AK Partili Meclis üyesi Emre Hazar’ın açıkladığı rakamlara göre Uşak Belediyesi’nin gelir ve gider dengesinde, 2022 yılında yaklaşık 54 milyon TL açık verdiği ve son rakamlara göre borcun yaklaşık olarak 635 milyon TL olduğu öğrenildi. Hazar’ın açıklamalarının ardından İYİ Parti Grubu adına söz alan Necmi Dursun, söz konusu raporla ilgili yaptığı açıklamada, “Mehmet Özhaseki, 39 kişilik ekibiyle gelmiş, Uşak’ın en lüks otelinde ağırlamışız. Ama beni en çok kahreden yemek menüsü. Menü 19 çeşit sunulmuş. Bu çeşitlerin içinde cennet çamuru var. Cennet çamuru ne diye sordum, kimse bilmiyor” dedi.

Necmi Dursun’un açıklamalarına yanıt veren Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, cennet çamuru isimli tatlının künefeye benzediğini belirterek, “Bahsettiğiniz tatlıyı ben de duymadım ama künefeye benzer bir şey. En azından ismini okuyoruz. O tatlıyı yeme fırsatım olmadı ve o gün organizasyonu Bölme’de yaptık ve ben de merak ettim, gidip tadacağım. Bizim cendere baklavamız daha pahalı. Normalde cendere ikram etmemiz gerekiyormuş. Ben görsem Uşak ev baklavasını takdim ederdim” ifadesini kullandı.

UŞAK BELEDİYESİ’NİN BÜTÇE RAPORUNDAN TATLI POLEMİĞİ ÇIKTI

Uşak Belediyesi’nin 2022 yılı hesap iş ve işlemleriyle ilgili denetimler yapıldı. İlgili komisyonun raporu, dün yapılan Uşak Belediye Meclisi’nde okundu ve Denetim Komisyonu Başkanı Emre Hazar, Uşak Belediyesi’nin 2021 ve 2022 yılı harcamalarıyla ilgili burada bir kıyaslama yaptı. Hazar, “Bütçemiz 2022’de, yaklaşık 54 milyon 760 bin TL açık verdi. Bütçe açığının zorunlu giderlerin artışından kaynaklandığı görüldü. Personel, elektrik, akaryakıt ve doğalgaz ve benzeri giderlerin artışından kaynaklandı.  2020 yılında 27 milyon TL bütçe fazlalığı, 2021’de 5 milyon 818 bin TL bütçe fazlalığı, 2022 yılında yaklaşık 54 milyon TL bütçe açık verdi. 2022 yılında belediyenin alacakları konusunda, 7 bin 956 adet tebligat alacaklar için gönderildi.  Kamu zararı tespit edilmemiştir ve zaman aşımına uğrayan gelirlerin olup olmadığı soruldu. Zaman aşımına uğrayan ve tahsil edilmeyen gelirlerin olmadığı da anlaşıldı” dedi.

Hazar’ın açıklamalarının ardından söz alan İYİ Partili Necmi Dursun, 2022 yılı gelir ve giderlerini incelediğini belirterek, “2022 yılı gelir ve giderleri denetleme komisyonunda görev alarak inceledik. Denetlemeyi 4 başlıkta topladık ve borç stoğundaki artış ve bütçe açığına baktık. 2021’de 521 milyon olan borç 645 milyon TL’ye çıkıyor. 2022 bankalara ödenen borç 47 milyon TL ve 2022 bütçe açığı 54 milyon TL. 10 kattan daha fazla mülkiyet satışı yapılmış ve buna rağmen borç ve bütçe açığı arttı” dedi.

Belediyede çalışan personel sayının arttığını belirten Dursun, söz konusu alımlardan hiçbir meclis üyesinin haberdar olmadığını eleştirdi. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün yaptığı harcamalara değinen Dursun, “Kültür Müdürlüğü’nün harcamaları, belediyenin kara deliği haline gelmiş. Bahar şenliği, moda fest, gurbetçi şenlikleri ve toplam bedel 14 milyon TL. Tabii bunların haricinde Beyaz TV’nin sabah programında çıkan burç yorumcusunu Uşak’a getirmişiz. İnstagram fenomeni 1 saat konuşmuş ve 60 bin TL para vermişiz. Başka bir fenomene 40 bin TL vermişiz.  Son olarak ilimize gelen bakan, bakan yardımcıları ve eski bakanları çok güzel ağırlamışız. Bekir Bozdağ’a haksızlık etmişiz. Mehmet Özhaseki, 39 kişilik ekibiyle gelmiş, Uşak’ın en lüks otelinde ağırlamışız. Ama beni en çok kahreden yemek menüsü. Menü 19 çeşit sunulmuş. Bu çeşitlerin içinde cennet çamuru var. Cennet çamuru ne diye sordum, kimse bilmiyor. İnsanlarımız evine soğan alamazken, öğrencilerin annesi çantasına yumurta koyamazken bizimkinde cennet çamuru. Bu paraları kimse size babasının evinden getirmedi” dedi.

UŞAK BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÇAKIN, DURSUN’A TARKAN’IN İZMİR’DEKİ KONSERİYLE YANIT VERDİ

İYİ Partili üye Necmi Dursun’un açıklamaları üzerine konuşan Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kültürel etkinliklere harcanan paranın toplam bütçe içinde çok az olduğunu belirterek, Tarkan’ın 9 Eylül’de İzmir’de verdiği konserin bedeline değindi. İsim vermeden Tarkan’ın 40 milyon TL’lik konserine gönderme yapan Çakın, “Necmi Hocama teşekkür ediyorum. Denetim komisyonundaki detaylı çalışmalarını bizimle paylaştı. Kültür Sanat konusunda imkan olsaydı da keşke daha fazlasını yapabilsek. Çünkü bir Kültür Sanatı olmayan  bir topluluğun damarlarından bir tanesi kesilmiştir diyor Mustafa Kemal Atatürk. Ben de bunu ilk defa söylemiyorum. AKM’de yaptığımız bir çok programda Uşak halkının kültür ve sanat hizmetlerine teveccühünün fazla olması bizim için memnuniyet verici. Şehrimizin sosyal ve kültürel yapısını yükseltiyor. Rakamlar, 1 milyar 800 milyon TL civarında bir bütçemiz var 14 milyon TL’lik bir kültür sanat bütçesiyle yılı bitiriyorsak bu bizim eksikliğimizdir. Rakam kıyaslaması isterseniz, bizim Z kuşağı, tekno fest ve gurbetçi festivalimiz, pandemi sonrasında işlerinin sıkıntılarından dolayı bedel almaksınız kendilerine stantlar kurarak, onlarca esnafımıza iş hacmi yarattığımız ve bu aktiviteyi de youtuberlarla zenginleştirdik. 100 yılda bir kez denk gelecek olan 100’üncü yıl festivalimiz ve Uşak’ın kurtuluşu etkinliklerine 14 milyon para harcamışız. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunda 1 pop stara 40 milyon TL para ödendi. Masraf yapıldı, bununla kıyaslamak lazım. Uşak’ta bu aktivitelerin sayısını daha da artırıyoruz” dedi.

Cennet çamuru tatlısı hakkında konuşan Çakın, şöyle söyledi: “Sayın Bakanımızla (Mehmet Özhaseki) birlikte  ve 9 il belediye başkanımız da geldi. Tarhana çorbasını tutturamadık ve bundan üzüntü duyduk. Bahsettiğiniz tatlıyı ben de duymadım ama künefeye benzer bir şey. En azından ismini okuyoruz. O tatlıyı yeme fırsatım olmadı ve o gün organizasyonu Bölme’de yaptık ve ben de gidip tadacağım. Bizim cendere baklavamız daha pahalı. Normalde cendere ikram etmemiz gerekiyormuş. Ben görsem Uşak ev baklavasını takdim ederdim”.

“55 TL’YE ALINAN ÇİKOLATANIN VADESİ DAHA UZUN”

“Biz borçlanmadan, pandemiye rağmen 300 milyon TL borç ödemişiz. Bunu yaparken de 1 kuruş dahi borç yapmamışız” diyen Başkan Çakın, borçları 9 kat azalttıklarını söyledi. Çakın, şöyle dedi: “1 milyar 800 bin TL bütçemize göre 650 milyon TL borcumuz var ve bu da borçları 9 kat azalttığımız anlamına gelir. Evet eksiklerimiz yanlışlarımız olabilir. Çikolatanın kilosunu 55 TL’ye almışsak, vade farkı vardır. Evrak işleri vardır kamu işlerinde bunları hazırlamakta ve temin etmekte. SSK ve vergi borçları olmaması gerekiyor ve işlerin hızlı sürmesi için eksikler olmuş olabilir. Bunu da kabul ediyorum. Ama 1 milyar 800 bin TL bütçe içinde, borçlar çok küçük kalıyor. Biz gerçekten de bir çok kalemde ihalelerimizi gerçekleştirdik ve istenen noktada mıyız, bu anlamdaki gayret ve hassasiyetimiz yadsınamaz. Eleştirileri de dikkate alacağız ve bu dönemde işe başladığımız noktadaki gelir ve borç oranlarına baktığınız zaman, bunun hakkını kamuoyu verecektir”.

Editör: Zülal Karadedeli