Uşak’ta yerel tarih araştırmalarıyla ve yayınladığı kitaplarla tanınan Mehmet Keyvanoğlu Uşak’taki suların, çeşmelerin, kuyuların profilini çıkardıklarını ve bunu Uşak’ta Su Kültürü isimli kitabında yayınladıklarını söyledi. 

İslice Mahallesi, Vidinli Sokak’ta yer alan İslice Sokak Çeşmesinin daha sonraları üzerindeki perde motifi nedeniyle Perdeli Çeşme olarak anılmaya başlandığını aktaran Keyvanoğlu çeşmenin kitabeli çeşmeler sınıfına girmediğini belirtti. Bunan dolayı çeşmenin ne zaman yapıldığına dair çok kesin ve net bir bilginin bulunmadığına vurgu yapan Keyvanoğlu; “Ancak 1800 yılların sonu 1900’lü yılların başına yapıldığı tahmin ediliyor. Bu çeşmede gördüğünüz gibi çatıda orijinal bir devşirme  blok taş var. Gayet güzel süslenmiş. Tek oluklu, aharı son yapılan tadilatla ortaya çıktı bu konuda bizim de bilgimiz yoktu zaten, bunu da öğrenmiş olduk.  Çeşmemiz tek oturaklı, depolu, gördüğünüz gibi şurada tahliye borusu var. Düzgün taşlardan yapılmış, işçiliği gayet güzel olan çeşme zamanla harap oldu. Restorasyon edilmeden önce  oluk kısmına kadar çeşme toprak altındaydı. Şimdi bu çeşmeyi merak edenler herkes bize gelip soruyor. Buraya aydınlatıcı küçük bir levha konulabilir. Böyle bir hizmet yapılabilir,  çok da faydalı olacağı inancındayım” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2023-06-03 at 14.06.56

Çeşmenin suyunu 1400’lü yılların başında Uşak’a getirilen ve “Koca Su”  olarak adlandırılan sudan alındığını tahmin ettiklerini söyleyen Keyvanoğlu o dönemde İslice Çesmesinin etrafında 10’a yakın çeşmenin yer aldığına vurgu yaptı. Haşim Tümer Uşak’ı anlattığı kitaptan 1950’li yıllarda Uşak’ta 160’ın üzerinde çeşme olduğu bilgisine ulaştıklarını anlatan Keyvanoğlu; “Ancak isim isim kaydedilmemiş, bu da bize düştü. Şu an biz Uşak’ta 100 civarında çeşme tespit ettik. Bunların 14-15 tanesi ayakta, bunların da maalesef 5-6 tanesinde kitabe var. Çeşmelerin geçmişi kitabelerde ortaya çıkıyor, maalesef burada böyle bir kitabe yok.” Dedi.

Önceleri şu an çeşmenin bulunduğu yerde sinema olduğunu ve çeşmenin üzerinde makine dairesi bulunduğunu söyleyen Keyvanoğlu her ne kadar doğrulanmasa da çeşmenin  bir Rum usta tarafından inşa edildiği  yönünde söylentiler olduğunu da hatırlattı. Keyvanoğlu çeşmede yapılan restorasyon çalışmaları sırasında gövdesinde yer alan pere figürüne de zarar verildiğini ileri sürdü.

 HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli