Uşak’taki pancar üreticisinin açıklanan fiyat nedeniyle sıkıntı yaşayacağını belirten CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, "Açıklanan şeker pancarı fiyatı düşük oldu. İnşallah bunun da yükseltilmesiyle alakalı gerekli çalışmaları yapacağız. Bugün 1800 lira ile 2000 liradan aşağı olmaması gerekirdi” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi( CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım açıklanan şeker pancarı fiyatının yetersiz olduğunu belirterek, fiyatın artırılması için gerekli çalışmayı yapacaklarını söyledi. Türkiye'de de pandemiden sonra toprağın, ürünün, tarımın, hayvancılığın önemini bir kez daha anladıklarını söyleyen Yalım, "Bunu da anlamaya devam ediyoruz. Tabi bunları anlarken de yapmamız gereken görevleri de eksiksiz bir şekilde yapmamız gerektiğini bir kez daha toprak ana bize anlattı. Vatandaşımızın evde bulunduğu süre içerisinde sadece buzdolabına giderek haşır neşir olduğunu hiçbir zaman unutmadık." dedi.
Geçmişte Türkiye'nin kendini besleyen yedi ülkeden bir tanesi olduğunu ama bunun geride kaldığını ifade eden Yalım, "İnşallah önümüzdeki süreçte hep birlikte yapmış olduğumuz çalışmalarla tekrar bu ülkeyi dünyada lider ülkelerden bir tanesi haline kendi kendini besleyen hale getireceğiz. Çiftimizin en önemli gideri tabi ki mazot, mazotu gerçekten bugün ÖTV'siz, KDV'siz bir şekilde çiftçimize vermeliyiz. Üzerindeki ÖTV'yi ve KDV'yi kaldırdığımızda yüzde 50 bir indirim olacaktır. Yani 12 liraya kadar düşürdüğümüzde çiftçimizin eli kuvvetlenecektir. Gübre fiyatlarını da indirmemiz gerekiyor. Yem aynı şekilde hayvancılığın ana besin kaynaklarından bugün 50 kilogram bir yemin torbası 350 liradan başlıyor. Aynı şekilde tohumun torbası 750-800 liradan başlıyor. Yani sonuçta üretimi desteklememiz için yapmamız gereken çok şey var." diye konuştu. Uşak'taki şeker fabrikasının ilk temeli atılan fabrikalardan biri olduğunu belirten Yalım, "Açıklanan şeker pancarı fiyatı bence düşük oldu. İnşallah bunun da yükseltilmesiyle alakalı gerekli çalışmaları yapacağız. Bugün 1800 lira ile 2000 liradan aşağı olmaması gerekirdi. Köylü milletin efendisiydi ama maalesef bu bitti. Avrupa'daki çiftçi vezir Türkiye'deki çiftçi rezil bu yüzden gereken desteği vereceğiz. Türkiye'deki çiftçiyi de vezir yapmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz." ifadelerini kullandı.

Şekerpancarının sözleşmeli tarım yapılan ürünlerden biri olduğunu belirten Yalım,, pancar üreticisinin ne kadar pancar vereceğini sözleşme yaparak fabrikaya taahhüt ettiğini kaydetti. Yalım, özelleştirmelerden önce fabrikaların yüzde 10 kotayı kabul ettiğini ancak özelleşen fabrikaların yüzde 5 kota uyguladığını anlatıp , çiftçinin yüzde 5 olan kotayı tutturamadığı zaman ciddi ceza faturaları ile mağdur olduğunu söyledi.

Fabrikalarda şeker pancarından şekerin haricinde melas, alkol ve küspe de üretildiğine değinen Yalım, daha önce çiftçiye ücretsiz verilen küspenin, fabrikalar özeleştikten sonra çiftçiye tonu 500-600 liradan satılmasını doğru bulmadı. Yalım,, “Küspe şeker pancarından bile pahalı olursa üreticilik, hayvancılık, tarım nasıl sürdürülebilir hale gelecek? Küspe büyükbaş ve küçükbaş hayvana verilir. İçinde şeker kalıntısı olduğu için hayvan daha çok su içer ve daha çok süt verir. Çiftçi, tır ile küspe alırken nakliyesini hesaplardı. Şimdi küspeyi hesaplayıp daha az küspe alabiliyor. ‘Çiftçi ‘artık pancar ekmeyeceğiz’ diyor” ifadesini kullandı.

Yalım, şöyle devam etti: “Çitçi de, süt inekçiliği yapan da hayvancılık yapan da sorunlu ve mutsuz. Bazı köylerde ahırlar boşaldı. Biz bu olumsuz tabloyu yerinde görüyoruz. Gider-gelir dengesindeki olumsuzluk, çiftçiyi tarımdan soğutuyor”. FEYZİ DAVULCU

Editör: TE Bilişim