Tören İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başladı.  Açılış konuşmanı yapan Takmak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emekli Öğretmen M. Ali Terziler açılışa katılım sağlayan herkese teşekkür etti. Eşme’nin kurtuluşunun yıldönümünü olması ve Takmak Müzesi’nin  açılışının yapılması nedeniyle iki mutluluğu birlikte yaşamanın sevinci içerisinde olduklarını söylen Terziler, Takmak köyünde neden bir müze açtıklarını şu ifadelerle anlattı; “ Köyümüz yaklaşık 84 yıl ilçe merkezliği yapmış, 3 yıl Yunan ordularının işgali altında kalmış, 17. Kolordu Komutanı Bekir Sami Bey’in karargah kurduğu yerdir. Kuva-i Milliye’nin en önemli isimlerinden  Ahmet Nazif Efendi’nin yaşadığı ve müftülük yaptığı köydür. Kurtuluş savaşında ordumuzun gıda ve özellikle et ihtiyacının yüzde 6’sını temin etmiş bir bölgedir. Kuva-i Milliye’nin Ege Bölgesinde ilk örgütlendiği, Kurtuluş Savaşı’ndaki en son cephe savaşlarının yapıldığı, Atamızın “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz” dir yazılı emrinin  verildiği, Atamızın 2 gece altında karargah kurduğu ve konakladığı tescilli anıt ağacımızın, 56 şehidimizin ebedi mekanı şehitliğimizin bulunduğu, 1777 yılında yapılmış 300 yıllık camisi olan, Celal Bayar’ın “Galip Hoca” lakabıyla gelerek milli mücadeleyi örgütlediği, eski kaymakamlık binası hala ayakta olan, bakacak tepesiyle, ayın çeşmesiyle, kilimleriyle dünyaca tanınmış bir köyümüzdür”

“KÖYÜMÜZÜ KÜLTÜR TURİZMİNE AÇMAK İSTİYORUZ”

Amaçlarının Takmak’ın sahip olduğu kültürel zenginlikleri  tanıtmak olduğunu, açtıkları müzeyle  bu değerleri gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini vurgulayan Terziler; “Özellikle Ulubey Kanyonu ile Kula yanık ülke arasında gidip gelen turist gruplarının köyümüze giriş çıkış yapmalarını istiyoruz. Daha uygun bir yer buluncaya kadar müzemiz bu mekanda ziyaretçilerimize açık kalacaktır. Müzemize eser veren binamızın bu hale gelmesinde emeği geçen bütün çalışanlara, bizleri müze açma konusunda teşvik eden, maddi ve manevi destek veren bütün dostlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 97. Kurtuluş yıldönümünün ve müzemizin köyümüze, ilçemize, ilimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Terzilerinin konuşmasından sonra Ak Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş ve CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım söz alarak katılımcılara hitap etti.

Eşme’de 1993-1996 yıllarında görev yapan Emekli Jandarma Albay Milli Mücadelede Eşme isimli kitabın yazarı Dr. Burhanettin Şenli de konuşmasında açılışı “hayatımda gördüğüm en güzel zafer kutlaması” olarak niteledi. Şenli; “Kitabımın ekindekiler müze oldu. Şehit Ali Bey’in ilk defa gün yüzüne çıkan belgeleri bu kitapta yer aldı.  Takmak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emekli Öğretmen M. Ali Terziler benimle irtibata geçti, babasının evini müze yapılmak üzere bağışladı. Evin 60 metrekarelik bir kısmı Milli Mücadelede Eşme müzesi olarak ayrıldı. Herkes gönlüyle katıldı çok güzeldi. Katılımda kadınların çoğunlukta olması beni etkiledi.” Dedi.

 Milli mücadelede Eşme’yi Burhanettin Şenli, Kuva-i Milliye ve Eşme’yi Erdoğan Baysal anlattı. Takmaklıların onursal başkanı Hüseyin Aydın  da Takmak şiirini okudu. Halk oyunu gösterisinin ardından dualar edildi. Kurdele kesimi yapılarak müzenin açılışı gerçekleştirildi.   Protokol müze içerisinde fotoğraf çektirdi, ziyaretçiler müze anı defterini imzaladı.

Açılışa Eşme Kaymakamı Murat Özdemir, Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, İlçe Emniyet Müdürü Taner Emre,  İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı  İlker Karademir, Şehit Ali Bey’in yakınları, Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Anatolian Soldiers Motosiklet Kulübü, Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği ve İzmir, Ankara ve Konya’dan çok sayıda bürokrat katıldı.

Editör: TE Bilişim