CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın ‘HDP’ye bakanlık verilebilir’ sözlerini değerlendirdiği Gürsel Tekin’le ilgili yaptığı değerlendirmeler, yaygın medyada yer buldu. Gürsel Tekin’in ‘Doğu kökenli olduğu için’ bu açıklamayı yaptığını öne süren Özkan Yalım’ın açıklamalarını TRT Haber’de değerlendiren Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz, Bu tartışma geçtiğimiz günlerde çıktı ve sıradan bir milletvekiline göre ağırlığı olan bir isim bu açıklamayı yaptı ve parti disiplini tarafından uyarıldı. Ve kırıldığı ifade etti. Şimdi o ağırlıkta olmayan bir milletvekili daha açıklama yapıyor” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın ‘HDP’ye bakanlık verilebilir’ sözlerini değerlendirdiği Gürsel Tekin’le ilgili yaptığı değerlendirmeler, yaygın medyada yer buldu. Gazetemizin detaylı bir şekilde ortaya koyduğu Yalım’ın açıklamaları, bazı haber ajanslarında sadece, “HDP nasıl bakanlık alabilir? HDP bir ittifak içinde olursa, hükümeti kurma yetkisi alırsa, birden fazla çok sayıda bakanlığı olabilir. Bugün HDP’li vekiller temiz kağıdı almış ve YSK’dan izinli olduğu için parlamentodalar” ifadeleri haberleştirildi. Ajanslar, Yalım’ın “Sayın Gürsel Tekin’in yaptığı açıklama kendisi Doğu kökenli olduğu için şahsi bir açıklamadır. Partimizin görüşü değildir” ifadesini atlarken, konu önceki akşam TRT Haber’de yayınlanan Birinci Sayfa Programı’nda da geniş bir şekilde ele alındı.

Cengizhan Cevahiroğlu İle Birinci Sayfa Programı’nda gündeme alınan Özkan Yalım’ın ifadeleriyle ilgili değerlendirme yapan Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz da ilginç bir değerlendirme yaptı.

Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın yaptığı açıklama medyada geniş yer bulun CHP’li Gürsel Tekin’e göre ağırlığının bulunmadığını ifade etti.

Programda konuşan Dr. Murat Yılmaz, söz konusu açıklamaların CHP’ye zarar vereceğini dile getirdi. Yılmaz, “CHP’de Parti mekanizması işlemiyor. Partinin kurulları ve parti organları, doğru hareket etmiyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun çevresinde danışmanlar ve gazeteciler var. Bunların akıllarına parlak fikirler geliyor ve bir tripodla bir açıklama yaptırıyorlar. Partinin haberi olmadan ve 6’lı masanın da haberi olmadan sayın genel başkan açıklamaları bir gece yarısı yapabiliyor. Parti içinde bir politika olmayınca herkes de partiden öğrendiği bir had yerine, kendi şahsi ilişkileri ve fikirleri etrafında fikir beyan ediyor. Bu da CHP’nin parti disiplinine, parti vasfına ve disiplinine uymuyor. Artık aşılan şey, 6’lı masanın değil CHP’nin ortak paydasıyla ilgilidir. Bunlar yarın öbür gün CHP’nin karşısına çıkarsa kırılmalara neden olacaktır” dedi.

SİYASET BİLİMCİ YILMAZ, UŞAK MİLLETVEKİLİ YALIM’IN PARTİ İÇİNDE AĞIRLIĞININ OLMADIĞINI İMA ETTİ

Dr. Murat Yılmaz, Özkan Yalım’ın Gürsel Tekin kadar ağırlığı olmadığını da belirterek, “Bu tartışma geçtiğimiz günlerde çıktı ve sıradan bir milletvekiline göre ağırlığı olan bir isim bu açıklamayı yaptı ve parti disiplini tarafından uyarıldı. Ve kırıldığı ifade etti. Şimdi o ağırlıkta olmayan bir milletvekili daha açıklama yapıyor. Şimdi gerçekten parti programındaki aksama ve bugünkü söyledikleri ile söylemedikleri arasındaki şeyler, parti içinde ufalanmalarına yol açıyor. CHP’den ayrılan milletvekilleri oldu ve şimdi başka partilere katılıyorlar. Öztürk Yılmaz, Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül kendi partilerini kurdu. CHP geleneğinden gelen partiler var. Ama CHP’nin içinde de bir memnuniyetsizlik hali olduğu biliniyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun hizbinin ve adaylığını destekleyenlerin dışında, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın etrafında bir grup var ve bunlar müstakil hareket ediyor. Aday belirleme sürecine doğru bu yapılar kırılmaları belirginleştirir” şeklinde konuştu.

AJANSLAR ÖZKAN YALIM’IN AÇIKLAMASINI TAM OLARAK HABERLEŞTİRMEDİ

Özkan Yalım, söz konusu açıklamayı daha önce Uğur Medya isimli TV kanalı muhabirine yaptı. Burada Yalım’ın açıklamaları genel bir değerlendirme gibi sunuldu ve bu video kaydını çözen gazetemiz ekibi, burada haber değeri taşıyan konuları gün yüzüne çıkardı. Özkan Yalım’ın Gürsel Tekin için kullandığı “Doğu kökenli” ifadesini ajanların neden görmezden geldiği ise merak konusu oldu. Özkan Yalım, söz konusu röportajda, “CHP’de başta Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, sözcümüz ve 3 grup başkan velimiz var. Bu 5 kişinin dışında yapılan açıklamalar, partiyi bağlamaz. Ancak bu 5 kişinin açıklama partinin görüşüdür. Burada Sayın Gürsel Tekin’in yapmış olduğu açıklama şahsını bağlar. Sayın Gürsel Tekin’in yaptığı açıklama kendisi Doğu kökenli olduğu için şahsi bir açıklamadır. Partimizin görüşü değildir. HDP nasıl bakanlık alabilir? HDP bir ittifak içinde olursa, hükümeti kurma yetkisi alırsa, birden fazla çok sayıda bakanlığı olabilir. Bugün HDP’li vekiller temiz kağıdı almış ve YSK’dan izinli olduğu için parlamentodalar. HDP’nin şu milletvekili şu şekilde ve bu şekilde deme lüksümüz yoktur. Parlamentoya gelen vekiller milletvekili olma şartını taşıyor ve bunun dışında terörle ilgili bağlantı yargının işi. Gürsel Tekin’in açıklaması bizi bağlamaz, şahsidir” ifadelerini kullandı.

GÜRSEL TEKİN NE DEMİŞTİ?

Öte yandan tartışmanın başlangıç noktasında Gürsel Tekin, bir TV programında HDP’ye bakanlık verilebileceğini ifade etmişti. Daha sonra CHP tarafından uyarılan Gürsel Tekin, tartışmalar üzerine, "Bakanlık dağıtan müessenin başında değilim. 6'lı masayı ilgilendiren bir mesele değil. Her parti Bakanlık hak eder diyorum. 'HDP dahil mi? diyor' Elbette her parti diyorum kardeşim. Buna bu kadar anlam yüklemenin manasını ben çözebilmiş değilim. Benim bu lafım çok yani böyle tartışmayı gerektirecek bir cümle değildi ama İYİ Parti'li arkadaşlarımızın çok ağır cümleleri oldu Cumhuriyet Halk Partisi'ne yönelik. Ama biz hiç sesimizi çıkarmadık. Siyaseten telafi edilmeyecek cümlelerdi” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilişim