Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle,  4-12 Aralık tarihlerinde, Uşak Üniversitesi İletişim Topluluğu’nca, hem fiziksel hem de www.usakfilmfest.com adresinde çevrimiçi olarak düzenlenen 8. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali’nin kapanış töreni İstanbul’da gerçekleşti.

Burada konuşan Uşak İl Kültür Turizm Müdürü Sabri Ceylan, Dünyaca ünlü Karun Hazinelerine ve onun en nadide parçalarından olan Kanatlı Denizatı Broşuna, birçok medeniyete, zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapan Uşak’ın  ilk ve tek uluslar arası film festivali olma özelliğini taşıyan Uşak Kısa Film Festivali, Uşak’ın tüm dünyada kültür ve sanat alanında tanıtımına büyük katkılar sağladığına dikkat çekti.

Konuşmasına Uşak Valisi Funda Kocabıyık başta olmak üzere tüm Uşak halkının selamlarını ve tebriklerini ileterek devam eden Ceylan : “ 2005 yılından bu yana yüzlerce filme destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımız; senaryo, kısa film, animasyon film ve proje geliştirme, kısa film türlerindeki yapımlara ve pandemi döneminde kapanmak zorunda kalan tiyatro ve  sinemalara da desteklerini sürdürmüştür.  4 Aralık Cumartesi akşamı saat 21.00’da başlayan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen 8. Uluslararası Uşak Kısa Film Festivali boyunca sanat dünyamızda iz bırakacak birçok yerli ve yabancı yapımı izleme şansı bulduk. Festival,  31 ülkeden 26’sı özel gösterim olmak üzere toplam 119 filme ev sahipliği yaptı. Çevrimiçi olarak festivalin herkese ulaşmasını sağlayan ve bu yönüyle de önemli bir organizasyonu gerçekleştiren kıymetli arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

“KISA FİLM BİR ‘SEHL-İ MÜMTENİ’DİR”

Ceylan konuşmasının devamında kısa filmin önemini şu şekilde anlattı: “Edebiyatta Sehl-i mümteni sanatı vardır. En kısa ifadeyle “elde edilmesi güç olan kolaylık” demektir. İlk başta, herkesin çok kolay dediği ama yapmayı denediğimizde zorluğunun ortaya çıktığı şiirlerde görürüz bu sanatı. Yunus Emre, Sümmani, Evliya Çelebi, Mehmet Akif,  Necip Fazıl Aşık Veysel gibi  büyük şairlerin eserlerinde karşımıza çıkar sehl-i mümteni. Kısa film de böyledir. Kolayla zorun bir sentezidir. Sade ve düz anlatıma dayanması nedeniyle ortaya çıkarılması kolay gibi görünür. Ancak, kolay sanıldığı için taklit edilmeye, yapılmaya kalkıldığında yoğun ve özgün senaryosu, kurgusu ve ustaca ortaya konan bütünlüğünden dolayı taklit edilemez. Sanatın güzel ve yoğun izlerini içinde barındırır. Sizler de sinemanın sehl-i mümteni ustalarısınız. Bunun için sizleri tekrar kutluyorum. Türkiye'de kısa film üretiminin güçlenerek yaygınlaşmasına, ulusal sinemamızın daha nitelikli bir hal almasına, sinemaseverlerin ve genç sinemacıların festival platformunda buluşmasına katkı sağlayan sanata ve sanatçıya hak ettiği değeri veren bu festivalin bir parçası olmaktan onur duyduğumu Bakanlığımız adına Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak ifade etmek isterim. Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Türkiye’ de kısa film alanının ve sinema kültürünün gelişmesine çok büyük katkıda bulunan Uşak Kısa Film Festivaline elimizden gelen her türlü desteği verdik ve vermeye devam edeceğiz.”

GELECEK YILKİ FESTİVALDE ‘KURTULUŞ VE UŞAK’ TEMASI YER ALACAK

Kültüre, sanata ve sinemaya katkı sağlamak ve genç sinemacıları cesaretlendirmek için böyle bir organizasyona ev sahipliği yapan Uşak Üniversitesine, Türkiye’ den ve dünyadan bu yarışmaya film gönderen katılımcılara, festivale destek veren tüm paydaşlara festival yönetmeni Dr. Onur Keşaplı’ya teşekkürlerini ileten Ceylan ; “ Burada; şu müjdeleri de sizinle  paylaşmak istiyorum. Gelecek yıl festivale yeni bir kategori daha eklenecek. Uşak Valiliğinin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Uşak’ın Kurtuluşunun 100. Yılı Etkinlikleri’ kapsamında Uşak’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı münasebetiyle yeni ve müstakil bir kategori olarak festivalde “Kurtuluş ve Uşak “ teması yer alacak. Bunun için festival yönetimine teşekkür ediyorum.

Ayrıca; Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür endüstrisine yönelik gençleri destekleyen “Gelecek Gençlerin” projesinin başvuruları devam ediyor. Bu organizasyonu canlı olarak izleyen binlerce seyircimizden ve siz katılımcılardan bu projede mutlaka yer almalarını talep ediyorum.” Dedi.

UŞAK’I KEŞFETMEYE DAVET EDİYORUM

Ceylan konuşmasına şu ifadelerle son verdi; “ Uşak Valiliğine ve Valimiz Sayın Funda Kocabıyık’a  Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne, tüm katılımcılara ve Festivali organize eden İletişim topluluğuna, Barış Manço Kültür Merkezine , tüm paydaşlara ve sinemaseverlere canı gönülden bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Sanata, sinemaya gönül veren arkadaşlarıma iyi ki varsınız diyorum. Yerli ve yabancı tüm misafirlerimizi ilkler şehrimiz Uşak’ı keşfetmeye davet ediyorum. Keşfedildikçe güzelleşen şehrimizde seneye yine bu festivalde görüşmek üzere diyorum”

HABER / BAYRAM KELEŞ

Editör: TE Bilişim