Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı’nın Uşak Belediye binasıyla ilgili yaptığı açıklamanın ardından, konuyla ilgili kısa bir yanıt veren Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Ceylaner, “Eski binamız yıllar önce yapılmış ve artık ekonomik olarak da ömrünü tamamlamıştı. Bodrum bölümlerinde korozyonlar oluşmuş ve bunlar da yapıyı riske atıyordu. Korozyonların bulunduğu bölgeler kolonlarda oluşması da depreme dayanıklılık noktasında sorun teşkil edebilirdi” dedi.

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı’nın Uşak Belediye binasıyla ilgili yaptığı açıklamanın ardından, konuyla ilgili kısa bir yanıt veren Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Ceylaner, yıkılan belediye binasının yerine yeni yapılacak yapının yüksekliğinin camiyi kapatmayacak şekilde hesaplandığını ve konuyla ilgili kuruldan da onay alındığını ifade etti.

Uşak Belediyesi’nin eski hizmet binası, bir süre önceki yıkılmaya başladı ve molozlardan temizlenen bölgeye, yeni yapılacak olan projenin fotoğrafları kondu. Daha önce bedesten kısmının sadece kalacağına dair ifadelerin kullanıldığını belirten Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, binanın yıkıldıktan sonra tekrar yapılacağını ve buna düşünerek ilk etapta destek verdiklerini ifade etti. Binanın yerine yeni bir yapının inşa edildiğini görünce tepki göstermek zorunda kaldıklarını belirten Samancı, bunun neden böyle olduğunu sordu. Samancı’nın sorusuna yanıt veren Uşak Belediye Başkanı Yardımcısı Zeynep Ceylaner, söz konusu binanın Ulu Camii’nin görüntüsünü kapatmayacağını belirtti. Ceylaner, bu konuda Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden de olur aldıklarını ifade etti. Kurulun da Ulu Camii’nin önünün kapanmayacağı yönünde karar verdiğini dile getiren Ceylaner, “Biz burada bedestenin yapısına her hangi bir zarar vermiyoruz. Yıkılan 3 katkı belediye binasının yerine, daha önce su veznesi olarak kullanılan yani kasap halinin bulunduğu alan yüksekliğinde bir bina inşa edeceğiz. Bina Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından da olur aldıktan sonra projelendirildi. En önemlisi, bu yapacağımız yeni bina hiçbir şekilde tarihi Ulu Camii’nin önünü kapatmayacak” dedi.

Eski binanın neden yıkıldığına dair soruya yanıt veren Ceylaner, “Eski binamız yıllar önce yapılmış ve artık ekonomik olarak da ömrünü tamamlamıştı. Bodrum bölümlerinde korozyonlar oluşmuş ve bunlar da yapıyı riske atıyordu. Korozyonların bulunduğu bölgeler kolonlarda oluşması da depreme dayanıklılık noktasında sorun teşkil edebilirdi. Sağlıklı olmayan bir binadan ilimizi arındırdık. Bina dayanıksız olduğu için yıkılıp tekrar yapılacak” dedi.

Öte yandan Samancı, yaptığı açıklamada, binanın tekrardan yapılmasına bir anlam veremediklerini ifade etmişti. Samancı, “Uşak Belediye binasının meydan genişleyeceği için yıkılacağı ifade edildi. Kentin meydan kazanması ve Kasap Hali olarak bilinen alanın özüne sadık kalarak muhafaza edilmesine karşı hiçbir söylem geliştirmedik. Çünkü bizim niyetimiz ilimizin menfaatleridir. Fakat gördük ki bina yıkılıyor ve yerine yeni bir bina yapılacak. Buna hiç gerek yoktu. Daha önce aynı tepkimizi Uşak Valilik binası için ortaya koyduk. Çünkü valilik binamızın 60 yıldır kente bekçilik yapan bu yapının kent belleğindeki yeri daha iyi anlaşılabilir. Kamu oyunda tarihi yapı algısı her ne kadar ahşap Türk evlerini akla getirse de mimarlık kültürü çok uzun yıllarda kazanılan ve yapıldığı dönemin sosyolojik kültürel ve hatta politik izlerini taşıyan modern mimarlık örneklerini de kapsamalıdır. Bu bağlamda Uşak Hükümet konağını yıkmak hem Uşak Kent belleğine zarar verecek Uşak kent meydanını tanımından koparacak Uşak Hükümet konağını yok etmenin kentteki tarihi bir yapıyı yok etmekten farkı olmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

UŞAK BELEDİYE BİNASI’NIN TEMELİ MENDERES TARAFINDAN ATILDI

Uşak Belediye Binasının temelini merhum Adnan Menderes atmıştı. 1955-1960 ile 1963 ve 1973 dönemlerinde Uşak Belediye Başkanlığı yapan Adalet Partili Hakkı Yağcı tarafından yapıldı. 1957’de temeli atıldığı ifade edilen binanın temelinde Yassıada’da idam edilen dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes’in de olurunun alındığı ifade edildi. Merhum Hakkı Yağcı, bir şişenin içine kendisinin ve Adnan Menderes’in imzasını yazarak temelin içine attıklarını dile getirdi. Konuyla ilgili, daha önce bir röportajda, merhum gazeteci Taşkın Özler ve halen Uşak Belediyesi’nde basın ve yayın biriminde görev yapan Mehmet Okan Uysal’a açıklama yapan Hakkı Yağcı, “Kasap dükkanlarını satmak suretiyle biraz bir şeyler yapmaya gayret ettik ve kaynak yaratma imkanı bulduk. Belediye binasını bugünkü yerine, yaptırdık. Şimdiki belediye binasını yapmaya başlamadan önce Adnan Menderes geldi. O gelmişken Uşak’a belediye binasının temelini attıralım dedik ve temelini attırdık. Bir şişenin içine onun imzası, onun benim de imzamı koyduk ve temelde betonun arasına koyduk. Temelde o şişe halen duruyor” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim