Geçtiğimiz günlerde Gazeteci Enver Aysever'e açıklama yapan yer ve deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy buradaki bir hareketliliğe dikkat çekmişti. Gediz'de de etkili olan söz konusu depremlerin devam etmesi, bölge sakinlerine büyük endişe veriyor.
AFAD'A GÖRE 4,2 - KANDİLLİ'YE GÖRE 4,0 ŞİDDETİNDE DEPREM
Son dönemlerde depremler devam ediyor ve Uşak'ın kapı komşusu Kütahya'nın Simav ilçesinde saat 15.51'de, AFAD'a göre 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 15.51'de merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Söz konusu depremi Kandilli Rasathanesi ise 4,0 olarak açıklarken, bölgedeki hareketliliğin devam etmesi büyük endişelere yol açıyor. Öte yandan AFAD depremin 12,55 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
DEPREM SIRASINDA VE SONRASINDA NE YAPILMALI?
Bina çıkışına çok yakın değilseniz, bina içinde kalın, bina içindeyseniz sakin olun, paniğe kapılmayın, cesaretinizi toplayın, güvenli bir yerde sarsıntının geçmesini bekleyin, sağa sola koşturmadan çömelin ya da döşemeye yatın, asla balkona, merdiven arasına veya asansöre yönelmeyin, sağlam bir masa, sıra, mobilya veya kapı kasasının altına girin, başınızı ve ensenizi koruyun, pozisyonunuzu sarsıntı bitene kadar değiştirmeyin. Düşen cam parçaları veya bina molozları nedeniyle yaralanabilirsiniz, tiyatro, okul, sinema, büro gibi kalabalık alanlardaysanız kesinlikle merdivenlere ya da asansörlere koşmayın, kendinizi koltuk, sıra gibi sağlam eşyaların yanında korumaya alın, sakin kalın, çevrenizdekileri de aynı şekilde davranmaya yönlendirin. Bina dışındaysanız, binalardan düşebilecek parçalar, camlar, elektrik direkleri ve kablolardan uzak, açık bir alanda sarsıntının durmasını bekleyin, araç kullanıyorsanız bulunduğunuz yer güvenliyse durun ve araç içinde kalın, mümkünse trafiğin dışında kalmaya çalışın, köprülerden, üst geçitlerden ve tünellerden uzak durun, ağaçlardan, direklerden ve enerji nakil hatlarından uzak kalın.
Deprem sırasında ise; büyük bir depremin ardından artçı sarsıntılar devam edecektir, bu sarsıntılara karşı hazırlıklı olun, kulaktan dolma bilgilere inanmayın, resmi açıklamaları takip edin, özellikle ilk üç gün boyunca yetkililer izin vermedikçe evlerinize girmeyin. Bazı artçılar zayıflamış yapılarda yeni yıkımlara neden olabilir, aile bireylerinizi bir arada tutun, mümkünse açık bir alanda bekleyin, varsa yaralılara ilk yardım uygulayın, binayı terk ederken değerli eşyalarınızı, kalın giysilerinizi, battaniyenizi, sağlam ayakkabılarınızı, yiyecek ve içme suyunuzu yanınıza alın. Enkazlar arasında veya sokaklarda gelişigüzel dolaşmayın, tehlikelerden uzak durmaya özen gösterin.