En son 2019 yılında Uşak’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Varank o zamandan bu yana Uşak’a gelemediği Uşaklılardan için helallik istedi. Fiziken Uşak’ı ziyaret edemese de Uşak için çalışmalarına Ankara’dan tam gaz devam ettiklerini söyleyen Varank: “ Şehrimizin ekonomisini güçlendirmek vatandaşlarımızın refahını artırmak için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Tabi çok çalışmak tek başına yeterli olmuyor. Başarı sonuçlara ulaşmak için bilimsel gerçekleri, sahanın gerçekleriyle harmanlamanız gerekiyor. Bu nedenle biz ilk önce şehirlerin sahip oldukları potansiyelleri adeta terzi usulüyle analiz ediyoruz, sizlerle yakın istişareler halinde şehrin güçlü ve zayıf yönünün belirliyoruz, ihtiyaçlarını tespit ediyoruz.  Sonrasında da bu potansiyeli harekete geçirecek projeleri yerel, ulusal ve hatta uluslararası paydaşlarımızla birlikte geliştirip uygulamaya koyuyoruz. İşte bugün de bu çalışmaların ürünü olan projelerin açılışları vesilesiyle siz değerli hemşehrilerimizin huzurundayız.”

“HER BİRİ BİRBİRİNDEN KIYMETLİ BU PROJELER UŞAK’IN ÜRETİM VE İHRACAT POTANSİYELİNİ, KAPASİTESİNİ ÇOK DAHA YUKARILARA TAŞIYACAK”

Bütçelerinin toplamı 150 milyon lirayı bulan 5 önemli projeyi Uşak’a kazandırılmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Varank yatırımlarla ilgili olarak şunları söyledi; “İlk olarak burada Uşak Deri OSB’de ilimizin deri sektöründeki öncü rolünü perçinleyecek büyük baş deri işleme tesisinin resmi açılışını yapacağız. Ardından öğleden sonra Tekstil organizenin gücüne güç katacak alt yapı yatırımlarını ve Teknopark’ı açacağız. Her biri birbirinden kıymetli bu projeler Uşak’ın üretim ve ihracat potansiyelini, kapasitesini çok daha yukarılara taşımamıza vesile olacak . Ben bu vesile ile açılışını yapacağımız tüm projelerin ilimiz ve ülkemiz için şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.  Emeği geçen tüm kurumlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

“UŞAK’TAKİ BİRÇOK FİRMA VE KURUMUMUZ DESTEKLERİMİZDEN ŞU ANDA AZAMİ DÜZEYDE FAYDALANIYOR”

Küresel sistemde kartların yeniden dağıtıldığı zorlu ama bir o kadar da fırsatlar barındıran  bir sürecin içinden geçildiğini vurgulayan Varank, çığır açıcı teknolojilerin, pandeminin, iklim değişikliğinin  ve Rusya – Ukrayna savaşının dünya ekonomisini yeniden dizayn ettiğine dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bu dönüşüm sürecini en iyi şekilde yöneterek Türkiye’yi hak ettiği konuma taşımak için yoğun mesai harcadıklarını belirten Varank: “ Bunun için planlı sanayi alt yapılarından iş ve yatırım ortamına, Arge ve teknoloji sisteminden, girişimciliğe kadar bir çok alanda hayata geçirdiğimiz politikalarımız mevcut. Ancak taktir edersiniz ki bu politikaların başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için güçlü finansal mekanizmalarına  ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla biz de finansman araçlarımızı sürekli çeşitlendiriyor, daha fazla KOBİ’nin daha fazla girişimcinin bu desteklerden faydalanması için gayret gösteriyoruz. Uşak’taki birçok firma ve kurumumuz bu desteklerimizden şu anda azami düzeyde faydalanıyorlar . Ancak biz ulusal kaynaklarımızla birlikte uluslararası kaynakları da etkin bir şekilde kullanmaya özen gösteriyoruz.” Şeklinde konuştu.

“BU PROJE İLE UŞAK TÜRKİYE’NİN EN MODERN DERİ İŞLEME TESİSİNE SAHİP OLDU”

Uşak Deri OSB ve ZAFER Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilen UBDİT projesine şimdiye kadar yaklaşık 100 milyon lira destek sağladığını aktaran Varank,  bu  projenin kendisini de  çok  heyecanlandırdığını söyledi.  Projenin içeriğine  ve sonuçlarına bakıldığında bu desteği sonuna kadar hak ettiğinin altını çizen Varank; “ Bu proje ile Uşak Türkiye’nin en modern deri işleme tesisine sahip oldu. 8 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 10 bin metrekare alanda kurulan bu tesisdeki 35 adet son teknoloji makine ve ekipman sayesinde burada yaklaşık günde 20 ton büyük baş deri işlenebilinecek” dedi.

“TESİS UŞAK’TA HATTA ÜLKEMİZDE DERİ SEKTÖRÜNE ÖNEMLİ BİR SOLUK GETİRECEK”

Tesiste kurulan atık yönetim sistemi sayesinde çevreye olan duyarlığının örnek teşkil ettiğini ve tesisin Avrupa birliği normlarına göre ÇED raporuna sahip olduğunu hatırlatan Varank, tesiste 24 bin metreküplük kapasiteli bir atık su arıtma tesisisin çalışacağını duyurdu. Tesisin her yönüyle özel, her yönüyle örnek alınması gerektiğini vurgulayan Varank: “Tesis Uşak’ta hatta ülkemizde deri sektörüne önemli bir soluk getirecek.” İfadesini kullandı.

Bakan  Varank konuşmasının ardından tesisi  gezdi. Fabrikada kurulan standa yer alan derileri inceleyen Varank bir makineyi de çalıştırarak üretime sembolik olarak start verdi. Tesiste çalışacak olan işçilerle sohbet eden Varank onlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra fabrikadan ayrıldı.

Açılışa, Uşak Deri Karma OSB’nin yanı sıra,  Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, Uşak Ticaret Borsası ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın da paydaşlar arasında yer aldığı büyükbaş deri işleme tesisinin üretime başlaması için düzenlenen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Milletvekili Mehmet Altay, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Deri Karma OSB Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, bölge yöneticileri, protokol mensupları ve sanayiciler katıldı.

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim