Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından, TBMM’de görüşülmekte olan “Yeni Basın Yasası” hakkında, gazete sahipleri ve temsilcileri, editör, muhabir ve sektör çalışanlarıyla ilgili bilgi verildi. Yeni basın yasasının internet gazeteciliğini geliştireceğini bildiren BİK, söz konusu düzenlemenin çocukların sosyal medya ortamlarında maruz kaldığı şiddet ve ahlak dışı içeriklerin önüne geçeceğine vurgu yaptı.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından, TBMM’de görüşülmekte olan “Yeni Basın Yasası” hakkında, gazete sahipleri ve temsilcileri, editör, muhabir ve sektör çalışanlarıyla ilgili bilgi verildi. Yeni basın yasasının çocuk haklarını koruduğunu ifade eden BİK Genel Müdürlüğü, yeni düzenlemenin çocukların yasa dışı ve ahlaki değerlere aykırı ve zararlı olabilecek içeriklerin önüne geçeceğini bildirdi. Çocukların maruz kalmamaları gereken görüntü, ses, yazı ve diğer içeriklere karşı korunacağına vurgu yapılan bilgilendirme metninde, güvenli internet için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ilave görevler verileceği kaydedildi.

Sosyal medya şirketlerine Türkiye’de ofis açma zorunluluğu geleceğini duyuran BİK, sosyal medya platformlarının BTK tarafından denetleneceğini ve böylelikle iletişim içeriklerinin istatistik ve diğer konularda denetleneceğini de bildirdiği açıklamada, yalan ve kişilik haklarına saldırı mahiyetindeki haberlere yönelik de tek bir kararla işlem kolaylığı getirildiğini bildirdi. Söz konusu bölüm şöyle aktarıldı: “Bir içerik için verilen kaldırma kararı, içeriğin her site ve platformlardan kaldırılması için yeterli olacak. Mahkeme tarafından kabul edilen içeriğin kaldırılması kararı, tüm haber siteleri için tek tek alınmak yerine, mevcut karar diğer adresler için de uygulanacak”. Yeni yasanın aynı zamanda künyesiz haber sitelerinin önüne geçeceğini bildiren BİK, böylelikle özel ve tüzel kişilerin, kendileriyle ilgili yapılan haberlerde yasal muhattap bulacağını kamuoyuna duyurdu.

Haber kayıtlarına arşiv zorunluluğu ile kayıtların korunacağı ve internet haber sitesi çalışanlarının da gazeteci kimliği edineceğine vurgu yapılan açıklamada, sarı basın kartının bu mecrada faaliyet gösterenlere de belli şartlarda verileceği ifade edildi. İnternet ortamında gerçek anlamda gazetecilik yapanların resmi ilan ve reklamları yayınlayarak ek gelir elde edeceği ve böylelikle gazetecilerin destekleneceğine dair bilgilerde, açıklamada yer aldı.  

YALAN HABER YAYMA SUÇU

Öte yandan, BİK’in yaptığı açıklamaya göre yalan haber yayma suçu da yeni yasayla tanımlanacak. Buna göre yeni yasada, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu tanımlaması yapılacak. 3 yıla kadar hapis cezası öngörülen suçun oluşması için de 5 şart aranacak. Buna göre yalan haber yayma suçu şu şartlara göre tanımlanıyor:

-Yayılan haberin gerçek olmaması

-Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendirmesi

-Halkta panik, korku ve endişe oluşturma kastı taşıması

-Kamu barışını bozmaya yönelik yayın

-Yukarıda sayılan konuların ilgisi olmayan kişilere ulaşabilir olması

Editör: TE Bilişim