Mimarlar Odası’nın genişletilmiş Merkez Yürütme Kurulu Toplantısına katılan Uşak Mimarlar Odası İl Temsilcisi Samancı, burada sektörel sorunlarla ilgili istişarelerde bulunduklarını ve Uşak’ta tespit ettikleri sorunlar ve çözüm önerilerini burada paylaştı.

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, İstanbul’daki yapılan genişletilmiş Merkez Yürütme Kurulu toplantısına katıldı. Burada söz alan Samancı, sektörel sorunlarla ilgili tespitlerini ve çözüm önerilerini sundu. Toplantı hakkında bir açıklama yapan Samancı, “İstanbul’da verimli bir MYK toplantımız oldu. Burada gerek toplumsal ve gerekse mesleki sorunlarımıza değindik. Uşak Mimarlar Odası olarak dersimizi çalışarak gittiğimiz bu toplantıda, sektörün sorunlarına kendi açımızdan değindik ve çözümlerimizi sunduk. Bu bağlamda, Çevre şehircilik bakanlığının taslak olarak yayınladığı şantiye şeflik hizmetlerinin düzenlenmesine yönelik kanun ile ilgili olarak , Şantiye şefliği veren üyelerimiz için asgari bedel belirlenmesi ,yine hizmet alımı yapmayan şantiyelerde şantiye şeflerinin SGK’ya bildirilmesinin zorunlu tutulmasına yönelik çalışma yapılmasını istedik” dedi.

“Onur Kurulu süreçlerinin hızlandırılmasının adil yönetim sağlaması bakımından önemine değindik” diyen Samancı, şöyle devam etti: “Ruhsat veren kuruluşların mimar istihdam etmesine yönelik çalışmalar yapılmasının imar süreçlerinin şeffaf, adil ve doğru yürümesine katkısı ve kamuda mimar istihdamının arttırılmasını önemini anlattık. Mimarlık hizmet bedellerinin yeniden düzenlenerek düzenleme kapsamında 3 boyutlu görselleştirme, maket yapımı , danışmanlık, bilirkişilik ve bunun gibi benzer mimarlık hizmetleri için fiyat belirlenmesinin önemine yer verdik”.

Samancı, “Online hizmetlerin geliştirilmesi büro tescil, üye tanıtım, telif kayıtlarının online olarak alınabilmesine yönelik çalışmaların yapılmasının gerekliliğinden bahsettik. Mimarlık eğitimi adına baraj puanlarının düşürülmesi, mimarlık eğitim şekil ve usulleri düşünüldüğünde çok yüksek kontenjanların düşürülmesi için YÖK ile görüşme yapılması ve eylem planı hazırlanmasının önemine yer verdik. Yurt dışı kaynaklı Cam bilgisayar programlarının milli olarak geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılması Özellikle ücretsiz yada çok düşük ücretlerle öğrenci ve meslektaşlarımızın kullanabileceği açık kaynak kodlu Cad yazılımı ürettirilmesi ve dağıtılmasını önemi  gibi konularda görüşlerimizi dile getirdik” dedi.

Editör: TE Bilişim