Uşak Belediyesi, son olarak Ayakkabıcılar çarşısı, eski otogar ve Çarşamba pazarını bünyesine alan bölgede bir çalışma yapmayı tasarlıyor. 150 milyon TL’si Uşak Belediyesi’nden karşılanacak olan ve 100 milyonu hibe olmak üzere toplam 450 milyonu da bakanlık desteği ile sağlanacak projenin 600 milyonu bulması bekleniyor. Mimarlar Odası İl Temsilcisi Çağlar Samancı, projenin kentteki bütün dinamiklerin görüşü alınarak hazırlanması gerektiğini ifade ediyor.

Uşak Belediyesi, son olarak Ayakkabıcılar çarşısı, eski otogar ve Çarşamba pazarını bünyesine alan bölgede bir çalışma yapmayı tasarlıyor. Bu konuda önceki gün, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın da katılımıyla bir esnaf ve vatandaş toplantısı yapıldı. Basına kapalı olarak yapılan toplantının fotoğrafları sosyal medyada servis edildi.  Uşak Belediyesi’nin köklü bir bölge olan Ayakkabıcılar Çarşısı, eski otogar ve Çarşamba pazarının bulunduğu bölgede yapmayı planladığı değişim ve dönüşüm faaliyetiyle ilgili bir açıklama yapan Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, kentteki sivil toplum kurumlarının da görüşünün alınmasını istedi.

UŞAK BELEDİYESİ AYAKKABICILAR ÇARŞISININ BULUNDUĞU BÖLGEDE DÖNÜŞÜM PROJESİ YAPMAYI PLANLIYOR

Uşak Belediyesi, son olarak Ayakkabıcılar çarşısı, eski otogar ve Çarşamba pazarını bünyesine alan bölgede bir çalışma yapmayı tasarlıyor. Bu konuda önceki gün, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın da katılımıyla bir esnaf ve vatandaş toplantısı yapıldı. Basına kapalı olarak yapılan toplantının fotoğrafları sosyal medyada servis edildi. Yeni projeye göre; 36 bin metrekarelik alana 2 katlı bir açık alışveriş merkezi, spor alanı, otopark, gezi ve yeşil alanın de yer aldığı komplike bir yapı oluşturulacak. Tarihi değerleri baz alarak oluşturulacak yapının maliyetinin 600 milyon TL olması tahmin ediliyor. Uşak Belediyesi, bölgedeki işyerlerini 2 yıl içinde teslim etmeyi ve bu süreyi de baz alarak 18 ay kira yardımı yapmayı taahhüt ediyor. Projenin 150 milyonluk bölümü Uşak Belediyesi’nden çıkacak ve 100 milyonu hibe olmak üzere toplam 450 milyon TL’si de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilecek ve kalan 350 milyon TL için de esnafa uygun taksitlerle işyeri sahibi olma imkanı tanınacak. Projeyle ilgili esnafın görüşlerini alan Uşak Belediyesi’nin paylaşımının ardından Uşak Mimarlar Odası İl Temsilcisi Çağlar Samancı, bir açıklama yaparak kurum ve kişilerin görüşünün alınmasını istedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI GALERİCİLER TARAFINDAN KULLANILIYOR

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samancı, “Kentsel dönüşüm alanında yaşanan olumsuzluklara dikkat çekilen basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Daha önceki yıllarda Kentsel dönüşüm alanında toki tarafından yapılan ve mimarlar odasınca yama proje olarak nitelendirilerek eleştirilen kentsel dönüşüm alanı her ne kadar kamu kuruluşlarının taşınması ile zoraki yaşatılmaya çalışılsa da büyük bir kısmı galericiler tarafından kullanılan bir alan olmaktan ileriye geçememektedir. Bir bina yapmaktan öteye geçerek kenti ve kentliyi ilgilendiren büyük ölçekli projeler sadece mimari proje değil aynı zamanda kentsel tasarım projeleri olup ciddi şekilde ele alınmalı ve ortak akılla yürütülmesidir” dedi.

“50 bin metrekareye yakın alanda proje yapılmadan ve yüklü miktarda bedeller ödenmeden ilgili sivil toplum kuruluşları ve alanda yaşayanların fikri alınmalı, projeler kent ve kentinin gerçekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmalıdır” diyen Samancı, şöyle konuştu: “Geniş alanlarda düzenlenen projeler sipariş usulü olmadan yetkin kişilerin elinde yarışma projeleri ile düzenlenmelidir.  Kentsel tasarım ölçeğinde yapılması düşünülen projede ,yeşil alanlar, kent arterleriyle bağlantılar şehircilik ölçeğinde ele alınmalıdır. Taslak proje 3 boyutlu görselleri incelendiğinde, söz konusu alanda bulunan yapı yoğunluğunun 3 katı kadar yapı yoğunluğu olduğu açık şekilde görülmektedir. Yapı yoğunluğunun düşürülerek yeşil alanın artırılması sonucunda kamusal alanların oluşturulması ve AVM konseptinden öte kent ve kent estetiğin katkı sağlayan projelerin üretilmesi gereken bu ve buna benzer alanlarda  projeler hazırlanmadan önce ilgili sivil toplum kuruluşları ve hak sahiplerinin görüşleri alınarak İhtiyaç programının ortaya konması, fizibilitenin yapılması gerekmektedir.  Kentsel tasarım ölçeğinde olan söz konusu alan ve kent park gibi alanlar toplumun refahını, yasam biçimini ve sosyokültürel yapısını etkileyeceği için politik çıkanlardan arındırılmalı ve yaşanabilir alanlar için bu tür alanlarda ulusal mimari proje yarışmaları ile elde edilecek projeler kullanılmalıdır”.

Editör: TE Bilişim