Uşak, Denizli, Bursa ve İstanbul gibi tekstil kentlerindeki işlerin ne durumda olduğunun anlaşılması için önemli parametrelerden biri olan tekstil PMI rakamı, Kasım 2025’te bir önceki aya göre ciddi anlamda daralarak 39,4’e geriledi. Eşik değer 50’nin altında kalan Kasım 2025 Tekstil İmalat PMI’yı son 6 ay içinde Haziran ayından sonra en düşük ikinci değerini aldı. Kış dönemindeki tekstil ürünlerindeki üretim baz alındığında, sektörün en kötü günlerini yaşadığı bir kez daha ortaya konmuş oldu.

TEKSTİLDE İŞLERİN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEMDE DURGUNLUK

Mısır ve diğer ülkelerin rekabette, Türk tekstilcisine göre daha güçlü olmaları sektördeki işveren ve işçiler için zor günlere zemin hazırladı. Türkiye’deki asgari ücretin yaklaşık 5’te 1’i olan işçilik ve diğer düşük maliyetler nedeniyle, Mısır’da üretim yapan tekstilciler, ürünlerini daha ucuz ve geniş bir pazar ağında satabiliyor. İSO’nun açıkladığı son imalat PMI rakamları da tekstil sektörünün içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor. İSO, Kasım 2025 Türkiye geleni tüm sektörler için imalat PMI rakamını 48 olarak açıkladı ve eşik değer 50’nin az da olsa altında kalan rakam, genel manada ağır aksak da olsa işlerin devam ettiğini ortaya koydu. Elektrik ve elektronik eşyalar sektörlerde en çok iş yapan alan olurken; bu duruma, Kasım ve Aralık dönemindeki indirimler ve yeni yılda ortaya çıkacak enflasyon farkını hesap eden tüketici refleksi yol açtı. En sıkıntılı sektör ise son 6 aydır 45’in üzerine dahi çıkamayan tekstil oldu. Uşak, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, İstanbul, Kocaeli ve diğer tekstil kentlerinde yaşanan sorunlar PMI’yına da yansıdı. Kasım ayında tekstil imalat PMI’yı 39,1 olarak ölçülürken, önceki ay 44,9’a göre sert daralma olduğu ortaya çıktı.

GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİNE RAĞMEN DÜŞÜK ÜRÜN FİYATLARI

Tekstil imalat PMI’yında, girdi maliyetleriyle ilgili değer 58,8’le eşik değerin üzerinde seyrederken, yüksek maliyete rağmen ürün fiyatları da olması gerekenin altında 47,9 oldu. Yeni ihracat siparişlerinde 39,7’lik bir rakam ortaya koyan tekstilciler, istihdam da 39,5’te kaldılar. Sektörün eşik değer 50’de olduğu tek parametrenin tedarikçilerin teslim süresi olması, mevcut pazar ağına sıkı sıkıya sarıldığının da bir göstergesi haline geldi

Muhabir: ZÜLAL ÜNAL