Murat Dağı’nda yapılan bilirkişi incelemişine Uşak ve Kütahya Gediz’den çevre dernekleri yoğun bir şekilde katılım sağladı. Uşak’ta kurulan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Gediz Fırdan Çevre Koruma Derneği ve Banaz Murat Dağıma Dokunma Platformu’na bağlı dernek üyeleri ve gönüllüler, Gediz Karaağaç köyüne akın ettiler. TEMA Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin ve TEMA üyeleri de buradaki bilirkişi incelemesi için bölgede yer aldılar ve durumu gözlemlediler.

MURAT DAĞI, KIŞLADAĞ OLMAYACAK

Çevreciler burada, ‘Murat Dağı, Kışladağ olmayacak’ ve ‘Yaşasın dağların kardeşliği’ sloganları attılar ve doğanın altın ve diğer madenler nedeniyle yok olmasına tepkilerini ifade ettiler. Alanda sigara içenleri uyaran Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, izmaritlerin yerlere atılmaması ve çevrenin temiz tutulması konusunda uyardı. Akcura, “Biz buraya suyumuzu ve toprağımızı korumak için geldik ve geldiğimiz gibi bırakacağız. Sigara izmaritlerini cebinize atın ve yerlerde çöp olmasın” dedi. Grup adına Gediz Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt bir açıklama yaptı ve Murat Dağı’nın bölgenin en önemli su kaynağı olduğunu ifade etti.

Tema Barıx

MURAT DAĞI YOK OLURSA, UŞAK, KÜTAHYA VE ÇEVRE İLLER SUSUZ KALACAK

Murat Dağından çıkan su; Uşak, Kütahya, Eskişehir, Manisa ve Aydın’a kadar geniş bir coğrafyaya kadar sirayet ediyor. Murat Dağı’nın yok olması durumunda bölgede ciddi bir susuzluk ve kıtlık durumu ortaya çıkabilir. Çevreye gönül veren vatandaşlar, Murat Dağı’nın korunmasının bölgedeki canlı türleri ve tarım ve hayvancılık için olmazsa olmaz olduğunu dile getirdiler.

Halil Kurt1

2017 YILINDAN BERİ DEVAM EDEN MÜCADELE

Murat Dağı’na altın madeni kurulmasıyla ilgili konu yoğun bir şekilde 2017 yılından itibaren gündeme geldi. Fakat burada altın arama faaliyetleri 2007 yılında başladı ve Türkiye genelindeki bazı büyük firmalar adına, taşeron arama şirketleri faaliyetlerde bulundular. En son 2017 itibariyle burada altın madeni projesi için ÇED süreci başlatıldı. Bunun üzerine kurulan Murat Dağı Yok Olmasın ve benzeri yapılar, doğayı korumak için mücadeleye hız verdiler. Yargıda ÇED iptali için açılan davaları çevreciler kazanırken, en sonra Danıştay tarafından buradaki altın madeninin tarım ve hayvancılığa zarar verip vermeyeceğine dair bilirkişi incelemesi tekrar talep edildi ve konuyla ilgili bugün inceleme yapıldı.

Muhabir: ZÜLAL ÜNAL