Uşak’ta Şeker Tüketim Kooperatifi olarak kurulan ve kısa adı Şekop olan kooperatif tipi işletmenin bulunduğu dükkan, bir fotoğrafçı tarafından kiralandı. Uşak’ta faaliyet gösteren Ebru isimli fotoğrafçılık işletmelerinden birisi tarafından kiralanan dükkanla ilgili Şekop’un bazı demirbaşları için bedel ödendiği ifade edildi. Şekop’un yanında bulunan bir işletme sahibi, halk arasında ‘hava parası’ olarak bilinen söz konusu bedelin 290 bin TL olduğunu öne sürdü. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Şekop’un yöneticisi Metin Cavlamaz, hava parası adı altında bir para almadığını, işletmeden kalan demirbaşları fatura karşılığı yeni kiracıya sattığını telefon üzerinden söyledi. Yine telefonla görüştüğümüz Ebru Fotoğrafçılık işletmesinin sorumlusu olduğunu belirten Sadık Kocakahya ise, “Benim işletmem yıkılacağı için bedel ödemem gerekiyor. Oradaki 10 liralık klima 50 liraya alınır” dedi.

17 MART 1990’DA 164 ÜYE İLE KURULDU İLK YIL YÜZDE 200 KAR ETTİ

Türkiye’nin ilk şeker üretimi yapan fabrikası Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası İşletmesi’nde çalışanlar tarafından 17 Mart 1990’da kurulan Şekop, kuruluşunda piyasaya göre daha uygun fiyata çay, şeker, un, yağ ve bakliyat gibi temel tüketim malzemelerini temin edip, vatandaşa satmayı ve bu sayede şeker işçilerine gelir elde etmeyi amaçladı. Bu amaçlarla kurulan Şekop, yine bağlı bulunduğu Şeker İş Sendikası’na ait binadan bir dükkan kiraladı. Şeker işçilerine ait olduğu için piyasaya göre kiralama bedeli de daha düşük tutuldu. 164 üyeyle kurulan Şekop’un 5 kişilik yönetimi oluştu ve kuruluş tüzüğünde her yıl genel kurul kararı alındı. İşletme faaliyete başladıktan yaklaşık 10 ay sonra genel kurula gidildi ve kooperatif yönetimi yenilendi. İlk genel kurulda, işletme mantığı ile kurulan kooperatifin yüzde 200 karla bırakıldığı kaydedildi.

DAHA SONRAKİ YILLARDA SERMAYE ARTIRIMI İSTENDİ VE ZARAR EDEN KATILIMCILAR OLDU

Daha sonraki genel kurulda ise işletmenin ihtiyaçları olduğu ve bu nedenle sermaye artırımına gidileceği ifade edildi. Sermaye artırımına gidilmesi üzerine bazı üyeler, söz konusu bedelleri yatırmadı ve zarar edenler oldu. Bu süreçte bazı üyelerin zarar etmemek için hisselerini kooperatif içi ve dışındaki bazı kişilere sattıkları öne sürüldü. Bir dönem koperatif yönetiminde yer alan ve sonradan istifa eden bir yetkili, sermaye artırımları olduğuna dair bilgi verdi. O dönemde kooperatif üyesi olan ve şu anda CHP Uşak Merkez İlçe Başkanı konumundaki Uğur Dümen de, Şekop’a üye olduğunu ve işletmeden ayrılırken zarar edildiği için ilave para ödemek zorunda kaldığını belirtti. Dümen, kendisi gibi bazı arkadaşlarının da zarar payı ödeyerek ayrıldığını anlattı. Sonraki bazı genel kurullarda da sermaye artırımları yapıldığı ve bu nedenle zamanla kooperatifte kalan üye sayısının çok az olduğu öğrenildi. Kooperatifte bulunanların zamanla belli bir aileye mensup kişiler olduğu da iddia edildi. O dönemi yaşayan ve bilen emekli şeker işçileri, söz konusu kooperatifi yıllar içinde, kooperatif niteliğini yitirdiğini ve bir aile işletmesine dönüştüğünü belirtti.

ŞEKOP’UN BULUNDUĞU DÜKKAN HAVA PARASI KARŞILIĞI MI BOŞALTILDI?

Geçtiğimiz günlerde 164 işçinin para katarak kurduğu ve zamanla üyelerin birer birer terk ettiği Şekop’un bulunduğu dükkan boşaltıldı. Dükkanın boşaltılmasıyla, kira bedeli de yükseldi ve yeni kiracı 1 yıllık kirayı peşin olarak Şeker İş Sendikasına ödemeyi taahhüt etti. Şekop’un bulunduğu dükkanı kiralayan Ebru Fotoğrafçılık işletmesinin, demirbaş bedeli için ödeme yaptığına dair iddialar dikkat çekti.  Şekop’un yanında bulunan bir işletme sahibi, halk arasında ‘hava parası’ olarak bilinen söz konusu bedelin 290 bin TL olduğunu öne sürdü. Ayrıca daha önce başka bir firmayla da hava parası için görüşüldüğü ve bunun için de 20 bin TL kaparo ödendiği öne sürüldü. Söz konusu kaporanın belli bir süre iade edilmediği ve 17 Ekim 2022 Pazartesi itibariyle ilgili hesaba geri aktarıldığı kaydedildi. 

ŞEKOP YÖNETİCİSİ METİN CAVLAMAZ: HAVA PARASI ALMADIM, HABER YAPARSANIZ SİZİ DAVA EDERİM!

Konuyla ilgili telefon aracılığıyla görüştüğümüz Şekop Yöneticisi Metin Cavlamaz, kendisinin hava parası alıp almadığına dair soruya, şöyle yanıt verdi: “Ben hava parası falan almadım. Aldığım bütün her şey evraklı ve kayıtlı. Kooperatifin oradaki demirbaşları vardı ve onlar için faturayla aldığımız bir para var. Bu para da kooperatifin hesabına geçiyor. Şahsi olarak aldığım bir para yok. Kardeşim benim yerim belli, ayrıca haber yaparsanız ben de sizi dava ederim” dedi. Başka birisinden de 20 bin TL aldığı kaporaya dair soruya yanıt veren Cavlamaz, “Onun parasını da dün itibariyle (17 Ekim 2022 Pazartesi) hesabına aktırdım. Hesabına bakarsa görür” diye konuştu.

EBRU FOTOĞRAFÇILIK İŞLETMECİSİ SADIK KOCAKAHYA: BEN BURADAKİ 10 LİRALIK ÜRÜNÜ 15 LİRAYA ALDIĞIMI BİLİYORUM ZATEN

Yine telefon üzerinden görüştüğümüz Ebru Fotoğrafçılık işletmesinin bağlı bulunduğu şirketin yetkilisi olduğunu ifade edilen ve bunu doğrulayan Sadık Kocakayha, demirbaşları kaç TL’den aldığına dair bilgi vermek istemediğini söyledi. Kocakahya, “Aldığımı ya da sattığımı beyan etmek zorunda değilim. Ben burayı kaça aldıysam aldım. Ben fatura karşılığı alırım ve borcumu öderim. Ama insanların bu şekilde öküzün altında buzağı araması doğru değil. Benim işletmem yıkılacağı için bedel ödemem gerekiyordu ve oradaki 10 liralık klima 50 liraya alınır. Benim işletmem şahıs işletmesi değil, benim işletmem şirket ve benim ödediğim para resmi olarak kooperatifin hesabına geçer ve resmi olarak da buradan faturamı alırım. Ben resmi olarak da kooperatif adına yatırdığım bir bedelde bir yanlışlık var mı? Olayı kooperatif adına yatırdığım parayı ve karşılığında aldığım malı alırım. Benim banka hesabına yatırdığım malı, imza yetkisi olan çeker. Ben burada 10 liralık bir ürün 15 liraya aldığımı biliyorum zaten. Uşak’ın gözbebeği bir yerde işletmemi kuracağım bir yeri bedel karşılığı pahalıya almışım hesabını yapmam. Ben bu parayı da kooperatif adına yatırıyorum. Faturayı almazsam kooperatif bana borçlu olur” dedi.

UŞAK ŞEKER İŞ TOPU ANKARA’YA ATTI, ANKARA’DAKİLER DE UŞAK İLGİLENİYOR DEDİ

Şekop’un başka bir işletme tarafından kiralanmasıyla ilgili görüştüğümüz Şeker İş Sendikası Uşak İl Yöneticileri, bu konuyla Ankara’da bulunan genel merkezin ilgilendiğini belirtirken, Ankara’daki genel merkez yetkilileri ise ilgilerin Uşak İl Temsilciliği’nde bulunan yetkililer olduğunu kaydetti. Şeker İş Sendikası Uşak İl Temsilciliği, binanın kendilerine ait olmadığını ve tüm yetkinin genel merkezde bulunduğunu kaydetti. Bunun üzerine telefon üzerinden görüştüğümüz Şeker İş Genel Merkezi yetkilileri ise, süreci Uşak’ın bildiğini ve sendikaya ait binaların kiralamasında her hangi bir ihaleye ihtiyaç duymadıklarını dile getirdi.  HABER: ALİ ARASLI//

NOT: Söz konusu iddialar üzerine Uşak Valiliği’ne bağlı Dernekler Müdürlüğü’nün araştırma yapması hem buranın kurulumunda emeği olanların vicdanları, hem de taraflar için yararlı olacaktır.

Editör: TE Bilişim