Uşaklı süt üreticileri, çiğ sütün fiyatına zam yapılması yerine yem desteği istiyor. HAYKOP Uşak Başkanı Himmet Özdemir, bir ineğin günlük ortalama 100 TL’nin üzerinde besin maliyeti olduğunu belirterek, yem desteği olması durumunda süte zam yapılmasa dahi para kazanacaklarını söyledi.

Uşaklı süt üreticileri, yeni dönemde zam yerine yem desteği istiyor. S.S. Uşak Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAYKOP) Başkanı Himmet Özdemir, Uşak’ta sütün profesyonel olarak toplanması ve arz edilmesi için soğuk zincirin önem taşıdığını belirtti. Süt fiyatlarının Türkiye’nin bazı kentlerinde ve bölgelerinde 12 ila 13 TL arasında olduğunu belirten Özdemir, bu rakamın Uşak’ta 10 TL 50 kuruş olduğunu ifade etti. Kentte büyük peynir üreticilerinin bulunduğunu anlatan Özdemir, artan peynir fiyatlarının sebebinin aracılar olduğunu anlattı. Özdemir, bir ineğin ortalama günlük 100 TL’nin üzerinde yem gideri olduğunu ve ortalama 25 litre süt verdiğini belirterek, “Veteriner ve diğer giderlerle birlikte bir inekten 100 TL kazanırsınız ya da kazanamazsınız. Düvesi ve yavrusu olmazsa bu işi yapmak külli zarar” dedi.

UŞAK’TA GÜNLÜK SÜT FİYATI 10 TL 50 KURUŞ

Önceki gün Çanakkale Biga’daki süt üreticileri, çiğ sütün litre satış fiyatını 12 ila 13 TL düzeyine çıkardı. Uşak’ta ise bu fiyatta her hangi bir değişim olmadı ve çiğ sütün litre fiyatı kooperatif birlikleri uhdesindeki üreticiler tarafından, 10 TL 50 kuruşa satılıyor. Kooperatif bünyesinde olmayan üreticilerden ise 8 ila 9 TL arasında süt toplandığı ifade ediliyor. Uşak’ta HAYKOP’a bağlı kooperatif sayısının 55 olduğu ve bunun da sadece 27’sinin faal olduğunu ifade eden HAYKOP Uşak Başkanı Himmet Özdemir, kentte süt üreticisinin gücünün olmadığını dile getirdi. Birliklerinin kuvvetli olmadığı için sütün fiyatının düşük olduğunu ve diğer desteklemeleri yeterince edinemediklerini anlatan Özdemir, “Çanakkale Biga’ya kendileri HAYKOP’la sütçüler arasında anlaşma yapıldı ve 12 TL oldu. Bu bölgeye ait bir fiyat. Burada 10 TL 50 kuruş ve bizim istediğimiz fiyat 12 ila 13 TL olması. 12 TL olursa marketlerde sütün fiyatı artar. Sütün fiyatını bizde devlet belirliyor. Bana bağlı 55 kooperatif vardı şimdi 27’si faal. Biga’da 180 kooperatif var ve onlar güçlü olduğu için istediği gibi zam yapıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim