Sanal para biriminin  sanal kazanç sisteminin  dinimizde yeri olmadığını belirten Uşak Müftüsü Eyüp Baldemir Müslüman'ın neyi nasıl yaptığını bilmesini ve ona göre davranması gerektiğini belirtti. Kazançta yüzde yüz kazandıracak bir sistemin yani faizin ve türevlerinin haram olduğunu hatırlatan Baldemir konunun içeriği hakkında şu bilgileri verdi; " Faizin haram olmasında haşa ne yaradanımızın kaybı vardır ne de peygamberimizin kazancı söz konusu değildir, bu tamamen insanlığın huzuru ve selameti içindir. Zararlıdır zararlı olduğundan ötürü yasak edilmiştir."

"BU SİSTEMİN BİZİM DİNİMİZDE YERİ YOKTUR"

Bitcoin gibi elektronik paraların durumunu faiz ve kumara benzeten Müftü Baldemir sistemin kar ve zarara ortak etmesi ve yapmış olduğu işte İslam'ın yasak ettiği herhangi bir işin olmaması durumunda ortaklığın söz konusu olacağını söyledi. Belirli bir miktar para karşılığı kesin kar taahhüt edilmesinin İslam'a aykırı bir kazanç olacağını  vurgulayan Baldemir; " Bitcoin sanal bir sistem bugün verir yarın verir örnekleri çok fazladır, üç gün sonra iflas eder karşınızda bir muhatap da yok. Muhatap olacak, yarın mağdur olduğunuzda müracaat edeceğiniz bir merci olması lazım, hayale yer yok. Saadet zinciri ve benzerlerinden zaten insanların canları yandı. Bu sistemin bizim dinimizde yeri yoktur, sanal  kazancın yeri yoktur, haramdır, bir nevi şans oyunu gibidir, bir nevi kumarın bir benzedir.  Başkasının kaybından siz çıkar sağlarsınız. Bizim dinimizde böyle bir durum söz konusu değil. Dinimiz insanın ne kendisinin ne de karşı tarafın mağdur olmasını istemez. Bu sistemde sizin kazanmanız için başkaların kaybetmesi gerekiyor, veya bir başkalarının üçüncü, dördüncü zincire dahil olan bir başkasının kaybetmesi lazım ki bunun çok örnekler var" şeklinde konuştu.

"MESELA İÇKİ ÜRETEN BİR KURUM İLE SİZ ORTAKLIK YAPAMAZSINIZ"

İslam dinince meşru sayılmış yolların dışında kazanç elde etmenin haram olduğunu hatırlatan Baldemir ; "Ayrıcı haram iş yapan kurum ve kuruluşlarla iş yapmak da haramdır. Mesela içki üreten bir kurum ile siz ortaklık yapamazsınız. Çünkü bizim dinimizde uyuşturucunun her türlüsü Kur'an'ın hükmüyle yasaklanmıştır. Siz bundan menfaat, kar elde etmek isterseniz bu meşhur bir kazanç olmaz. Bizim dinimizde ortaklık tavsiye edilmiştir ama yapılan iş meşru olacak. Mesela fabrika kurmuşsunuz insanlığın yararına üretim yapıyor, bu fabrikaya ortak olabilirsiniz. Çok kazanırsınız hatta kaybedebilirsiniz de." dedi.

"BİTCOİN İLE YAPILACAK MÜBADELE AKİTLERİ SAHİH OLMAZ"

Ayrıca konu Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'na da  soruldu. Kurulun  69942030-105-E.77969 sayılı cevap yazısında sanal paranın kullanılmasının sahih olmadığı belirtildi. Bahse konu karar şu şekilde; "Bitcoin"; arkasında herhangi bir merkezi finansal kurum bulunmaksızın, kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişin, havale ve benzeri işlemleri yapılmasına imkan sağlayan, açık kaynaklı bir yazılımdan oluşan ve her kullanıcı için özel şifrelenmiş bir ‘sanal para birimi’ olarak tanımlanmaktadır. Bitcoin; ya ortaklaşa yapılan bir işleme bilgisayar donanımı yoluyla iştirak etmek suretiyle ödül olarak, ya da doğrudan satın alarak sahip olunabilmektedir. İşlemler “cüzdan” denilen sanal hesaplar üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Bitcoin, bir mübadele aracı olarak kullanıldığına göre ya para ya da mal olması gerekir. Gerçek bir varlığı olmadığı için, mal olarak kabul edilemez. Para ya da para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı, ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. “Bitcoin” ya da “sanal para” diye adlandırılan uygulama, her ne kadar bazı kimseler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de, mal olmadığı gibi devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması sebebi ile para da değildir. Bu sebeple Bitcoin ile yapılacak mübadele akitleri sahih olmaz"

Editör: TE Bilişim