Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, vatandaşı göz hastalıklarına karşı bilgilendirmeye devam ediyor. Göz hastalıklarının Uşak’ta  ülke ortalaması seviyesinde olduğunu ifade eden Erol Uysal, Özel Uşak Göz Merkezi’nde bir çok göz hastalığının tedavisinin yapılabildiğini dile getirdi. Keratokonus hakkında bilgi veren Uysal, “Son 5 yıldır giderek artan sıklıkta kullanılan ve keratokonus'un ilerlemesini durduran bir yöntemdir. Tedavide Ultraviole B2 vitamini kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir.  Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir” dedi.

Hastaların tedavilerde memnun olması için ekip olarak canla başla çalıştıklarını kaydeden Erol Uysal, Merkez’de bulunan 4 uzman hekimle ihtiyaca yanıt verdiklerini dile getiren Erol Uysal, Uşak halkının daha sağlıklı olması içni çalıştıklarını ifade etti. Uysal, son dönemlerde en sık şikayet konusu olan keratokonus hastalığı hakkında da bilgi verdi.

Erol Uysal, “Keratokonus , gözün ön kısmını oluşturan saydam tabakanın (kornea) öne doğru bombeleşmesi ve incelmesi ile karakterize her iki gözü birden etkileyen, ilerleyici bir hastalıktır. Kornea göze gelen ışınların kırıldığı en önemli göz tabakasıdır. Bu bölgede oluşan değişimler ışınların yanlış odaklanmasına sebebiyet vererek görme kalitesini ciddi şekilde bozarlar Aile hikayesi olanlarda ve alerjik bünyeli kişilerde daha sık görülen bu hastalıkta en önemli şikayet gözlük ile düzeltilemeyen görme azlığıdır. Keratokonus genellikle 15-16 yaşlarında başlar ve 35 yaşına kadar ilerleme gösterebilir. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmeltedir Keratokonusun ilk evrelerinde şikayet genellikle gözlük numarasının sık değişmesidir. Hastalık ilerledikçe gözlük ile net bir görüş sağlanamaz” dedi.

Tedavi hakkında bilgi veren Uşak Göz Merkezi Başhekimi Opr. Dr. Erol Uysal, “Hastalığın seyri ve ilerleme hızı son derece farklı gelişebileceğinden keratonus tedavisi kişiye özeldir. Gözlük bile kullanmadan net görebilen ve hastalıklarından habersiz hastalar olabileceği gibi son derece hızlı ilerleyen ve yirmili yaşlarda kornea nakli gerektiren olgular da görülebilmektedir. Aslında yapısal bir hastalık olan keratokonus'un tam anlamıyla bir tedavisi yoktur. Tedavilerin amacı hastaların hayatlarını rahatça devam ettirebilecekleri bir görme kalitesine ulaştırabilmektir. Son 5 yıldır giderek artan sıklıkta kullanılan ve keratokonus'un ilerlemesini durduran bir yöntemdir. Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir.  Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir. CCL, keratokonus'un ilerlemesini durdurmakla kalmaz , bazı hastalarda görme seviyesinde de bir miktar artış sağlar. Damla anestezisi ile göz uyuşturulduktan sonra kornea'nın en dışında yer alan epitel tabakası soyulur.5 dakika ara ile riboflavin solusyonu 30 dakika boyunca göze damlatılır. Daha sonra 370 nm UVA kornea yüzeyinden 4-5 cm uzaklıkta yaklaşık 8 mm lik bir alanda 30 dakika uygulanır. UVA tatbiki sırasında her 5 dakikada bir Riboflavin damlatılmaya devam edilir. İşlem bittikten sonra göz antibiotikli pomadla kapatılır. Ortalama 2 gün sonra iyleşme tamamlanmış olur. Yapılan çalışmalarda , 1 kez yapılan CCL girişiminin hastaların büyük bir kısmında keratokonus'un ilerlemesini durdurduğu saptanmıştır” dedi. Kontak lens kullanımı hakkında konuşan Erol Uysal, şöyle devam etti: “Keratokonusta korneanın şekli bozulur. Başlangıç keratokonuste görülen hafif astigmat'lar yumuşak lensler ile düzeltilebilir. Keratokonus ilerledikçe keratokonuse özel yumuşak lensler bile görmeyi artıramaz. Bu nedenle yarı yumuşak, hibrid (ortası sert, çevresi yumuşak) ve piggy-back (yumuşak ve yarı yumuşak lensler birlikte) kontakt lensler uygulanır. Ancak kontakt lens'ler keratokonusun ilerlemesini engellemez. Lens kullanan hastaların rutin kontrolleri yapılmalı ve gerekli görüldüğünde CCL tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedaviden sonra iyi görebilmek için kontakt lens kullanımına devam edilir”. Uysal, hastalığın tedavisinin yapılabildiğini söyledi.

BERKAY ÖZYAYLA

Editör: TE Bilişim