UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir yaptığı açıklamada; “Uşak’ın yöresel ürünlerinin coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması ve ekonomik katma değerinin artırılması amacıyla başlatılan coğrafi işaret çalışmalarında önemli bir yol alındığı ifade etti. Kandemir; “Coğrafi işaret, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye'deki yöresel ürünlerin geleneksellik ve kalite bakımından değerlendirilmesi sonucu bu ürünlere verilen tescil işaretidir. Söz konu işaret tescili ile ürünün standardı ve geleneksel özellikteki üretim metodu korunmuş olunur. Kültürel bu değerlerin korunması yanında coğrafi işaretler ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan bir kolektif hak olarak kalkınmaya aracılık etmektedir. Coğrafi işaretin en önemli faydası ise ürünlerin sahtesinin piyasada satılmasını engellenebilmesidir. Bu nedenle UTSO olarak ilimizin kültürel değerlerini koruma altına almak için çalışmalar yaptık. Artık Uşak helvası ve Uşak gelin tatlısı veya gelin helvası (yani kırmızı helva) Uşak adına tescillenmiş ürünler arasında yer alıyor.” İfadelerini kullandı

“UŞAK BAKLAVASI VE UŞAK HAŞHAŞ EZMESİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Uşak tarhanası, Eşme kilimi ve daha önce tescili UTSO tarafından alınmış Uşak Halısından sonra, geçtiğimiz yıl, gelin tatlısı, helva, haşhaş ezmesi ve ev baklavasının da korunması ve markalaşması için gerekli girişimleri başlattıklarını hatırlatan Kandemir: “ Coğrafi işaret çalışmalarımız uzun soluklu bir çabanın ürünüdür. Bu çalışmalar esnasında yoğun bir emek ortaya kondu ve coğrafi işaret alacak ürünlerimiz en ince detaylarına kadar incelendi. Yaklaşık 1 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarımızın neticesinde, Uşak helvası ve Uşak gelin tatlısının tescillendiğine dair karar, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi bültenlerinde yayınlandı. İlimiz adına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak, henüz tescillenmeyen Uşak baklavası ve Uşak haşhaş ezmesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü aktaran Kandemir; “Önümüzdeki aylarda bu iki başvurumuzun da onaylanarak coğrafi işaretlerini alacağımızı düşünüyorum” dedi.

“DİĞER İLLERDEN VE YURTDIŞINDAN YOĞUN TALEP VAR”

Uşak’ta üretimi yapılan Uşak tarhanası, Uşak Helvası, Uşak Gelin Tatlısı, Uşak Haşhaş Ezmesi ve Uşak Baklavasının  diğer illerden ve yurtdışından yoğun talep gördüğünü sözlerine ekleyen Kandemir; “ Ürünlerimizi tescil ettirdikten sonra üretimin yaygınlaştırılması ve ekonomimize en verimli biçimde entegre edilmesi hususu önem kazanıyor. Biz de konunun bütün taraflarıyla bir araya gelerek çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştıracağız. Geleneksel metotlarla elde edilen bu ürünlerin kalite standartlarının bozulmaması 'Coğrafi İşaret' ile mümkün olabiliyor. Alınan coğrafi işaretle, tüketiciler satın aldıkları ürünün Uşak’tan olacağını bilecek ve gerek Uşak helvasını gerekse Uşak gelin tatlımızın kalite farkını diğer helvalardan ayrıştırabilecek. Bu, üreticimizin pazarlama faaliyetlerini geliştirerek ilimize olan katkının artmasını sağlayacak. Böylelikle Uşak’ın yöresel ürünlerinin tescillenmesi ile marka şehre doğru bir adım daha atılmış olunacak.

Çalışmalarımız bunlarla kalmayacak ve devamını getireceğiz. Bir sonraki hedefimiz de bu ürünlerimizi Avrupa bazında tescilletmek ve üretimin standartlarının dışına çıkılmamasını sağlayarak, gelecek kuşaklarımıza kalıcı bir miras bırakmaktır.

Bu vesileyle, ilimizde gıda üretimini sağlayan tüm paydaşlarına ve yöresel ürünlerimizin korunması noktasında emek veren herkese teşekkür ediyorum. Yeni coğrafi işaretlerimizin tüm üreticilere ve Uşak’ımıza hayırlı olmasını dilerim” diyerek konuşmasına son verdi.

Editör: TE Bilişim