Takmak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emekli Öğretmen Mehmet Ali Terziler köylerindeki özellikle herkesin ortak kullanımında bulunan bölgelerde imece usulü ile çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Terziler konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu  ifadelere yer verdi: “ Köy Muhtarlığının çağrısı ile köyün su deposu, Muhtar odasının onarım ve temizliği, arazi yangınlarının söndürülmesi gönüllü insanlardan oluşan bir ekiple imece usulü  yapıldı.

Şimdi de Düğün ve Yemek Salonumuzun içinde bulunduğu 3 dekarlık Çamlık alan aynı yöntemle temizleniyor. Kimi otları biçiyor, kimi tırmıklıyor, kimi süpürüyor. Yıllardır pislik içinde bulunan kıymetini, değerini bilemediğimiz bu alan bakımlı bir park  olacak. Tuvaletleri çalışır duruma getirilip sosyal bir eksiklik giderilecek, her tarafı çit ile çevrilerek çok amaçlı toplantı alanı haline getirilecek. Daha sonrada Mezarlarımızın temizliğine geçilecek. Emeği geçen herkese saygı, sevgi ve selamlar... Durmak yok çalışmaya devam......”

Whatsapp Image 2024 08 08 At 11.45.49

İMECE NEDİR?

Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğü:

1 - sim, toplum bilimi Kırsal topluluklarda köyün zorunlu ve isteğe bağlı işlerinin köylülerce eşit şartlarda emek birliğiyle gerçekleştirilmesi.

2- 2. isim Birçok kimsenin toplanıp el birliğiyle bir kişinin veya bir topluluğun işini görmesi ve böylece işlerin sıra ile bitirilmesi.

EDİTÖRDEN ; “Köylerde makineleşmenin bu kadar ilerlemediği, iş gücünün insan gücüne dayalı olduğu devirlerde karşılıklı yardımlaşmaya dayanan bir gelenekti imece. Özellikle harman dönemlerinde maksimuma çıkan işgücü ihtiyacını karşılamak için köylüler birbirlerinin işlerini ücretsiz olarak görürlerdi. Bu yardımlaşma ve dayanışma bir yandan işleri kolaylaştırırken insani ilişkileri de hep diri tutardı. İnsanlar çalışırken kaynaşır, güzel anılar biriktirirdi, komşu komşunun külüne muhtaçtı.  Gün geldi makineler çoğaldı 10 kişinin 2 gün uğraştığı işi onlar 2 saatte bitirdi. Ama makinelerin dişlileri insani değerleri de törpüledi. Birbirine muhtaç olmadığı yanılgısına düşen insanoğlu şimdi bencilliğin sığ sularında boğulmak üzere.

Uşak’ın Mende Köyünde en son imece usulünü Kur’an Kursu’nun yenilenmesi çalışmalarında görmüştüm. Hemen hemen herkes bir olmuş ve bakıma muhtaç Kur’an Kursu’nu yenilemişti. Muhtarlık da iş makinesiyle destek vermişti. Bir olmanın, aynı paydada buluşmanın çok güzel bir örneğini göstermiştik. İnşaat sırasında bir çok şakalaşma olmuş, dostluklar pekişmiş belki bazı küskünlükler burada son bulmuştu…Yıllar önce  köyümüzün alt yapısını da imece usulüyle yapmıştık o zaman da devlet ve millet el ele vermişti.

Kaybetmeye yüz tuttuğumuz bu geleneğimizi yaşattıkları için Mehmet Ali Terziler Hocam başta olmak üzere bütün Takmaklılara teşekkür ediyorum.”

HABER MERKEZİ

Editör: Zülal Karadedeli