TÜPRAG GİBİ 10 TANE DAHA MADEN OLSA BİZE “SU” GETİREMEZ

Prof. Metin, harita üzerinde gösterilen kırmızı bölgelerin şu an işletme ruhsata alınan yerleri işaret ettiğini, sarı yerlerin arama ruhsatını, gri yerlerin ise  planlama ve satış aşamasında olduğunu belirtti. Bu durumun Kütahya’da yüzde 94 oranında olduğunun altını çizen Metin; “ Muğla’da yüzde 80’e yakın, İzmir ha keza, 19 ilin yüzölçümünün yüzde 76’sı madene ruhsatlı. Bakın bunlar 4. Sınıf madenler, yani altın, bakır, demir, çinko, nikel… Şu demek; Şayet bu ruhsat alanlarına ruhsat verilirse her taraf delik deşik edilecek, geri dönülmez zararlar verilecek, ülkenin her yeri asla bir daha geri dönüştüremeyecek şekilde siyanür havuzlarına teslim edilecek. Yaşamımız yok edilecek, bu işin lamı cimi yok, eğrisi doğrusu yok… Yok oluyoruz, yaşamımız yok oluyor, suyumuz yok oluyor, suyumuz yok olduğu taktirde insan başta olmak üzere hiçbir canlı ayakta kalamaz. İsterse dünyanın en önemli rezervi olsun, İşte TÜPRAG, Avrupa’nın en büyük ikinci rezervi, belki Dünya’nın en büyük ikinci rezervi, yaşamınızda sudan daha mı değerli.  TÜPRAG gibi 10 tane daha maden olsa sizin ihtiyacınız olan suyu yok ettiğinde, artık su akmadığında uzaydan mı getirebilecek. Çocuklarımızın geleceği, canlıların varlığı altından daha önemlidir, yaşamımız her şeyin önündedir, her şeyden önce biz var olmak zorundayız.

DEVLET TÜPRAG’DAN SU BEDELİ ALIYOR MU?

Altın üretme sürecinde çok fazla su kullanıldığını, TÜPRAG altın madeninin tüm Uşak’ın kullandığı su kadar su tükettiğinin altını çizen Metin; “ Bu şirket bunun için bir bedel ödüyor mu? Belediye her ay geliyor size şu kadar su kullandınız diyerek bir bedel istiyor mu? Peki TÜPRAG’tan devlet su bedeli alıyor mu?  Kamuya bunu karşılığını ödüyor mu?  Bakın Murat Dağı’nda da olmayacak. Zaten 20’ye yakın işletme var bunlar bir tek lira su parası ödemiyorlar. Zaten suyu satsa altından aldığı paranın çok çok ötesinde buradan kâr edecek. Altın madenciliği kamuya hiçbir maddi menfaat kazandırmıyor. Aksine çöpünü bırakıyor gidiyor, zararlarını ortaya koyuyor, sağlık sorunları artıyor, kanser oranı artıyor, bu neyi beraberinde tetikliyor? Sağlık giderleri artıyor, kanser tedavisindeki pahalı ilaçları kim ödüyor? Devlet finanse ediyor. Kazancımız kaybettiklerimizin yanında dikkate bile alınacak derecede değil.

TÜRKİYE’DE MURAT DAĞI GİBİ BAZI ALANLARDA HİÇBİR MADEN ÇALIŞMASI YAPILAMASIN

Madenciliğin tamamen insan hayatından çıkarılamayacağını bunu gerçek bir değer olarak gördüklerini anlatan Metin TEMA vakfının bu noktada bir çıkış önerisinin bulunduğunu söyledi. Metin bu öneriyi şu şekilde anlattı; “Türkiye’de Murat Dağı gibi bazı alanlarda hiçbir maden çalışması yapılamasın, sadece 4’ncü sınıf değil mermercilik bile yapılmasın, buraları madenden ari yerler olsun, doğal yaşam aynen korunsun ve maden yapılacak sahalarda kanunen tanımlansın, sadece buralarda madencilik çalışmaları yapılabilsin. Umarın kanun koyucular bizim bu desteklerimize, taleplerimize kulak tıkamazlar”

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli