CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, Uşak ve İstanbul hava trafiğinin bitmesinin nedenleri arasında gösterilen ve yap-işlet-devret modeliyle faaliyete başlayan Zafer Havalimanı için, 2022’nin ilk 6 ayında, ülkemizin bütçesinden 7 milyon euro civarında bir bedel ödendiğini ifade etti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, Uşak Havalimanı’nın işlemediğini ve bunun sebebinin hazine garantili yaptırılan ve beklenenin sadece yüzde 2 buçuğunu gerçekleştiren Zafer Havalimanı olduğunu ifade etti. Karaoba, yıllık 658 bin 866 yolcu garantisi verilen Kütahya’daki Zafer Havalimanı’nı bu yılın ilk altı ayında sadece 21 bin yolcunun kullandığını belirtti.

CHP Uşak İl Başkanı Ali Karaoba, “Uşak’ta önceki yıllarda çok iyi bir hava trafiği vardı. Uşak’tan uçağa binip İstanbul’un merkezi olan Atatürk Havalimanı’na inebiliyorduk. Yine sanayicimiz ve vatandaşımız işini görüp, ziyaretlerini yapıp, en rahat şekilde uçağa binip Uşak’a geliyordu. 1 saat 10 dakikada İstanbul ve Uşak arasında çok ekonomik ve rahat seyahat imkanımız, AKP’li milletvekillerinin yanlış yönlendirmesi ve bakanlıktaki bürokratların de buna mecbur bırakılmasıyla son buldu. Zafer Havalimanı çok büyük beklentilerle açıldı. Hatta o dönemde Uşak Milletvekilinin biri yarım saatte Uşak’tan Zafer Havalimanına gidileceğini söylemişti. Belki de kendi bindikleri ve trafiğe-radara takılmayan araçlardan herkeste var olduğunu düşünerek bu cümleyi kurdular. Gelinen noktada Zafer Havalimanı, sadece devletin değil, Uşak ve Afyonkarahisar halkının da sırtında bir kambur haline gelmiştir. Hazineye verdiği zararın yanı sıra bu illerdeki vatandaşların sağlıklı ve kaliteli seyahat hakkını elinden almıştır” dedi.

Zafer Havalimanı’nın hazineye büyük zarar verdiğini öne süren Karaoba, “Bugüne kadar yapılan ödemelere bakıldığında, müteahhidin lehine yüzde 96’lık bir yanılma payı var. Yani uçmayan uçak, gitmeyen yolcu için bu şirketlere para aktarılıyor. Bu seneki aktarılacak olan bedel de 7 milyon euro civarında. Euro kuru da çok yükseldiği için hesabı tutmaz bir şekilde, 250 milyon euroya yakın toplamda, 49 yıl boyunca bu firma sürekli olarak beslenecek. Allah sonumuzu hayretsin” dedi. Karaob,a “Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki havalimanlarının 2022 yılının ilk 6 aylık performans raporlarını açıkladı. Kütahya’da bulunan ve hizmete girdiğin günden beri yanılma payı ile gündeme gelen Zafer Havalimanı, yine garanti edilen yolcu sayısına ulaşılamadı” diye konuştu.

DHMİ’nin Zafer Havalimanı’na ilişkin verilerini değerlendiren Karaoba, şunları söyledi: “Devlet Havalimanları İşletmesi, 2022 yılının ilk 6 aylık performans raporlarını yayınladı. Buna göre Zafer Havalimanı, Türkiye’ye ve ekonomimize yine bir faciayı yaşatıyor. Zafer Havalimanı’nın ilk 6 aydaki yolcu sayısı 14 bin. Dış hat yolcu sayısı ise 7 bin 900. Toplamda hemen hemen 21 bin yolcu hizmet almış. Vadedilen, yolcu garantisi verilen sayı ise 658 bin 866. Yani müteahhidin lehine yüzde 96’lık bir yanılma payı var. Yani uçmayan uçak, gitmeyen yolcu için bu şirketlere para aktarılıyor. Bu seneki aktarılacak olan bedel de 7 milyon euro civarında. Euro kuru da çok yükseldiği için hesabı tutmaz bir şekilde, 250 milyon euroya yakın toplamda, 49 yıl boyunca bu firma sürekli olarak beslenecek. Allah sonumuzu hayretsin” dedi.

ZAFER  HAVALİMANI: Zafer Havalimanı, Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde bulunan uluslararası havalimanı. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet vermesi nedeniyle Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanıdır. Açıldığı tarih itibarıyla Türkiye'nin dördüncü büyük havalimanıdır. Yap-işlet-devret modeliyle katılımcı olmaması nedeniyle ancak üçüncü seferde katılan bir firmaya ihale edilebilen havalimanı IC Holding[2] bünyesindeki IC İÇTAŞ İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.[3] tarafından 18 ayda tamamlanmıştır. 22 Nisan 2011 tarihinde inşaatına başlanan havalimanı, 25 Kasım 2012 tarihinde hizmete açılmıştır. 155 milyon TL'ye mal olan havalimanı 2044 senesine kadar IC İÇTAŞ İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilecektir. Zafer Havalimanı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) yaptığı sınıflandırmaya göre CAT II niteliklerine sahiptir. Toplam 27.000 m² (290.000 ft²) kapalı alana sahip havalimanı, 910 dönüm (370 hektar) üzerine oturmaktadır. Havalimanının terminal binası toplam büyüklüğü 17.600 m²dir (189.000 ft²). Havalimanında VIP ve CIP salonları mevcuttur. Apronu 240x150 m boyunda, beton kaplı olup beş uçak kapasitelidir. Terminalde on dokuz check-in kontuarı ve dört uçak yanaşma kapısı vardır. Uluslararası yolcular için sekiz gümrük giriş/çıkış kontrol kontuarı mevcuttur. Geliş salonunda dört adet bagaj bantı vardır. Zafer Havalimanı'nın yıllık kapasitesinin iki milyon yolcu olması planlanmaktadır.  Zafer Havalimanı, Kütahya'ya 43 km, Afyonkarahisar'a 60 km, Uşak'a 101 km ve Eskişehir'e 118 km uzaklıktadır. Zafer Havalimanı'na ulaşım servis, taksi veya özel araçla yapılmaktadır. Havalimanına düzenlenen servisler, belirli gün ve saatlere bağlı değildir.

Editör: TE Bilişim