Uşak’ta yıkımı gündemde olan Uşak Belediye İşhanı için açıklama yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kente yeni bir meydan kazandırmak için bölgedeki hak sahipleriyle görüştüklerini ifade etti. Çakın, burada restore edilmesi gerekeni restore edeceklerini ve yıkılması gerekeni yıkacaklarını kaydetti. Çarşı Uşak projesi kapsamında bölgedeki hak sahipleriyle anlaşma yoluna gittiklerini belirten Başkan Çakın, eski Çarşamba pazarının bulunduğu alanların 21 yıldır imara kapalı olduğunu ve vatandaşın geceleri buradan geçemediğini ifade etti.

UŞAK BELEDİYE İŞHANI YIKILIP MEYDAN OLACAK

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, geçtiğimiz gün haberini yaptığımız ve kentte konuşulmaya başlanan Uşak Belediye İşhanı hakkında açıklama yaptı. Uşak Belediye İşhanı’nın yıkımı için çalışmalar bir süre önce başladı. Buradaki binayla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, numune aldılar ve binadaki hak sahiplerine de Uşak Belediye Meclisi üyelerinin oluşturduğu encümen üyeleri tarafından belirlenen değerler resmi yazıyla iletildi. Buna göre Uşak Belediye İşhanı’ndaki binaların sokağa veya yola cepheli olup olmamasına göre metrekare bazında 5 bin ila 9 bin TL arasında biçildi. Binayla ilgili depreme dayanıksız raporu çıkması durumunda, yüzde 70 mülkiyeti Uşak Belediyesine ait olan Belediye İşhanı’nda bulunan yüzde 30’luk diğer mülk sahipleriyle de anlaşma yapma yoluna gidilecek. Hak sahipleriyle uzlaşmak için Uşak Belediye Meclisi Encümeni’nde buradaki mülkler için bir değerleme yapan Uşak Belediyesi, binadaki hak sahipleriyle kısa sürede anlaşmayı ve yıkımın ardından kentin yeni bir meydan kazanması için çalışmaları başlatmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Tarihi Uşak evlerinin olduğu ve çay kenarına kadar uzanan bölgede de yenileme çalışmasına başlıyoruz. Vatandaşlarımızla da bir araya geldik ve amacımız burada restore edilmesi gerekeni restore etmek, yıkılması gerekeni yıkmak. Turistlerin ve vatandaşların bu alanı ziyaret etmek istiyoruz. Belediye İşhanı’nın yıkılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Valiliğin karşısındaki Özçaka İşhanı’yla ilgili de süreç bitti ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de çalışmaları başladı. 50 yılı aşkın bir süredir şehrimizin merkezindeki bu kötü görüntüyü yıkacağız. Belediye İşhanı ve Kurtuluş Okulu’nun olduğu alanlar dahil, bu alana bir yaşam alanı kazandırmak istiyoruz” dedi.

ÇARŞAMBA PAZARINDAN GECE GEÇMEK İÇİN CESARET GEREKTİ

Çakın, şöyle devam etti: “2001’de Ali Erdoğan tarafından projelendirilen 40 bin metrekarelik bir alan var. Ayakkabıcılar çarşısı, Pazar yeri ve diğer alanlar, 21 yıldır imara kapalı. Buradan geceleri insanlar geçemiyor. Bu bölgenin dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanımıza da görsellerle projeyi sunduk. Vatandaşı hiç rahatsız etmeden bir dönüşümün yapılması mümkün değil. Ama en rahat şekilde olması için bir protokol hazırlandı. Proje açıklandığından itibaren hak sahipleriyle görüşerek protokolleri yapmaya başladık. Şu anda bölgedeki yüzde 20 oranında hak sahibinden tapu alındı ve yaklaşık yüzde 85 oranına ulaşıldı. Çok büyük bir çoğunlukla ön protokolleri yapıp, bakanlıkla nihai görüşmeleri yapıp, burayı dönüştüreceğiz. Çarşamba pazarında da çalışmalarımız devam edecek. Burada konfeksiyoncuları çıkarıp onlara belediyenin orda bir yer yapacağız. Ayakkabıcı esnafıyla görüşerek isteyenlerin bu alanda geçici süreyle hizmet vermesini sağlayacağız”.

UŞAK BELEDİYE İŞHANI’NDAKİ MÜLKLER ERHAN AKÇAY ZAMANINDA SATILMIŞTI

Uşak’ta 1978’de temeli atılan ve 1981’de anahtar teslimi yapılan Uşak Belediye İşhanı, temeli atıldığı günden itibaren tartışma konusu oldu. Yapıldığı dönemde yüzde 100’ü Uşak Belediyesine ait olan ve yaklaşık 300 dükkan ve ofisin bulunduğu, A, B, C ve D bloktan oluşan Uşak Belediye İşhanı, Ağustos 1995’te, dönemin Belediye Başkanı DYP’li Erhan Akçay tarafından ihaleyle satışa çıkarıldı. Buna göre buradaki dükkan ve ofislerin yarısı satıldı. Aynı zamanda bir dönem halk ekmek fabrikası da bu binada hizmet verirken, sonraki dönemlerde kapatılıp, Gıda Bankası’na çevrildi. Burada UMPAŞ’a ait olan süpermarket olarak kullanılan zemin kat ve diğer dükkanlar, tekrar belediye tarafından satın alındılar ve belediyenin son duruma göre payı yüzde 70’e çıktı. Belediye şu anda daha önceki dönemde satılan yüzde 30’luk bölümü almaya çalışıyor.

-

Editör: TE Bilişim