Uşak Kanserle Savaş Derneği ve aynı zamanda Kent Konseyi Başkanı Mehmet Kurnaz, kentte yaklaşık olarak 10 bin kişinin kanserle mücadele ettiğini belirterek, “İlimizde kanser vakaları giderek artıyor. Çünkü çağımızın getirdiği bazı sorunlar var ve bunlardan Uşak da etkileniyor. Dernek olarak kanserli hastalarımıza yardım ve destek için çalışmalar yapıyoruz. En büyük eksiğimiz genç nüfusun bu işin içinde çok fazla yer almaması” dedi.

Uşak Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mehmet Kurnaz, kentteki kanser vakalarıyla ilgili gazetemize bazı açıklamalar yaptı. Kanserle mücadelenin toplumsal olarak sürmesi gerektiğini belirten Kurnaz, daha önce mülkiyeti derneğe ait olan Halk Konutları’nın bulunduğu bölgedeki KETEM binasının boşaltıldığını ve bu alanın bir rehabilitasyon merkezine kiraya verilerek, gelirinin kanser hastalarına destek amaçlı kullanıldığını belirtti. Uşak Kanserle Savaş Derneği’nin çok iyi niyetlerle kurulduğunu ve halen aynı ruhu taşıdığını ifade etti.

Kendisinin ve yakınlarının kanser hastası olmadığını, fakat dernek kuruluşu sırasında aldığı görevler nedeniyle üyeliğini yaptırdığını ve zamanla dernek başkanlığına getirildiğini dile getiren Kurnaz, “Derneği çalıştırmak için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Burada bize destek olan gönüllülerimiz ve üyelerimiz var. Özellikle kadın üyelerimizden çok ciddi destekler alıyoruz. Onların sayesinde derneğimiz gelir elde ediyor ve kanser hastalarına ilaç ve diğer konularda destekler olunuyor. Zaman zaman evlerinde börek, kek ve pasta gibi unlu mamullerini yapıyorlar, kermeslerde satıp gelirini derneğe bağışlıyorlar. Ayrıca daha önce KETEM olarak kullandığımız binamızı da bir eğitim kurumuna kiraladık. KETEM artık İl Sağlık Müdürlüğü’nün bünyesine geçti. Bizler de buradan kira geliri elde etmeye başladık ve bu sayede kanserli hastalarımıza ilaç ve diğer desteklerde bulunuyoruz. Çünkü ilaçların bazıları çok maliyetli çıkıyor ve derneğimiz bu noktada kira ve diğer faaliyetlerden elde ettiği geliri paylaşıyor. Burada çok önemli bir toplumsal dayanışmayı ortaya koyuyoruz” dedi.

Gençlerden derneğe ilgi beklediklerini ifade eden Kurnaz, şöyle konuştu: “En büyük desteği derneğimizin kadın üyelerinden aldığımızı söylemiştim. Sağ olsunlar her etkinlikte özveriyle yanımızda yer alıyorlar ve hastalıklarla ilgili vatandaşı bilgilendiriyorlar. Kolon kanseri, meme kanseri, akciğer ve kan kanseri ve akla gelen her konuda farkındalık oluşturabilecek bilgi ve donanıma sahipler. Özellikle kadınlarımıza yönelik yapılan taramalarda çevrelerini yönlendiriyorlar. Bu noktada Uşak’a belki kendileri dahi farkında olmadan çok ciddi bir hizmet üretiyorlar. Bizim en büyük sorunumuz, gençleri bu çalışmalarda görememek. Onların burada olması bizler için çok önemli. Çünkü yarınımız olan gençlerimizi bu konuda bilgilendirmek, kanserle mücadelenin temeli olur. Genç arkadaşlarımıza bu vesileyle bir çağrıda bulunmak istiyorum. Derneğimizin kapısı her açık, gençlerimiz gelsinler, gerek derneğimizde ve gerekse Uşak Kent Konseyi’nde aktif görev alsınlar”.

UŞAK’TA YAKLAŞIK 10 BİN KANSER HASTASI VAR

Uşak’ta yaklaşık 10 bin kanser hastasının bulunduğunu ifade eden Kurnaz, “İlimizde kanser vakaları son yıllarda giderek arttı. Malum çağın getirdiği sorunlar var. Sürekli tükenen bir dünyadayız ve bu süreçte kanser vakaları da giderek artıyor. Yediğimiz gıdalardaki katkı maddelerinden tutun da bir çok etmen kansere neden olabiliyor. Tabi bunların yanı sıra kalıtsal faktörler de kanserin en temel sebebi. İlimizde kabaca baktığımızda yaklaşık 10 bin kanser vakası olduğunu görmekteyiz. Kanser vakalarıyla mücadele sadece bizim değil, toplumun da görevidir. Kanser hastalıklarıyla ilgili dernek olarak yönlendirme çalışmalarımız da var. Onkoloji hekimlerimizle de işbirliği halindeyiz ve gerektiğinde hastalarımızı diğer illere de yönlendiriyoruz” dedi.

KANSER HASTALIĞINA TUTULDUĞUNUZDA İLK GÜN YANINIZDA 60 KİŞİ OLUR, SONRA HASTANEYE GİDECEK ADAM BULAMAZSINIZ

Kanser hastalarına psikolojik desteğin de çok önemli olduğunu ifade eden Kurnaz, “Kanser hastaları için şöyle bir tabir kullanılıyor; kişi hastalığa yakalandığında yanında ilk zamanlar 60 kişi oluyor. Herkes onu mutlu etmek ve derdine çözüm bulmak için çalışıyor. Fakat günler geçtikçe yanındaki kişiler seyreliyor ve daha çok anne ve babalar kalıyor. Hatta çoğu kanser hastası hastalıkla tek başına mücadele ediyor. Malum hayat şartları burada etkili olduğu söylenebilir. Bu nedenle kanser hastalarının sadece hastalığı teşhis edildiğinde değil her zaman yanlarında olunmalı. Bunu da abartarak değil, belli bir dozajda yapmakta yarar var” ifadesini kullandı. Kurnaz, Meme Kanseri Farkındalık ayı ile ilgili bilgilendirme çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim