Uşak Anıttepe TOKİ konutlarıyla ilgili bilim adamlarının ve UDAŞ’ın hazırladığı raporlarda bölgede metan ve hidrojen sülfür gazı çıkışlarına rastlanmadı. Uşak Belediyesi bölgeye doğalgaz için olur yazısı verdi ve bu hafta gaz bağlantısı kuruluyor. Uşak Milletvekili Mehmet Altay, “Buradaki vatandaşımızı yanlış yönlendirdiler ve sanki biz onların hayatını tehlikeye atıyoruz gibi bir imaj oluşturmaya çalıştılar. Vatandaşın canı ve malı bizim için her şeyden önce gelir” dedi.

Uşak’ta yaklaşık 10 yıl önce çöplük alanı olmaktan çıkarılan ve çevresi park olarak kullanılan bölgeye inşa edilen TOKİ konutlarına, doğalgaz bağlantı işlemleri başladı. Daha önce tartışma konusu olan metan gazı tehlikesine dair bilim insanları tarafından bir rapor yayımlandı ve raporda her hangi bir sorun olmayacağı bildirildi. Ayrıca UDAŞ Yönetimi de bölgede 5 ila 8 metre arasında derinliklere inerek metan ve karbonmonoksit gazı ölçümü yaptı ve bölgenin bu noktada sorununun olmadığı bilgisi paylaşıldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Milletvekili Mehmet Altay, bölgede her hangi bir sorunun kalmadığını ve bağlantı işlemlerinin bu haftadan itibaren başlayacağını dile getirdi.

UŞAK ANITTEPE TOKİ İÇİN METAN GAZI YOK RAPORU

Uşak Anıttepe Parkı civarına inşa edilen 700 dairelik TOKİ konutlarının bulunduğu bölge, 2010 yılına kadar kentin vahşi çöp yığma alanı olarak kullanıldı. Burada kentin çöplüğü yıllar boyunca birikti ve bölgede daha önce metan gazından enerji üretimi de gündeme geldi. Bu konuda bir rapor hazırlatılmış ve bölge çöplük alanı olarak kullanıldığı sırada, metan gazından enerji üretimi olup olmayacağına dair görüş istenmişti. Bilimsel olarak hazırlanan bir raporda bölgedeki metan gazından enerji üretilebileceği ortaya konmuştu. Fakat yatırım maliyetlerinin güçlüğü nedeniyle o dönemde bu yatırım gündeme alınmamıştı. 2010 yılında dönemin Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan zamanında, çöplük alanı Ovademirler’de bulunan katı atık ayrıştırma ve depolama alanına taşımaya karar verdi. Çünkü bölgede TOKİ 4. Etap konutlarının inşaatına da başlanmıştı. Yeni çöp deponi alanıyla birlikte, Karaağaç Mahallesindeki bölge konut ve bina üretimi için uygun hale geldi. 2008’de inşaatı başlayan TOKİ 4. Etap konutları da 2010’dan itibaren kullanıma açıldı. Çöplük alanının rehabilite edilmesiyle birlikte bölgeye Anıttepe parkı da yine dönemin Belediye Başkanı Ali Erdoğan zamanında kuruldu. O dönemde bölgede olası bir metan gazı patlaması yaşanmaması için, metan gazının boşaltıldığı ifade edildi. Anıttepe parkı ve Gediz Uluyolu arasında bulunan alana da 700 adet TOKİ dar gelirli grubuna yönelik konut inşaatı da bu yıl itibariyle tamamlandı. Bölgede daha önce hazırlanan metan gazından enerji üretimiyle ilgili raporun İYİ Parti tarafından gündeme getirilmesiyle, alana doğalgaz verilmesinin tehlikeli olduğu iddia edildi. Bunun üzerine konu siyasi bir tartışmaya dönüştü. 1999’da bölgede metan gazından enerji üretimi yapılabileceğine dair hazırlanan raporun üzerinden uzun yıllar geçtiği için aynı bilim insanları, 28 Temmuz 2022 itibariyle bölgede tekrar inceleme yaptı. Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Şevket Tulun ve Doç. Dr. Melayib Bilgin tarafından hazırlanan, “Uşak İli Merkez ilçesi Karaağaç Mahallesindeki İnşaat Alanında Metan Gazının Araştırılması” başlıklı raporda, “Metan gazına (CH4) ve hidrojen sülfür (H2S) gaz çıkışlarına rastlanmamıştır” ifadesine yer verildi. Söz konusu gaz çıkışlarının UDAŞ tarafından belirlenen 5 metrelik yakınlıkta yapıldığı da raporda kayıtlara geçti.

UDAŞ DA BİR ARAŞTIRMA YAPTI VE BELEDİYEDEN ONAY GELDİ

Söz konusu teknik rapor, inşaat işini yüklenen şirket aracılığıyla Uşak Doğalgaz Anonim Şirketine ulaştırıldı. UDAŞ’ta görev alan yetkililer ve yöneticiler, raporu incelediklerini ve bunun da yetinmeyerek, bölgede kendi ekip ve ekipmanlarıyla bir araştırma daha yaptıklarını bildirdi. Bölgede yine gaz erişim noktalarına en az 5 metre mesafede metan ve diğer yanıcı gazlarla ilgili ölçüm yaptıklarını belirten UDAŞ yöneticileri, aynı zamanda yer altından da metan gazı çıkışı olup olmadığını 5 ila 8 metre aralıklarla kontrol ettiklerini kaydetti. Kendi yaptıkları ölçümlerde de bölgeden metan gazı çıkışı olmadığını belirten UDAŞ yetkilileri, Uşak Belediyesi’nden de olur aldıklarını ve bu hafta itibariyle gaz arzı için bağlantıların kurulacağını dile getirdi.

MEHMET ALTAY: VATANDAŞIMIZIN CANI HER ŞEYDEN ÖNCE GELİR

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Uşak Milletvekili Mehmet Altay, bölgede inşa edilen konutların dar gelirli gruplar için yapıldığını ve alanın inşaat yapımından önce de kontrol edildiğini dile getirdi. Çöplük alanının bulunduğu bölgede daha önceki belediye yönetimleri tarafından yeşil alan ve park olarak kullanıldığını ve bunun da metan gazı boşaltıldıktan sonra gerçekleştiğini dile getiren Altay, “Bizim tek gayemiz vatandaşa uygun fiyat ve kolay ödeme imkanıyla konut edinme fırsatı sunmak. Bölgede inşaat başlamadan önce de bir inceleme yapılmıştı ve sonradan ne olduysa birileri yıllar önce hazırlanmış bir raporu, sanki yeniymiş gibi vatandaşa anlatmaya başladı. Oysa buradaki durum böyle değildir ve bunu da bilimsel raporlar ortaya koymuştur. UDAŞ yönetimi de yine kendi imkanlarıyla bir inceleme daha yaptılar ve bölgenin uygun olduğuna dair rapor verdiler. Daha önce bir açıklama yaptım ve buradaki vatandaşımızı tedirgin edenlere hakkımı helal etmediğini ifade etmiştim. Buradaki vatandaşımızı yanlış yönlendirdiler ve sanki biz onların hayatını tehlikeye atıyoruz gibi bir imaj oluşturmaya çalıştılar. Vatandaşın canı ve malı bizim için her şeyden önce gelir. Burada oturanlar belki bu inşaatı yapanların annesi, babası veya her hangi bir yakını da olabilir. Aklı başında hiçbir birey, başta sevdikleri olmak üzere, diğer insanların hayatını riske atmaz” dedi. Öte yandan daha önce İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Yönetimi, konuyla ilgili bir dizi açıklama yapmış ve bu durum gazetelerde haber olarak yer almıştı.  

Editör: TE Bilişim