Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, enflasyonun her geçen gün katlanarak artmaya devam ettiğini belirterek, halkın sefalete ve açlığa mahkum edildiğini söyledi. Özkan Yalım, son enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Yalım, “Enflasyonu önceleyen bir politikayı bir türlü hayata geçiremeyen mevcut hükümet gündelik kararlarla günü kurtarmaya çalışıyor. Yaşanan bu ekonomik süreçte de gördük ki hükümetin enflasyon sorununu çözebilecek kabiliyeti de yok” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici enflasyonu aylık yüzde 3.08 yıllık ise yüzde 83.45 arttı. Üretici enflasyonunda ise makas daha da açılarak aylık 4.78 yıllık ise yüzde 151.50 oldu. Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Milletvekili Özkan Yalım açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

ENFLASYONDA LİDERLİĞE OYNUYORUZ

Halkın her gün fakirleşmeye devam ettiğini belirten CHP Uşak Milletvekili Yalım, “Verileri güven vermeyen açıkladığı rakamların çarşı ile pazarla alakası olmayan TÜİK Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamların gerçekle alakası olmasa da enflasyon hızla tırmanışa devam ediyor. Vatandaş hala markette ürünlerin yanına yaklaşamıyor, pazarların yolunu ise unutmuş durumda.  Enflasyon oranında Türkiye dünyada liderliğe oynuyor.  Savaş durumundaki Ukrayna ve Rusya’da bile enflasyon bu derecede artmazken, yanlış politikalar ve tercihler ülkemizi ekonomik olarak uçuruma sürüklemeye devam ediyor.  Enflasyonu önceleyen bir politikayı bir türlü hayata geçiremeyen mevcut hükümet gündelik kararlarla günü kurtarmaya çalışıyor. Yaşanan bu ekonomik süreçte de gördük ki hükümetin enflasyon sorununu çözebilecek kabiliyeti de yok.” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yorumlarını değerlendiren Yalım, “Nebatinin epistemolojik kopuş olarak nitelendirdiği heteredoks ekonomi modelinin sonucu yüzde yıllık yüzde 83,45 enflasyon artışı oldu. Nebatinin kimsenin anlamadığı bu yepyeni ekonomi modeli ile Temmuz 1998 yılından sonra yani son 24 yılın en yüksek enflasyonuna sahip olduk. Yetmedi yüksek enflasyonda Avrupa’da birinci dünya da ise 6. Sıraya yerleştik. TÜİK verilerine göre yıllık gıda enflasyonundaki artışımız ise yüzde 93,05. Türkiye, dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip 5. Ülke durumunda. Bu başarıyı da Nebatinin heteredoks ekonomi modeline borçluyuz. Üretici fiyat endeksi yani üreticinin enflasyonu son bir yılda %151,50 oranında arttı. Üreticinin enflasyonu ile tüketicinin enflasyonu arasındaki fark 68,05 puana çıkarak tarihi rekorunu kırmış durumda” dedi.

“TÜİK verileri her türlü makyaja ve manipülasyona rağmen emekçilerin ücretlerindeki kaybı gizleyemedi. Haziran ayından bugüne son üç aylık ortalama enflasyon artışı 7,054 puan oldu. Bu durumda Haziran ayında 5500 TL’ye yükselen asgari ücret 5137 TL’ye düştü.3500 TL’ye yükseltilen en düşük emekli aylığı 3269 TL’ye, Temmuz ayında 8 bin 462 TL’ye yükselen en düşük memur maaşı ise 7904 TL’ye geriledi” diyen Yalım, şöyle söyledi: “TÜİK yıllık enflasyon artışını yüzde 83,45 olarak açıkladı. Uzun yıllardır TÜİK enflasyonu ile paralel bir şekilde giden İTO enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki bağ kopmuş durumda. İTO’nun yıllık 107,42’lik yıllık enflasyonu ile TÜİK yıllık enflasyonunda 24 puan daha fazla. ENAG enflasyonu ise TÜİK yıllık enflasyonunda tam 102 puan daha fazla. TÜRK-İŞ ise yıllık mutfak enflasyonundaki artışı yüzde 130 olarak açıkladı. Nereden bakarsak bakalım TÜİK’İN güvenilmez verileri halkın gerçek enflasyonunun altında kalmaya devam edecek. TÜİK verileri çarpıttıkça emekçilerin maaşı da erimeye devam edecek”. FEYZİ DAVULCU

Editör: TE Bilişim