Denizlerde unutulan ve terk edilen balık ağlarına hayalet ağlar deniyor ve İzmir'in en gözde yerlerinden biri olan Karaburun'da yaklaşık 1 buçuk tonluk bir hayalet ağ bulundu.
İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında 1,5 ton "hayalet ağ" olarak adlandırılan atık balık ağı çıkarıldı ve konuyla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı Sualtı Arama Kurtarma Timi ekiplerinin katılımıyla Karaburun açıklarında hayalet ağ temizliği çalışması gerçekleştirildiği belirtildi.
HAYALET AĞ, DENİZ KAPLUMBAĞALARI VE DİĞER CANLILARA ZARAR VERİYOR
Açıklamada, denizden yaklaşık 1,5 ton terk edilmiş balık ağı çıkarıldığı bildirilirken, hayalet ağların yıllarca deniz canlıları için ölümcül tuzaklara dönüşebildiği vurgulanan açıklamada balıkların, deniz kaplumbağalarının ve diğer canlıların bu ağlara takılarak hayatını kaybettiği aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, çalışmanın yalnızca bir temizlik olmadığını aynı zamanda farkındalık oluşturma amacı taşıdığını belirtti. Balıkçılara ağlarını denize terk etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan Şahin, "Hayalet ağlar hem çevre hem de ekonomi açısından ciddi riskler oluşturuyor. Bu temizlik çalışmalarını tüm kıyılarımızda sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
HAYALET AĞLAR YÜZÜNDEN DENİZLERDEKİ EKO SİSTEM YOK OLUYOR
Hayalet ağlar, denizlerde unutulan, kaybolan veya terk edilen balık ağlarıdır. Genellikle uzatma, trol, gırgır veya kafes tipi ağlardan oluşur. Çoğu plastikten yapıldığı için doğada çözünmez ve su altında kontrolsüz şekilde avlanmaya devam eder. Bu ağlara takılan deniz canlıları ölür, ekosistem zarar görür. Ağlar, deniz tabanını kaplayarak ışık ve oksijen geçişini engeller; bu da deniz çayırları ve mercan resifleri gibi hassas yaşam alanlarını tehdit eder. Ayrıca zamanla mikroplastik kirliliğine yol açar. Bu durum, deniz canlılarının çeşitliliğini azaltır ve balıkçılıkla geçinen insanların gelirini de olumsuz etkiler. Hayalet ağlar hem deniz yaşamını hem de insanları tehdit eden ciddi bir sorundur.