Takmakta sayıları ona yakın taş yapı  tarihi ev olduğunu ifade veren Terziler bu evler hakkında şu bilgileri verdi ; “ Yunan ordusu 3 Eylül 1922’ de köyü terk ederek kaçarken köyün tüm evlerini, ahırlarını, ambar ve saman damlarını yakmıştır. Bu taş yapı evlerde 1923 yılından itibaren yapılmaya başlamıştır. Bu evlerin çoğu bugün ayakta olup hala kullanılmaktadır.(Hacı Müftünün evi, Belediye Başk. Kara Yunus’un evi, Fahri Bey’in evi, Ali Rıza Buhur’un evi, Hacı velilerin,  Kademlerin evleri, Kara Mola’nın evi, Avukatların evi, Ali Ustanın evi gibi.)


Terziler, Takmak köyündeki tarihi evler ve onları yapanlar hakkına şu bilgileri paylaştı; “ Fotoğraftaki Taş yapı ev de 1923 yılında Omar Hoca tarafından yaptırılmıştır. Demir, Çimento kullanılmadığı halde nice depremler görmüş olup 21 yıldır kullanılmamasına rağmen sapasağlam ayakta durmaktadır.
Omar Hoca; Hacı Müftünün dayısı, hem de dünürüdür. Yani Hacı Müftünün kızı Meliha ile Omar Hoca’nın oğlu Osman evlidirler.


Omar Hoca medresede öğrencilere dini dersler verir ayrıca İlçe Merkezi Takmak iken Mahkemelerde Müstantik görevinde bulunmuştur.(Müstantik: Suçluları bulmak için şüphelilerin ilk sorgusunu yapan görevlidir.)”


Terziler bu tarihi taş yapı evlerinin günümüze kadar ayakta kalmasını sağlayanlara  şu şekilde teşekkür etti; “ Bu evlerin ayakta kalmasını sağlayan  Omar Hoca ve Hacı Müftünün torunu Kamber Keleş olmuştur. Kamber abimiz altmış yıldır Almanya’da yaşamasına rağmen dedelerine karşı olan vefa borcunu eksiksiz yerine getirmiştir. Takmak S. Y. D. Derneği olarak Tarihine, kültürüne sahip çıkıp koruduğu için O’nu en içten ve samimi duygularımızla kutluyor, sağlıklı ve huzurlu yıllar geçirmesini diliyoruz.”
HABER / HALİ ASLAN

Editör: Duygu Bekmezci