Uşak’ta mahalle statüsüne geçen Çevreköy (Akse) doğalgaz hattının bölgeye çekilmesini istedi. İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, bu konuda belediyeyi sorumlu tuttu. Konunun medyada yer alması üzerine sosyal medya hesabından yanıt verdi. Çakın, doğalgaz yatırımını hangi kurumun yapacağını sosyal iletişim ağı facebook üzerinden sordu ve doğru cevap verenlere kahvaltı ısmarlayacak. Öte yandan konuyla ilgili mevzuata göre, doğalgaz dağıtım hattını kurma zorunluluğu Uşak Belediyesine ait değil, yetki ve sorumluluk bu bölgede UDAŞ’ta. Fakat UDAŞ’ın da yatırım yapması için teknik ve ekonomik olarak doğalgaz hattının çekilebilir olması gerekiyor. Mevzuata göre bağlantı ekonomik ve teknik olarak mümkün değilse, bağlantı bedeli talep sahibince karşılanıyor.

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak’ın mahallesi olan Akse’deki doğalgaz hattı eleştirilerine sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. Başkan Çakın, doğalgaz yatırımını hangi kurumun yapacağını sosyal iletişim ağı facebook üzerinden sordu. Başkan Çakın, soruya doğru cevap verenlere kahvaltı ısmarlayacağını belirterek, “Görünen o ki, doğalgaz hattı döşemenin Doğalgaz Dağıtım Şirketinin sorumluluğunda olduğunu takipçilerimin çok büyük bir kısmı biliyor.  Merak etmeyin ve milliyetçi gözüküp HDP destekli 6'lı masanın büyük ayağının genel başkanı gibi iktidardan rol çalmaya çalışanlara inanmayın, doğalgazı da en güzel hizmetleri de tüm Uşak'a bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ak Parti getirir” dedi.  

Öte yandan önceki gün İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz’la birlikte Akse’yi ziyaret eden İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, burada doğalgaz hattının bölgeye gelmemesinden dolayı Uşak Belediyesi’ni eleştirmişti. Başkan Çakın’ın paylaşımının ardından bir açıklama yapan Savaş, “Ey Çakın, herkesin bildiği gibi, Akseli vatandaşlar da doğru cevabın (b) şıkkı olduğunu bilerek işin sorumlusu UDAŞ'a müracaat ediyor. Yazılı cevabında UDAŞ köyünüz benim görev alanım dışında kalıyor, size hizmet getirmeye yetkim yok diyor. Akseli vatandaşlarda dönüp sana diyor ki "Ey Belediye, beni köy statüsünden çıkarıp kendine bir mahalle yaptın ve belediye olmanın bütün külfetine beni mükellef kıldın, ama yetkili şirket sana doğal gaz vermeye yetkili değilim diyor. Ne yapalım, hissedarı olduğunuz ve yönetiminde söz sahibi olduğunuz şirket nezdinde girişimde bulunmanızı istemeyelim mi?" Sayın başkan siz hariç, herkes ne yaptığını ve kimin hangi işten sorumlu olduğunu gayet iyi biliyor. Böyle dolambaçlı yollara girmeye gerek yok” ifadesini kullandı.

MEVZUATA GÖRE DAĞITIM HATTINI KURMA GÖREVİ UŞAK BELEDİYESİ’NDE DEĞİL UDAŞ’TA

Öte yandan konuyla ilgili mevzuata göre, doğalgaz dağıtım hattını kurma zorunluluğu Uşak Belediyesine ait değil. 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa dayanılarak hazırlanan, “Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği” bu konudaki çerçeveyi çizmiş durumda.  Akse ve diğer Uşak’a bağlanan alanlarla ilgili de aynı yönetmeliğin 70’inci maddesinde gerekli hükümler yer alıyor. Yönetmeliğe göre belediyelerin dağıtım şirketleriyle ortaklığı kanuni bir zorunluluktan kaynaklanıyor.

Doğalgaz hattının dağıtımımın kurulmasıyla ilgili mevzuatın 36’ıncı maddesinde, “Dağıtım şirketi, sorumluluk alanında bulunan tüketicileri talep etmeleri halinde, dağıtım şebekesine bağlamakla yükümlüdür. Ancak bağlantı yapma yükümlülüğü, dağıtım şirketinin tasarrufu altındaki sistemin bağlantı yapmaya imkân veren kapasitede olmasına ve bağlantının teknik ve ekonomik olarak mümkün olması yanında talep sahibinin ilgili ve diğer mevzuatta öngörülen işlemleri yapmasına bağlıdır. Dağıtım şirketinin, sorumluluk alanı dışına bağlantı yapabilmesi Kurum izni ile mümkündür” ifadeleri yer alıyor.

Talebi reddedilenlere aynı madde de itiraz ve gerekli inceleme talebi hakkı da tanınıyor. Buna göre doğalgaz hattı isteyenler, dağıtım şirketine 60 gün içinde başvuru yapmaları durumunda, bağlantının teknik ve ekonomik olarak mümkün olup olmadığına dair inceleme yaptırabilir. Mevzuatta bu konuyla ilgili olarak, “Bağlantı talebi reddedilen talep sahibi, dağıtım şirketinin kararının kendisine ulaştığı tarihten itibaren altmış gün içinde Kuruma yazılı olarak başvurarak bağlantının teknik ve ekonomik olarak mümkün olup olmadığının tespitini isteyebilir. Bağlantı talebine ilişkin teknik ve ekonomik değerlendirme ancak dağıtım şebekesinin ulaştığı cadde veya sokaklarda yapılabilir” deniliyor. Eğer bağlantı ekonomik ve teknik olarak mümkün değilse, bağlantının yapılması için tüm maliyeti talep sahibi karşılıyor.

AKSE KÖYÜ GİBİ GENİŞLEME ALANINA GİREN BÖLGELERDE DE DOĞALGAZ DAĞITIM ŞİRKETİ YETKİLİ

Mevzuatta mücavir alan sınırlarının genişlemesi durumunda, genişlemenin olduğu bölgelerde de kimin yetkili olduğuna dair çerçeve çizilmiş durumda. 70’inci maddenin c bendinde, genişlemeye konu olan bölgelerde, belediye meclisi kararı gerekiyor.  70’inci maddede bu durum şöyle ifade ediliyor: “Dağıtım şirketlerinin lisanslarında belirtilen şehirlerin belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ihale tarihinden sonra imarlı hale gelen alanlar, dağıtım bölgesinin kapsamındadır. Doğal gaz dağıtım şirketleri, lisanslarında belirtilen dağıtım bölgesi kapsamında doğal gaz dağıtım faaliyeti yapmakla yetkili olup, dağıtım bölgesi kapsamında bulunan şehirlerin imarlı alanlar bütününde dağıtım faaliyeti yapmakla yükümlüdür”.

Editör: TE Bilişim