Hizmet İş Uşak Şube Başkanı ve HAK İŞ Uşak İl Temsilcisi Recep Sorkun, asgari ücrette iyileştirmenin emekçileri rahatlatması gerektiğini ifade etti. Sorkun, yapılacak iyileştirmenin emekçilerin alım gücünü artırması gerektiğinin altını çizdi. Sorkun, “Hayat pahalılığının önüne geçilmeli ve emekçi kesim rahatlatılmalı” dedi

Hizmet İş Uşak Şubesi Başkanı ve HAK-İŞ Uşak İl Temsilcisi Recep Sorkun, asgari ücrete yapılacak iyileştirmenin emekçileri rahatlatacak bir çözüm olması gerektiğini ifade etti. Hayat pahalılığının önüne geçilmediği müddetçe sorunların tam anlamıyla çözülemeyeceğini ifade etti. Ekonomik anlamda kısır döngünün önüne geçilmesini isteyen Recep Sorkun, enflasyonun üzerinde bir iyileştirme yapılması gerektiğine işaret etti. Sorkun, “Türkiye’de 6.5 milyon asgari ücretli çalışan var. Bunlar için asgari ücret yeniden belirlenecek. Diğer tarafta memurlar var, memur emeklileri var. Bunlara da temmuz ayında enflasyon oranında zam alacak. Kamu Çerçeve Protokolü ile imzaladığımız kamu toplu sözleşmeleri var, bunlar da temmuz ayında enflasyon farklarını alacaklar. Peki, belediyeler, üniversiteler ve özel sektördekiler ne olacak? Buralarda ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmamak için yapılacak artışların bütün çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye dönüştürülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Özel sektördeki toplu sözleşmelerin tarihleri Temmuz ayına gelmiyorsa, işçilerin aynı ücretle çalışmaya devam edeceklerine ve sözleşmelerin asgari ücret seviyesine düşeceğine işaret eden Arslan, bu durumun toplu sözleşme düzeninin yok olması anlamına geleceğini söyledi. Arslan’dan Bütün Emekçileri Rahatlatacak İki Öneri Genel Başkanımız Sorkun, “HAK-İŞ olarak talebimiz şunlardır: Bir; asgari ücreti artırdığımız oranda bütün çalışanları etkileyen bir adım atalım. İki; vergi dilimleriyle ilgili bir reform yapalım. Bir yıl süreyle vergi oranlarımız yüzde 10’da kalsın. Peki, yüzde 10’da kalırsa bütün çalışanlar bundan yararlanıyor mu? Toplu sözleşmesi olsun olmasın yararlanıyor. Türkiye’de 15 milyon sigortalı işçi var. Bunların sadece 2 milyon 200 bini sendikalı. 6.5 milyonu da asgari ücretle çalışıyor. Geri kalan 7 milyon bu haktan yararlanamayacak. O halde bütün ücretlilerin yararlanacağı bir modeli kurmamız gerekiyor. Asgari ücreti arttıralım, arttırdığımız oranda da bütün çalışanlar için bir vergi kolaylığı sağlayalım istiyoruz. Böylece, hayat pahalılığından etkilenen bütün emekçilerin bir nebze olsun nefes almasını sağlamış oluruz.”

TÜM ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİNDE İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Sorkun, “Sadece kamu çalışanları, memurlar, işçi ve memur emeklileri için değil, sendikalı-sendikasız, kamu-özel sektör ayrımı yapılmadan tüm çalışanlara yönelik yeni bir adım atılmasını bekliyoruz. Bu taleplerimizin değerlendirileceğine inanıyorum” dedi. Sendikasının çalışmaları hakkında da görüş belirten Sorkun, “Bu zorlu mücadeleyi on yıllardır yaparak geldik. Bugün belediyelerde 450 bin, kamuda 450 bin civarındaki arkadaşımız kamu işçisi oldular. Belediyelerdeki bir kısım tartışmalar devam ediyor ancak arkadaşlarımız endişe etmesin. Bütün haklara en kısa zamanda kavuşacaklar. Kamu çerçeve protokolünde imza altına aldığımız tüm maddeler için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında KİT’lerde çalışan işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Kamuda çalıştığı halde kapsama alınmayan yemekhanede çalışan, HBYS çalışanları, joker çalışanlar, kiralık araç şoförleri, %70 kapsamına girmeyenlerin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Belediye şirketlerinde çalışanların ilave tediyeden yararlanmasını, 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş hakkının verilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının çözülmesini istiyoruz. 2023’e kadar bunları tamamlamamız gerekiyor. Bu üç sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere, en kısa zamanda toplanıp çalışmayı bekliyor ve istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim