Otizmli bireyler giydikleri özel önlüklerle garson kılığına girerek masalara pasta ve meyve suyu götürdü. Kendi verdikleri siparişi beklerken bir anda başka bir ikramla karşılaşan müşterilerin yaşadığı şaşkınlık renkli anların objektiflere yansımasına neden oldu. İkramlarla birlikte otizm konusunda tanıtıcı ve bilgilendirici kartlar dağıtılırken, vatandaşların yaşadıkları duygular kameralara yansıdı.

DEĞİŞİK YAŞ GRUPLARINDAN 5 OTİZMLİ BİREY KATILDI

Özel Serter Akbuz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim görmekte olan değişik yaş gruplarından beş otizmli bireyin katıldığı etkinlikte, önceden hazırlanan “Otizmin farkında mısın?” yazılı önlükler ve otizmli bireyler ile ilgili tanıtım kartları kullanıldı. Tesislere gelen ve bir anda kendini gizli çekimin içinde bulan müşterilerin önce şaşkınlığı sonra da duyarlı davranışları kameralara yansıdı. Güne özel hazırlanmış mavi makaron pastaları ikram eden otizmli bireyler, ikramların ardından güzel diyaloglarla gülümsetti. Otizm konusunun toplumda her bireyi ilgilendirdiğinin altını çizen vatandaşlar, otizmli bireylerin eğitilmesinin ve topluma kazandırılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Etkinliğe katılan vatandaşlar Uşak Belediyesi’ne bu tip farkındalık çalışmaları gerçekleştirdiği için teşekkürlerini sundu.

Çocukların Mutluluğu Ortama Neşe Kattı

Etkinliğe katılan otizmli çocukların heyecanı etkinlik alanında renkli anların yaşanmasına neden oldu. Böyle güzel bir etkinlikte insanlarla bir araya gelmekten çok büyük mutluluk duyan otizmli çocuklar, kamera karşısında yaşadıkları neşeyi paylaştı. Etkinlik boyunca birbirleriyle oyunlar oynayan ve vatandaşlarla sohbet etme imkânı bulan çocuklar, sevdikleri atıştırmalıklardan da yiyerek neşeli bir gün geçirdi. Toplum içerisinde kendilerini çok iyi hissettiklerini belirten otizmli çocuklar, bu tip etkinliklere yine katılmak istediklerini ifade etti.

Eğitimcilerden Belediyeye Özel Teşekkür

Diğer yandan etkinlik sonrası söz alan Rehabilitasyon Merkezinde görevli eğitimci Recep Alpaslan, halkın otizmin farkında olması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Alparslan, “Bu tarz etkinliklerle farkındalık çalışmalarımızı yaygınlaştırmak istiyoruz çünkü otizmli çocukların toplumun içine katılması ve onların haklarının savunulması gerekiyor. Toplumdan uzak kaldıkları zaman yaşam hakları da ellerinden alınmış oluyor. Bu hakları korumak ve onların neler yapabildiğini, yaşamın içerisinde ne kadar başarılı olabildiklerini gösterebilmek adına bu etkinliğe katıldık ve bugün burada bunu başardığımızı düşünüyorum.” dedi.

İnsanların otizm kelimesinin anlamını yeterince bilmediklerinin altını çizen Alpaslan, “Bugün burada halkımızın çok güzel tepkileri oldu. Bunlar umut verici gelişmeler. Biz inşallah bu tip farkındalık etkinliklerinin devamını getireceğiz. Uşak Belediyesi’nin bu çalışması çok hoşumuza gitti. Arkamızda güçlü bir desteğin olması bizi çok mutlu ediyor. Tüm bunlar için çok çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Diğer bir eğitimci Osman Topay ise çocukların bugünkü etkinlikte hiç olmadıkları kadar mutlu olduklarını söyledi. Topay “Çocukların bizim verdiğimiz eğitimle beraber bu tarz sosyalleşme etkinliklerine de ihtiyacı var. Onlar normalleşmek ve normal bir hayat yaşamak istiyorlar. Bugün Uşak Belediyesi ile düzenlediğimiz etkinlikte bunun çok güzel bir örneğini görmüş olduk. Otizmli çocuklarımız bu hayatta bazı şeyler yapabileceklerini gösterdiler. Biz çocuklar adına çok mutlu olduk. Onların bizden hiçbir farkı yok, sadece onlara ilgi göstermemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

OTİZM NEDİR?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. Eğer bir çocuk başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismi  söylendiğinde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa; anne baba mutlaka bir uzmana danışmalı ve gerekli kontrolleri yaptırmalıdır.

Editör: TE Bilişim