Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, Uşak ve Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde faaliyet gösteren öğretmenevlerinden yüzde 50 indirimin tüm eğitim çalışanlarını kapsamasını istedi. Öğretmen evlerinin öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının şehir dışına çıkma durumu ve başka illerdeki görevleri baz alınarak kurulduğunu belirten Kara, “İndirim verilecekse, bunu sadece bakanlık çalışanları ve öğretmenler olarak tanımlamak doğru olmaz. Eğitim çalışanları da bu sistemin önemli bir parçasıdır ve indirim onları da kapsamalıdır” dedi.

Sendikasının bu konuda çalışma yaptığını belirten Kara, “Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, bütün eğitim çalışanlarına, öğretmenevlerinde sunulan konaklama hizmetlerinde yüzde 50 oranında indirim yapılmasını ve mevcut kapasitenin öncelikle konaklama ihtiyacı olan eğitim çalışanları için kullandırılmasını talep ettik. Bakanlık Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 15.09.2022 tarihli ve E-90349432-813.01.01.01-57766217 sayılı yazısıyla tüm öğretmenlerin konaklama ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla öğretmenlere öğretmenevlerinde geçerli hizmet bedelleri üzerinden yüzde 50 oranında indirim yapılması ve 2023 yılı sonuna kadar mevcut kapasitenin sadece konaklama ihtiyacı olan öğretmenler için kullandırılması kararlaştırılmıştır” dedi.

“Bakanlığın kendi personeline sahip çıkması, bakanlığa bağlı kurumlar tarafından toplumun geneline sunulan hizmetlerden bakanlık personeli olan öğretmenlere indirim ve avantaj sağlanması yerinde ve gerekli bir karar olup öğretmenlerin de haklı takdirini kazanmıştır”  diyen Kara, şöyle devam etti: “Ancak, söz konusu konaklama hizmetinden indirimli ve avantajlı şartlarda faydalanma ihtiyacı sadece öğretmenler açısından değil, bakanlığın diğer çalışanları için de geçerlidir. Eğitim çalışanlarının kendi aralarında hizmet sınıfı ayrımı gözetmeksizin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sağlıklı ve nitelikli yürütülmesi için iş birliği içinde birlikte çaba gösterdiği; bu kapsamda bakanlık nezdinde eşit durumlarda ve statülerde eşit muamele görme hakkının bulunduğu unutulmamalıdır. itekim Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları Yönetmeliği’nin 9. maddesinin birinci fıkrasında, “Kurumların hizmet ünitelerinden eğitim çalışanları ve eğitim çalışanı yakınları öncelikli olarak yararlanır” hükmü yer almakta olup “eğitim çalışanları” ifadesi zikredilmek suretiyle sadece öğretmenlerin değil, bütün eğitim çalışanlarının öğretmenevlerinden öncelikli yararlanma hakkı bulunduğu ifade edilmiştir. Bu itibarla, bütün eğitim çalışanlarına, öğretmenevlerinde sunulan konaklama hizmetlerinde yüzde 50 oranında indirim yapılması ve 2023 yılı sonuna kadar mevcut kapasitenin öncelikle konaklama ihtiyacı olan eğitim çalışanları için kullandırılması konusunda düzenleme yapılması elzemdir.”

Kadrosuz öğretmenlere de sendika hakkı tanınmasına değinen Kara, “Kamu kurumlarında eğitim faaliyeti yürüten kadrosuz usta öğreticilerin kamu görevi ifa ettiği ve kamu görevlisi oldukları gerçeği kabul edilmeli; sendika üyesi olmalarının ve toplu sözleşme hükümlerinden faydalandırılmalarının önüne konulan bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında, ekonomik veriler ve hedefler dikkate alınarak promosyon anlaşması yapılmakta ve kamu görevlilerine ek mali imkân sağlanmaktadır. Salgın süreciyle başlayan küresel krizin yansıması olarak ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon rakamları, kamu görevlileri adına bankalara yatırılan paraların hacmini de artırmıştır. Buna rağmen, geçmiş dönemde yapılan anlaşmalar gereği kamu görevlilerine verilen promosyon ödemeleri düşük kalmıştır. Bu çerçevede, yeni yapılan anlaşmalar kapsamındaki promosyon ödemeleri ile geçmiş dönem promosyon ödemeleri arasında uçurum oluştuğu gerçeği görülmeli, promosyon ödemelerinin kamu görevlilerinin emek ve ücretlerinden kaynaklanan bir hak olduğu unutulmamalıdır. Geçmiş dönemlerde yapılan promosyon sözleşmeleri, bazı kurumlarda yapılan yeni promosyon sözleşmeleriyle uyumlu hâle getirilerek güncellenmelidir. Ekonomik şartlar ve enflasyon durumu gözetilmeli, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, kamu görevlilerinin hakkını ve hukukunu koruyacak şekilde harekete geçerek sendika temsilcileri ve bankalarla tekrar bir araya gelmeli, değişen durum ve şartları dikkate alarak promosyon tutarlarını revize etmelidir” dedi.

Ek gösterge artışına ilişkin düzenleme, verilen sözlerin hayata geçirilmesini ve kamu personelinin haklı beklentilerinin karşılanmasını sağlamış ise de aynı zamanda adil olmayan sonuçlar üretmiştir” diyen Kara, şöyle konuştu: “Ek gösterge artışına ilişkin düzenlemedeki eksik kalan hususlar giderilmelidir. Bu bağlamda, yönetici sınıfında yer alan şefler, enstitü-yüksekokul sekreteri ve üniversite şube müdürlerinin ek gösterge rakamları da 3600’e çıkarılmalı; ek gösterge rakamı 3600’ün altında olan bütün kamu görevlilerinin tazminat yansıtma oranları artırılmalıdır.” FEYZİ DAVULCU

Editör: TE Bilişim