TIR şoförlerinin sözcüsü gibi çalışan ve onların mağduriyetlerini gidermek için uğraşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Rusya ile Gürcistan arasındaki Vladikavkaz Sınır Kapısı’nda Türk şoförlerinin yaklaşık 15 gündür bekletildiğini söyledi.

Mahsur kalan Türk şoförler, diğer ülkelerin araçlarına rüşvetle geçiş önceliği verildiğini iddia ederken, konuya ilişkin açıklama yapan milletvekili Yalım, "Geçişlerine izin verilen araçların önünde duran şoförlerimiz, ölüm tehlikesi ile burun buruna. Herhangi bir güvenlik yok tehlike içerisindeler" dedi. CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, "Rus Polisinin ortak çalıştığı Mafya bozuntusu dediğimiz ayakçı takımları 150 dolar karşılığında rüşvet alarak Türk araçlarını sıra bekletmeden ara yollardan götürüyorlar. Türk Şoförlerimize ve Firma sahiplerine sesleniyorum. Bu ayakçı takımlarına para vermeyin. Bunlara para verdiğinizde diğer şoförlerimiz sınırda daha çok bekletiliyor. İlk önce bu sorunu kendi içimizde çözmemiz gerekiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’a sesleniyorum, biran önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşüp bu sorunu çözmek adına gerekli adımları atmasını talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Öte yandan yalım, nakliyecilerin sorunlarına da değindi. Son dönemlerde akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle, nakliye sektörünün çok ciddi bir sıkıntı içine girdiğini belirten Yalım, nakliyecilere özel mazot desteği verilmesini ve vergilerde indirime gidilmesini talep etti. Yalım, mazota yapılan zamlar nedeniyle tüm sektörlerin de olumsuz etkilendiğini kaydetti.  “Yurtdışında sınır kapısında bekleyen esnafımızın sorunların yanı sıra, içeride de ciddi bir enflasyonist baskı var. Mazota gelen zamlar, minibüsçüler, taksiler, otobüsler, kuryeler, servisler ve okul servisleri başta olmak üzere ulaşımda sektöründe faaliyet gösteren firmaları çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Zarar ederek faaliyetlerini sürdüren firmalarımız, personel azaltmaya gidiyor. Akaryakıta gelen zam iğneden ipliğe her şeye yansımak durumunda. Bu durumda da bedeli yine halkımız ödüyor. Asgari ücretle yaklaşık 3 depo mazot alınabiliyor. Vatandaş nasıl geçinecek. Şehir içi ulaşımı sağlayan araçlar zararına ne kadar daha dayanabilecek. Fiyatlara gelen zamların bedeli halkı tükenme noktasına getirdi. Herkes mutsuz” dedi. 2021 yılı Mart ayında mazotun litre fiyatının 6,80 TL olduğuna dikkat çeken Yalım, “Bugün mazotun litre fiyatı 23 TL. Fark Yüzde 300. Asgari ücrete yapılan zam yüzde 50, memura yapılan zam Yüzde 30,5. Ulaşım sektörü kontak kapatırsa yaşam felç olur. Özellikle de büyükşehirlerde. Bu durumun önüne geçilebilmesi için destekleme yapılması gerekiyor. Ulaşım sektörüne ve çiftçilerimize ucuz mazot verilmeli. Zamlardan etkilenmemeleri gerekli düzenleme acilen hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.

Sorunların başkanlık sisteminin zararları olduğunu dile getiren Yalım, “Hükümetin yanlış ekonomi politikaları, Türkiye’ye giydirmiş olduğu bu başkanlık sistemi ve tekçi anlayış vatandaşlarımızın ekonomik olarak her gün zayıflamasına, halkımızın fakirleşmesine neden oldu. Fiyatların artmasındaki sebeplerden biri de akaryakıta gelen fahiş zamlardır. Akaryakıt fiyatlarına son bir yılda gelen fahiş zamlar vatandaşın belini büktü, hayatı çekilmez bir hale getirdi. Akaryakıta yapılan zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatının artmasına neden olurken vatandaşı kuru ekmeğe muhtaç hale getirdi. Nakliye sektörünün yanı sıra diğer alanlara da ciddi zamlar yapıldı. 1 Haziran’da yapılan zam ile son bir yılda sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 601, konutta kullanılan doğalgaza yüzde 146 zam geldi. TÜİK madde sepetinde geçtiğimiz yıl 0,91 TL’ye tekabül eden 1 kWh elektrik ücreti 2022 Temmuz dönemi ulusal tarifesine göre evler için 1,59 TL/kWh (düşük tüketim), iş yerleri için ise 2.43 TL’yi buldu. İki çocuklu dört kişilik bir ailenin aylık tüketimi 253 kWh olarak baz alındığında geçen yıl 230 lira elektrik faturası ödeyen bir aile bugün yaklaşık 400 lira elektrik faturası ödüyor” diye konuştu. FEYZİ DAVULCU

Editör: TE Bilişim