Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki randevu eleştirilerine yönelik açıklamalar yaptı. Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ’ın sunumla paylaştığı veriler üzerinden değerlendirme yapan Vali Dr. Turan Ergün, kent nüfusunun yılın ilk 10 ayında 3 defa muayene edildiğini belirterek, “Randevulardaki sıkışmaların bir nedeni de iptal olan randevular ve bunun oranı yüzde 23 düzeyinde. Bu planlamayı etkiliyor. Bu süreler kısaldıkça arkadaşlarımız arıyor ve bu konuda çalışmalar da yapılıyor” dedi.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki randevu şikayetlerinin akşam randevu sistemiyle birlikte azaldığını ve sorunun çözüldüğünü belirtti. Kentteki sağlık kurumlarının hitap ettiği sağlık nüfusunun yüksek olması nedeniyle kente Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden bağımsız bir devlet hastanesi kurulup kurulamayacağı ile ilgili soruya yanıt veren Vali Dr. Turan Ergün, “Bu ileri bir dönemin konusu ve nüfus kriteri 700 bin civarında. Bizim nüfus kriterimize göre şu anda böyle bir planlama yok. Ama ilerleyen dönemlerde dışarıdan gelenler de gündeme alınıp, bu konu olabilir” dedi. Vali Ergün, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde akademisyen ve geleneksel doktor arasındaki döner sermaye çekişmesiyle ilgili soruya da, “Bu doktor sen çok aldın, ben az aldım diye gündeme gelebilir. Ama bu temel bir problem değil. Bizim ne durumdayız ve fiziki olarak neyiz, onların üzerinde durmamız gerekiyor” diye konuştu.

UŞAK’TA 2022’NİN İLK 10 AYINDA KAÇ KİŞİ HASTANEYE GİTTİ?

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kentte gazetecilerle yaptığı basın toplantısında, kentteki sağlık hizmetleriyle ilgili rakamları paylaştı. Uşak İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, tarafından sunumla paylaşılan verilere göre kentte 2022’nin ilk 10 ayında, il merkezi ve ilçelerde bulunan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında toplam 2 milyon 20 bin 853 hasta muayene oldu. Bu rakamın 1 milyon 328 bin 535’i Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Akdağ, bunların yanında kentte günlük ortalama 6 bin hastanın muayene edildiği ve bu rakamın 6’da 1’nin acil muayene olduğunu ifade etti. Akdağ, acil servise gelen günlük ortalama bin hastanın sadece yüzde 10 ila 11 oranındakilerin gerçek anlamda acil müdahale edilmesi gereken hastalar olduğunu belirtti. Akdağ, “Acil veri oranı da günlük 6 bin hastanın bin tane acil hasta olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek hasta yüzde 10’u geçmiyor. Yeşil, sarı ve kırmızı alanlar var. Yeşil alanda üst solunum yolu enfeksiyonu ve ishal gibi vakalar başvuruyor. Acil başvurunun yüzde 89’u yeşil alanda oluyor. Sarı ve kırmızı alan olarak tanımlanan ve genellikle ambulans aracılığıyla hasta gelen bölgelerdeki hastalarımız yüzde 10 civarında” dedi.

Rakamları yorumlayan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün de, “Bu yıl 2022’nin ilk 10 ayında 1 milyon 328 bin 535 hasta muayene olmuş. Toplam 2 milyon 20 bin 853 muayene yapılmış. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor; yani 10 ayda Uşak’ta sadece eğitim ve araştırma hastanesinde 1 kişi ortalama 3 sefer muayene olmuş. Zaten son verilere göre 3 ayda bir, il nüfusunu bir defa muayene etmiş oluyoruz” dedi.

VALİ ERGÜN: AKŞAM RANDEVULARI YÜKÜN YÜZDE 25’İNİ ALDI

            Sunum sırasında ve sunumun ardından gazetecilerin sorularına da yanıt veren Vali Dr. Turan Ergün, randevu sistemiyle ilgili eleştiriler için de, “Randevu sistemi Sağlık Bakanlığı’nın standartlarına göre belirleniyor. Hasta psikolojisi farklı bir psikolojidir ve bir an önce işinin hallolmasını ister. Önemli sorun onundur o anda. Bunu yadırgadığımız için söylemiyorum fakat Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bir standart var ve bu konuda çok çok iyi bir seviyedeyiz. Ayaktan da hasta bakan doktorlarımız var ve randevu ile yarı yarıya bir seviyeye geldi. Doktor arkadaşlarımız akşam meyaneleri yapıyorlar. İsteyenler buna kalabiliyor ve para pulla işim yok diyen hekimlerimize de kalmayabiliyor. Yüzde 25 oranında akşam randevuları var ve bu sayede il dışından gelen hastalarımızı eritmiş oluyoruz. Bazen gelen ve giden hekimlerimiz oluyor. İlimizde sağlıkta genel bir çalışma var” diye konuştu.

İptal olan randevulara da değinen Vali Dr. Turan Ergün, “Randevulardaki sıkışmaların bir nedeni de iptal olan randevular ve bunun oranı yüzde 23 düzeyinde. Bu planlamayı etkiliyor. Bu süreler kısaldıkça arkadaşlarımız arıyor ve bu konuda çalışmalar da yapılıyor” ifadesini kullandı.

VALİ ERGÜN: UŞAK’A İKİNCİ BİR DEVLET HASTANESİ BUGÜN GÜNDEMDE YOK, AMA İLERİDE GEREKİRSE KONUŞALABİLİR

Uşak’ta başlı başına bir devlet hastanesi ihtiyacının olduğu ve bununla ilgili çalışma yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya yanıt veren Vali Dr. Ergün, “Bu ileri bir dönemin konusu ve nüfus kriteri 700 bin civarında. Bizim nüfus kriterimize göre şu anda böyle bir planlama yok. Ama ilerleyen dönemlerde dışarıdan gelenler de gündeme alınıp, bu konu olabilir. Ama dünden yarına alınmış bir çalışma yok” dedi.

“Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde geleneksel doktor ve akademisyen doktor arasında döner sermaye sorunları olduğuna dair bildirimler oluyor” ifadesine karşın konuşan Vali Dr. Turan Ergün, şöyle söyledi: “Döner sermaye probleminde benim bildiğim bir sorun yok. Bakanlığın bunu belirlediği bir skala var ve burada müdahale etme gibi bir durum yok. Bu doktor sen çok aldın, ben az aldım diye gündeme gelebilir. Ama bu temel bir problem değil. Bizim ne durumdayız ve fiziki olarak neyiz, onların üzerinde durmamız gerekiyor”.

Editör: TE Bilişim