitim İş Sendikası Genel Merkezi’nin 18 Şubat  2021 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’na yazmış olduğu dilekçeye binaen konu ile ilgili Uşak Valiliği tarafından görevlendirilen muhakkik raporuna göre bu atamada herhangi bir hata olmadığı puan üstünlüğüne göre atamanın yapıldığı raporlaştırılmıştır. Alınan olumsuz cevaplar neticesinde Eğitim İş Sendikası olarak ilgili atamayı Uşak İdare Mahkemesi’ne taşıdık. Mahkemenin ara karar gereği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden  bu atama ile ilgili tüm hizmet puan cetvellerini talep etmesine rağmen Milli Eğitim Müdürlüğü istenilen hizmet puan kartlarını dosyaya eksik sunarak Uşak İdare Mahkemesi’nin E:2021/174-K:2021/427 sayılı kararı ile davamızın red edilmesine neden olmuştur. Ret kararına binaen konu İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne taşındı.İzmir Bölge İdare Mahkemesi 1.İdari Dava Dairesi yerel mahkemenin kararını kaldırarak tekrar görüşülmesi üzerine Uşak İdare Mahkemesine dosyayı iade etti. Dosyayı tekrar görüşmeye alan Uşak İdare Mahkemesi dosyada hizmet puan kartlarının eksikliğini görmüş ve Milli Eğitim Müdürlüğünden iki öğretmenin de hizmet puan kartlarını mahkemeye sunulmasını zorunlu tutmuştur. Hizmet puan kartları mahkemeye ulaştığında üyemizin puanının daha yüksek olduğu davaya konu olan diğer öğretmenin puanının daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. MEM’in iddia ettiği sistemsel hata bu mudur? Sonuç olarak Hasan Hilmi İlkokulu’na ataması yapılıp Uşak İdare Mahkemesi’nin 11 Ekim 2022 tarihli E:2022/462-K:2022/515 kararı ile bu ataması iptal edilen öğretmenin norm açığı oluşan Hasibe ve  Mazhar Gürbüz İlkokulu’na değil de norm açığı olmayan eşinin bulunduğu Milli Egemenlik İlkokulu’na norm fazlası olarak atanması da sistemsel hatadır?” dedi.

“BİZ HİÇBİR ÖĞRETMENİ SUÇLAMIYORUZ”

Daha önce başka bir öğretmenin yer değişikliği ile ilgili de açıklama yapan ve buna karşılık Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin “Yeri değişen öğretmenin sağlık sorunları vardı. Bu nedenle O’nu tek kalmayacağı bir okula verdik” savunmasına da yanıt veren Uzun, “Ceza mı ödül mü, başlığı altında yaptığımız açıklamada Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü sendikamızı bir öğretmeni suçlamakla itham etmiştir. Uşak Eğitim İş Sendikası olarak biz hiçbir öğretmeni suçlamıyoruz. Yapılan atamanın yasal mevzuata uygun olmadığı hususunda ilgilileri uyarıyoruz. Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü Dikilitaş İlkokulu’na ikinci bir norm fazlası olarak atadığı öğretmeninin sağlık sorunlarını bahane göstermiştir. Sağlık sorunları göz önünde bulundurulurken Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 49. Maddesinin kurumunuzca dikkate alınıp alınmadığı merak konusudur. Yer değişikliği kapsamında disiplin teklifi yapılan öğretmenin yalnız kalmayacağı ve norm açığı bulunan alt hizmet alanında başka bir okul yok mudur? İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 15 Eylül 2022 tarihinde vermiş olduğumuz dilekçemizde de ilgili atamanın hangi gerekçelerle yapıldığı sorulmuştur ancak dilekçemize yazılı bir cevap alamayınca basın açıklamamızda bu konuya da yer verilmiştir Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu kural ve kanun tanımaz tutumlarının , eğitim camiasının büyüklüğünü ve güvenilirliğini zedelediği açıktır. Artık yaptık oldu devrinin sonlandığı adil ve şeffaf yönetim anlayışının benimsendiği bir yönetim görmek istiyoruz. Tüm kamuoyunun ve eğitim emekçilerinin hakkının korunmasını talep ederek saygılar sunuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim